Norwegian-sjefen: - Skal gjøre alt i vår makt

Etter flere dager med intenst press, får de kriserammede norske flyselskapene en garantiordning på 6 milliarder kroner fra Stortinget. Nå kommenterer Norwegian-sjefen krisehjelpen.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi synes det er veldig positivt at norske mydigheter kommer med en tiltakspakke for hele luftfarten i Norge. Vi har vært knalltydelige på at vi trenger likviditet og at vi trenger det hurtig, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram under en pressekonferanse torsdag kveld.

Bare timer tidligere ble det klart at Ap, Høyre, Frp, Sp, Venstre og KrF har blitt enige om en krisepakke for en norsk luftfartsindustri som har blitt brutalt rammet av coronaviruset.

Stortinget foreslår å etablere en statlig lånegaranti på til sammen 6 milliarder kroner. Av disse går 3 milliarder til Norwegian, 1,5 milliarder til SAS og de resterende 1,5 milliarder til Widerøe og øvrige flyselskaper.

- Lå an til tidenes resultat

Med garantien følger imidlertid strenge krav til egenkapital, som først og fremst rammer Norwegian.

For mens SAS og Widerøe tilfredsstiller egenkapitalkravet, vil Norwegian kun få 300 millioner kroner i første omgang. Deretter får de 1,2 milliarder kroner dersom de får lettelser i renter fra kreditorene, og de resterende 1,5 milliardene gis når selskapet har forbedret soliditeten, skriver NTB.

Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt.

- Vi lå an til tidenes beste sommer og et positivt resultat for 2020, før denne krisen inntraff. Da coronakrisa kom, så forsvant absolutt alt av innntekter. Da fikk selvfølgelig vi problemer, sammen med alle andre i luftfarten, sier han til Børsen.

- Alt i vår makt

Schram gjorde det flere ganger klart at han ikke vil kommentere betingelsene for garantien i kveld, men uttalte likevel følgende under pressekonferansen:

- Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å oppfylle de betingelsene som er satt, for å få ut de tre milliardene som er sårt trengt i den perioden fram til juni.

Konsernsjefen lover at jobben nå handler om å bygge opp «et nytt og sterkere Norwegian».

- Tre milliarder kroner, er det nok? spør NRKs utsendte reporter.

- Tre milliarder kroner er en tiltakspakke som ligger fram til og med juni. Det er tidsperspektivet vi har nå. Vi kommer til å jobbe hardt med disse betingelsene for å få ut disse milliardene, sier Schram.

ENIGE: Regjeringsmedlemmer og partiene på Stortinget er enige om en garantiordning på 6 milliarder for luftfarten. Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- En utfordring

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, der både SAS, Norwegian og Widerøe er medlemmer, er veldig fornøyd med den statlige lånegarantien.

- Hvorfor er det nødvendig å ramme inn støtten til Norwegian med flere sperrer og krav?

- Jeg forstår at regjeringen setter krav når de stiller så mye penger til disposisjon. Det er en utfordring å sikre midlene, og samtidig gjøre midlene anvendelige for selskapet. Om den balansen er optimal, kan ikke jeg mene noe om, sier han til Børsen.

- Poenget er kanskje å sørge for at ingen eiere berikes av dette?

- Poenget er at selskapet skal forsterkes og bli mer solid. Det vil alle tjene på. Men tilførsel av de siste 1,5 milliarder kronene kommer jo først når soliditeten er på et bedre nivå. Husk også at en garanti er jo ikke nødvendigvis penger staten gir fra seg, men penger som gjør at selskapet får tilgang på lånemarkedet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer