Norwegian skjøt til værs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp etter en vinglete dagen derpå. Flyselskapet Norwegian skjøt til værs.

KRISELØSNING: Tirsdag morgen meldte NTB at statlig kjøp av aksjer i Norwegian kan komme på bordet som en løsning for å berge flyselskapet fra konkurs. Nyheten ble møtt av et umiddelbart byks på Oslo Børs. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
KRISELØSNING: Tirsdag morgen meldte NTB at statlig kjøp av aksjer i Norwegian kan komme på bordet som en løsning for å berge flyselskapet fra konkurs. Nyheten ble møtt av et umiddelbart byks på Oslo Børs. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av tidenes tyngste dager på Wall Street ble etterfulgt av en svak oppgang på Oslo Børs.

Hovedindeksen avsluttet dagen opp 0,94 prosent, etter det som var en vinglete dagen derpå fra gårsdagens enorme svingninger.

Norwegian kan trygt trekkes fram som en av dagens store børsvinnere. Selskapet, som er rammet hardt av unntakstilstanden coronaviruset har sendt verden ut i, steg med utrolige 21,97 prosent i dag.

Det skjedde etter at NTB tirsdag morgen meldte at et statlig oppkjøp av selskapet kan bli aktuelt som en siste utvei for å berge flyselskapet fra konkurs.

Nyhetsbyrået viser til kilder på at en uformell diskusjon allerede er i gang i de politiske miljøene om statlig kjøp av aksjer i Norwegian som et mulig alternativ for å sikre flyselskapets overlevelse.

De siste 30 dagene har flyselskapet mistet over 77 prosent av markedsverdien.

Av selskapene som omsatte mest, lå Equinor på toppen med en oppgang på 2,79 prosent. DNB var nest mest omsatt og hadde en nedgang på over 5 prosent,skriver NTB

Svingninger

Etter tre minutters handel steg hovedindeksen med 3,3 prosent. Så kjølnet entusiasmen en smule, og etter snaut tre kvarter var hovedindeksen opp 0,7 prosent.

Børs-tunge selskaper som DNB, Telenor, Mowi, Orkla og Yara pekte alle opp et sted mellom 1,5 og 3 prosent kort tid etter åpning, mens kriserammede Norwegian steg 19 prosent i åpningsminuttene.

Aksjekursen til olje- og gassgiganten Equinor svingte i åpningsminuttene, men la seg på rundt pluss 1 prosent etter et kvarters handel.

Utover formiddagen forduftet imidlertid oppgangen fullstendig. Etter å ha nådd toppen 3,7 prosent opp stupte børsen i minus. På det verste var hovedindeksen ned 1,3 prosent.

Rundt klokka 11.10 var derimot kurven snudd igjen, og børsen var tilbake i pluss, rundt 0,1 prosent opp.

Over spådom

Åpningen var på linje med Nordnet-analytiker Roger Berntsens spådom tirsdag morgen.

- Vi tror hovedindeksen på Oslo Børs åpner opp 0,8 prosent, skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenanalyse.

Han anslo oppgangen til å ligge et sted i intervallet 0,4 til 1,1 prosent.

Berntsen viser til dagen som i historiebøkene omtaltes som «Black Monday», nemlig 28. oktober 1929. Det var starten på det historiske krakket og de harde 1930-åra.

Saken fortsetter under:

- Da falt Dow Jones indeksen 12,8 prosent. I går falt samme indeks 12,9 prosent. Tar man bare tiden til hjelp, så vil alle rekorder slås, skriver Berntsen, og legger til at bevegelsene blir store når frykten overvinner fornuften.

Panikkbrems

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -12,4 prosent i snitt mandag.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt med 12 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 12,3 prosent.

Mandagens kraftige nedgang begynte alt fra morgenen av og førte til at den såkalte panikkbremsen ble slått på og handelen ble stengt i et kvarter. Dette har skjedd hele tre ganger i løpet av de siste seks børsdagene.

- Når folk ser at en sentralbank tar så hardt i, så kan det få motsatt effekt. Det kan ha bidratt til økt frykt. Ikke fordi tiltakene ikke er fornuftige, men fordi folk ser alvoret i situasjonen. Det er stor usikkerhet rundt hvor lenge denne situasjonen vil vare, sa Nordeas sjefstrateg Erik Bruce til Børsen mandag ettermiddag.

Optimisme på sikt

Natt til i dag fulgte de asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, ned 1,3 prosent.

Det mener Berntsen er «relativt bra», gitt det historiske fallet på Wall Street.

- Coronaviruset har nå lammet store deler av verdensøkonomien og de fleste regner nå med at verden vil gå inn i resesjon som en følge av alle strakstiltakene knyttet til spredningsbekjempelse, skriver Nordnet-analytikeren.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han legger til at kombinasjonen av renter på eller nær null, samt gigantiske finanspolitiske stimulanser i form av redningspakker, gir grunnlag for økt optimisme litt lengre fram i tid.

Oljepris-krise

Oljeprisen holder seg fortsatt lav tirsdag og et fat nordsjøolje sto tirsdag ettermiddag rett i underkant av 30 dollar. Mandag bikket også et fat en stund under 30 dollar fatet.

Coronaviruset og priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland har ført til at oljeprisen er nesten halvert på under en måned. Nå mener analytikere at den kan falle ytterligere.

– Det er umulig å si hvor langt ned oljeprisen kan falle, men at den lett kan falle ned til 20-tallet er ikke utenkelig, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie til Finansavisen.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management sier til samme avis at oljeprisen kan holde seg på et lavt 30-tall helt inn i tredje kvartal, om ikke prisen faller ytterligere.

– Det viktigste vi kommuniserer til kundene våre er at vi fortsetter å se et nedadgående press på prisene. Når vi er forbi coronaviruset, ser vi en oljepris på 60 dollar fatet, sier oljeanalytiker Nadia Wiggen i Pareto Securities til Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer