Norwegian slår alarm

Får ikke mer støtte av staten.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian og selskapet Erik G. Braathen har bedt staten om støtte utover støtteordningene til bransjen. Regjeringen har imidlertid besluttet at staten ikke skal bidra med støtte til disse selskapene, skriver NRK.

- Vi mener at statens hovedhensyn om et tilstrekkelig tilbud og en sunn konkurranse i luftfarten også framover vil bli ivaretatt i det norske luftfartsmarkedet, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding mandag morgen.

Under en pressebrifing mandag morgen sier samferdselsminister Knut Arild Hareide at han håper Norwegian blir med videre.

- De har vist en egen evne til å overleve tidligere. Staten stiller opp, men det må også selskapet, aksjonærer og långivere gjøre, sier Hareide på pressebrifingen mandag morgen.

Støttenekten har ført til at aksjekursen stuper, og har gått ned 22,66 prosent i skrivende stund. Aksjen omsettes for rundt 50 øre.

Aksjen til flyselskapet ble mandag morgen satt under særlig observasjon på Oslo Børs etter regjeringens nei til ekstrastøtte til selskapet.

Særlig observasjon innebærer at det foreligger forhold som kan gjøre at verdsettelsen av et selskap er spesielt usikker.

At et verdipapir settes under særlig observasjon påvirker ikke selve handelen, men gir informasjon til markedsaktørene om at det foreligger usikkerhet.

Har bedt om milliardstøtte

Norwegian har bedt staten om flere milliarder kroner i støtte, mens Braathen har bedt om statlig støtte som del av finansieringen av et nytt norsk flyselskap som han og et miljø rundt han arbeider med å bygge opp.

- Norwegian har bedt om økonomisk støtte i milliardklassen, og regjeringen har vurdert at det i denne situasjonen ikke er en forsvarlig bruk av fellesskapets midler, sier Nybø.

Hun mener at slik støtte vil også kunne være konkurransevridende.

- Aktørene i norsk luftfart kan også trekke på mange av de andre generelle ordningene vi har lagt fram, sier Nybø.

- Ikke forsvarlig

Norwegian sier de når går en svært usikker framtid i møte.

- At regjeringen nå har besluttet å ikke gi Norwegian ytterligere likviditetsstøtte, er svært skuffende og oppleves som en skikkelig knyttneve i magen for alle i hele Norwegian som har kjempet for selskapet og i ei tid da våre konkurrenter mottar tosifrede milliardbeløp fra sine lands myndigheter, sier Norwegians konsernsjef Jacob Schram.

- Jeg forstår at Norwegian er i en vanskelig situasjon, men det er ikke forsvarlig å gi spesifikk støtte nå, sier Hareide.

- Vanskelig å forstå

Ifølge konsernsjefen bidrar selskapet til å opprettholde 24.000 arbeidsplasser i landet og en verdiskaping på rundt 18 milliarder kroner i året.

- Det alene skulle tilsi at fortsatt støtte til selskapet ville vært en samfunnsøkonomisk lønnsom investering. Hvordan man kan lande på en annen konklusjon, er for meg vanskelig å forstå, sier Schram.

Norwegian har kalt inn til pressekonferanse klokka 10.30 om situasjonen.

GRÜNDER: Erik G. Braathen (64) annonserte at han sammen med et team med bakgrunn fra norsk luftfart starter et nytt, norsk flyselskap. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Forlenger muligheten til å kjøpe ruter

Selv om regjeringen avviser tilleggsstøtte til Norwegian og Braathen, varsler de likevel at de vil utvide og forsterke de allerede eksisterende ordningene for luftfarten, som er i krise fordi koronautbruddet har ført til at langt færre reiser med fly.

Regjeringen vil blant annet foreslå å bevilge et betydelig beløp til kjøp av minimumstilbud på innenlands flyruter.

- Vi vil forlenge muligheten til å kjøpe ruter, og dermed sørge for å opprettholde et tilstrekkelig flytilbud for de reisende fram til markedene normaliserer seg. Dette er regjeringens hovedmål på kort sikt. Fly er en sentral del av transporttilbudet i et langstrakt land som Norge, og vi ønsker å sikre en konkurransedyktig norsk luftfartsbransje også etter corona, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer