Krisesommer:

Norwegian tapte 4,8 milliarder kroner: - Vi trenger mer penger

Flyselskapet Norwegian tapte 4,8 milliarder kroner før skatt i første halvår og advarer om at det fortsatt går en krevende tid i møte.

Publisert
Sist oppdatert

Det var på forhånd ventet at selskapet ville bli kraftig rammet økonomisk av coronapandemien. Tallene viser at det første halvåret av 2020 har medført et netto tap på totalt 5,3 milliarder kroner.

- Ved inngangen av 2020 forventet vi et positivt resultat og den beste sommeren noensinne takket være vellykkede kostnadsbesparende initiativer og mer effektiv drift. Så ble vi truffet av Covid-19, og etterspørselen etter billetter stoppet bokstavelig talt helt opp over natta som følge av myndighetspålagte reiserestriksjoner og reiseråd over hele verden, sier konsernsjef Jacob Schram i en uttalelse.

I første halvår 2020 reiste 5,31 millioner kunder med selskapet; en nedgang på 71 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Trenger mer penger

Selv om Norwegian har fått støtte fra staten på grunn av pandemien og har greid å konvertere mye av gjelden til egenkapital, advarer selskapet investorene om at det fortsatt går en krevende tid i møte.

STORTAP: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian la fredag fram selskapets halvårsrapport. De viste enorme tap. Foto: Bjørn Langsem
STORTAP: Konsernsjef Jacob Schram i Norwegian la fredag fram selskapets halvårsrapport. De viste enorme tap. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

«Markedet er fortsatt svært usikkert, hovedsakelig på grunn av stadig nye reiseråd fra myndigheter i hele Europa», skriver Norwegian i en pressemelding.

- Covid-19-krisen har rammet luftfarten og reiselivet spesielt hardt, og de fleste selskapene trenger støtte fra myndighetene for å overleve. Vi ser at våre nærmeste konkurrenter mottar betydelig likviditetsstøtte fra sine myndigheter fordi luftfart utgjør kritisk infrastruktur, sier konsernsjefen.

På en pressekonferanse fredag morgen legger han til:

- Vi trenger mer penger for å komme oss gjennom vinteren.

I kvartalsrapporten sier han videre at de er takknemlige for lånegarantien de fikk fra den norske stat.

- Vi er takknemlige for lånegarantien fra den norske regjeringen som vi jobbet hardt for å tilfredsstille kravene til. Likevel er det ikke nok til å få oss gjennom krisen slik markedsforholdene er nå, sier han.

Svikt og permitteringer

Myndighetenes strenge reiserestriksjoner og påfølgende svikt i etterspørselen tvang Norwegian til å parkere 140 fly og permittere rundt 8000 ansatte. I andre kvartal hadde Norwegian bare sju til åtte fly i drift på innenriksruter i Norge.

- De siste månedene har vi jobbet utrettelig for å sørge for at vi kommer ut av denne krisen som et sterkere selskap, godt posisjonert for framtidig konkurranse. Kreditorer, obligasjonseiere og aksjeeiere har gitt oss støtte og tillit for veien videre. Kundene våre uttrykker også sterk støtte, sier Schram.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer