Norwegian-topp: - Har kjøpt oss 100-150 dager

- Vi har kjøpt oss 100-150 dager da vi har beskyttelse, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen. Han forteller at løsningen med konkursbeskyttelse i Irland har vært under arbeid «en stund».

SØKER KONKURSBESKYTTELSE: - Dette er en plan som vi har jobbet med en stund, og som ble veldig reell etter at regjeringen kom med den beslutningen de gjorde, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen (t.h.) til Børsen. Konsernsjef Jacob Schram til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKER KONKURSBESKYTTELSE: - Dette er en plan som vi har jobbet med en stund, og som ble veldig reell etter at regjeringen kom med den beslutningen de gjorde, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen (t.h.) til Børsen. Konsernsjef Jacob Schram til venstre. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi søker om en rekonstruksjon av våre datterselskaper i Irland, og så skal vi bruke 100-150 dager på å prøve å bli enig med våre kreditorer om hvordan vi skal ta selskapet videre, sier Geir Karlsen, finansdirektør i Norwegian, til Dagbladets finansnettsted Børsen onsdag ettermiddag.

INN FOR LANDING: Norwegian har nå bare en liten håndfull fly i lufta og de aller fleste av sine medarbeidere permittert eller oppsagt. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ints Kalnins/File Photo
INN FOR LANDING: Norwegian har nå bare en liten håndfull fly i lufta og de aller fleste av sine medarbeidere permittert eller oppsagt. Foto: NTB Scanpix/Reuters/Ints Kalnins/File Photo Vis mer

Han snakker med Børsen kort etter at selskapet har gått ut med en børsmelding om at flyselskapet har søkt konkursbeskyttelse i Irland for sine irske datterselskaper Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets.

Sistnevnte er selskapet hvor Norwegian har organisert sitt flyeierskap.

Prekært etter regjeringsbeslutning

Norwegian har siden corona-pandemien rammet vært det hardest rammede flyselskapet i Norge, og har nå bare en liten håndfull fly i lufta og de aller fleste av sine medarbeidere permittert eller oppsagt.

Etter at regjeringen i begynnelsen av forrige uke avslo Norwegians bønn om mer pengestøtte utover statsgarantier på 2,7 millarder som selskapet fikk i vår, ble situasjonen prekær for selskapet.

- Dette er en plan som vi har jobbet med en stund, og som ble veldig reell etter at regjeringen kom med den beslutningen de gjorde, sier Karlsen til Børsen.

- Kjøpt seg beskyttelse

- Den største fordelen er at vi har kjøpt oss 100-150 dager da vi har beskyttelse, og har den perioden til å komme fram til en løsning med våre kreditorer, sier Norwegians finansdirektør Geir Karlsen.

Han forklarer at det norske morselskapet Norwegian Air Shuttle vil bli en del av restruktureringen.

- I praksis vil det bli utnevnt en «examiner» som skal administrere prosessen i Irland, utover det vil selskapet Norwegian bli drevet akkurat som før, forklarer Karlsen til Dagbladet en time før han og selskapet skal holde en pressekonferanse.

Redningsmann i vår

Han svarer slik på om i hvilken grad kreditorene har vært involvert i beslutningen som nå er tatt:

- De viktigste kreditorene våre har vi hatt en dialog med helt siden i vår, så jeg tror ikke det er en veldig stor overraskelse for dem, sier Geir Karlsen til Børsen.

Karlsen regnes som nærmest en «trollmann» med kompliserte finansoperasjoner, og får av de fleste som kjenner Norwegian en betydelig del av æren for å ha reddet selskapet gjennom vårens krise.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer