Gamingsluket:

NRK i huskrangel

NRK har brukt 40 millioner på dette huset. Nå går de rettens vei og krever en snau million tilbake.

LL35 - NRKS GAMINGHUS: Huset ligger staslig til på Nordstrand og har en fantastisk utsikt utover Oslofjorden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
LL35 - NRKS GAMINGHUS: Huset ligger staslig til på Nordstrand og har en fantastisk utsikt utover Oslofjorden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så langt har NRK investert og brukt over 40 millioner kroner på et prosjekt som skal gi reality-tv 24 timer i døgnet - med dataspill, gaming og dagliglivet fra en særpreget villa på Nordstrand i Oslo.

Halvannet år etter huskjøpet til 16 millioner, går NRK nå rettens vei for å hente inn igjen 915 582 kroner av storsatsingen.

De krever å få igjen pengene på grunn av mangler ved eiendommen. Manglene knytter seg til en gangbro med følgeskader for innervegg og en terrasse med følgeskader for himling og vegg.

KARAKTERISTISK: Gaminghuset fra 1986 over Mosseveien sett fra drone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
KARAKTERISTISK: Gaminghuset fra 1986 over Mosseveien sett fra drone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Det dreier seg om to vannskader, som vår entreprenør oppdaget og satte i gang utbedringsarbeider i vegger og på andre punkter i huset. Derav erstatningskravet, forklarer teknisk prosjektleder Geir Børdalen i NRK.

Huset er pusset opp for 3,5 millioner siden NRK kjøpte det.

NRK saksøker husets tidligere eier og Anticimix Forsikring, som har ansvaret for eierskifteforsikringen i forbindelse med handelen av det spektakulære huset. Huset er fra 1986 og ligger i lia over Mosseveien med utsikt over Oslofjorden og Oslos havneområde.

Vannskader

Den første vannskaden ble oppdaget umiddelbart. Vann kom ifølge NRKs entreprenør inn i veggen ved inngangsdør i øverste etasje.

Vannskade nummer to ble oppdaget da is smeltet på terrassen i 4. etasje og rant inn på kjøkkenet i etasjen under.

Avtroppende prosjektleder for innholdet i tv-sendingene, Øyvind Helland, forklarer satsingen i grove cirkatall.

- 20 millioner for huset (16 millioner i innkjøpspris og 3,5 millioner i oppussing og tilrettelegging), 10 millioner til teknisk innkjøp av tv-utstyr og 10 millioner i året til driftsbudsjett.

De utbedrede vannskadene og tvistesaken i Oslo tingrett påvirker ikke aktiviteten i huset, som har fått prosjektnavnet LL35 etter gateadressen Langs Linjen 35.

Tidligere eier Knut Wisting sier til Dagbladet at han er rolig i forkant av rettssaken.

ROLIG: Tidligere eier Knut Wisting sier til Dagbladet at han er rolig i forkant av rettssaken. Foto: privat
ROLIG: Tidligere eier Knut Wisting sier til Dagbladet at han er rolig i forkant av rettssaken. Foto: privat Vis mer

- Dette synes jeg er dårlig gjort av NRK. At de gidder å holde på med dette, synes jeg er tullete. Jeg er stolt av huset mitt, og vi mener vi har en god sak. Når jeg overlot bygget til NRK var alt i orden, tilstanden ble sjekket i bauger og kanter. Tilstandsrapporten ved overtakelse viste ingen mangler og vi har eierskifteforsikring. Vi mener lekkasjene kom etter at NRK overtok huset. Det var en vannlekkasje der i sin tid, men den ble utbedret og et overbygg ble anlagt. NRK fjernet overbygget, og vannlekkasjene har kommet etter det, sier Knut Wisting.

Anticimex Forsikring støtter det Wisting sier, og legger til at de er overrasket over at saken ender opp i retten, ifølge Andreas Langeland.

SE BOLIGEN: Nylig solgte 79 år gamle Knut Wisting villaen sin på Nordstrand i Oslo. Kjøper? Norsk Rikskringkasting. Vis mer

Erfaring? - Både og

Gamingsendingene på appen til NRK TV og den internasjonale strømmeplattformen Twitch, startet 13. mai i fjor. Da var det to gamere i huset. Nå er det tre gamingeksperter som daglig blir fulgt av 50 kameraer, både foran pc'ene og rundt i huset ellers.

- Hva er NRKs egne erfaringer etter den første tv-perioden?

- Både og, i begge retninger. Vi har lært veldig mye, sier Helland til Dagbladet.

NRK oppgir at fokuset så langt har vært å bygge prosjektet og løse tekniske problemer.

- Fremover skifter fokus stadig mer mot å nå flere seere og det gjøres med ny og bedre visning i NRKTV og å få ut innhold i sosiale medier, sier Helland.

En time per seer

På spørsmål om hvor mange som ser gamingsendingene på NRK, svarer han slik.

- Vi har 50 000 «seertimer» i måneden. Vi har sammenlignet det med at 50.000 personer ser en tradisjonell 1-times sending hver måned, men det er bare for å si det på en enkel måte og ikke noe faktisk tall. Twitch oppgir ikke gjennomsnitt seertid.

Når Dagbladet sjekket NRK-appen tirsdag morgen, viste sendinga et utsiktbilde over indre Oslofjord. Da var det åtte timer siden siste sending med gaming.

Twitch hadde sine siste gamingbilder fra Ljan på Nordstrand fire timer seinere, ved 04-tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer