Nord Stream:

NRK: Russiske skip avslørt av radiomeldinger

Gjennom et samarbeid med DR, SVT og Yle har NRK fått tak i radiomeldinger de mener viser at russiske skip var i nær Nord Stream-gassrørene like før de ble sprengt.

EKSPLODERTE: Da Nord Stream-gassledningene i Østersjøen eksploderte i september i fjor, vakte det stor oppsikt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK skriver at de, sammen med DR, NRK, SVT og Yle, har fått tak i radiomeldinger fra russiske marineskip som viser at skipene var i nærheten av Nord Stream-gassledningene like før de ble sprengt.

Marineskipene seilte uten aktivt posisjonssignal, men radiomeldingene som er sendt til russiske militære marinebaser, viser at skipene seilte i området like før eksplosjonen, ifølge NRK.

Satellittbilder støtter informasjonen

De skal ha seilt fra Russland til området i Østersjøen tre ganger i juni og september i fjor, og oppholdt seg der i flere timer, ifølge statskanalen. Det var den 26 september 2022 at gasslekkasjene først ble oppdaget.

DR, NRK, SVT og Yle har også analysert satellittbilder i samarbeid med satellittselskapene Vake og KSAT, som ifølge dem støtter at skipene var i området like før eksplosjonene.

- Interessant

- Det er interessant. Det viser at russerne har hatt fartøy i området som har kapasitet til å kartlegge havbunnen. Og kartlegge for en eventuell innsetting av eksplosiver, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, hovedlærer i maritime operasjoner ved Sjøkrigsskolen i Bergen, til NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer