NRKs nye hovedkontor:

NRK skroter høyhusplan

Statskanalen har bestemt hvordan de vil at sitt nye hovedkontor skal se ut, og skroter planen om 70 meters høyhus.

«SENTRISK ORGANISERING»: Rodeo og Nordic arkitekter anbefaler NRK å gå for dette alternativet til det nye hovedkontoret. Illustrasjon: NRK
«SENTRISK ORGANISERING»: Rodeo og Nordic arkitekter anbefaler NRK å gå for dette alternativet til det nye hovedkontoret. Illustrasjon: NRK Vis mer
Publisert

Beslutningen om å gå bort fra den opprinnelige planen om høyhus ble presentert for Oslo kommune i et møte i desember.

Opprinnelig fikk NRK skissert tre konsepter til hvordan det nye hovedkontoret kunne bli seende ut, deriblant et alternativ hvor de ville utforske høydene og vurderte et høyhus på opp mot 70 meter.

- Alle tre legger opp til en likelydende utnyttelse av tomten, på 50 000 kvadratmeter BRA over bakken, står det i skissen.

Det er Rodeo og Nordic arkitekter som skissert forslagene.

Arkitektkontorene vant i april 2022 oppdraget om byutvikling og planlegging av det nye hovedkontoret på Ensjø i Oslo, når rikskringkasteren flytter fra 70 år historie på Marienlyst.

Det var Avisa Oslo som omtalte saken først.

Skal på høring

Tidligere har naboer gått ut mot høyhus-ideen, og i møtet ble det klart at NRK ønsker å gå for alternativ 1B - det arkitektene beskriver som en «sentrisk og nodebasert organisasjonsoppbygging».

Alternativet legger opp til en bygningsmasse på maks 9 etasjer eller 42 meter i høyden.

DEBUTERER: Linn Wiik hadde tirsdag sin første sending for NRK Nyhetsmorgen. Det gikk ikke helt etter planen. Vis mer

Nå skal planen ut på offentlig høring.

Ifølge Avisa Oslo har flere stilt spørsmål om forslaget er lovlig, siden det kan bryte med områdeplanen for området fra 2004. I denne planen er det slått fast at det bare tillates bygg på inntil sju etasjer på området NRK nå skal bygge på.

Plan- og bygningsetaten informerte ifølge avisa NRK og Rodeo arkitekter i et møte 11. januar at de er nødt til å avklare tekte- og ikke-tenkte etasjeplan.

Mener tomta er for liten

NRK punget ut 800 millioner kroner da de i 2021 kjøpte de tre tomtene på Ensjø i bydel Gamle Oslo fra Axer Eiendom og Ferd Eiendom.

Sistnevnte kjøpte den gamle NRK-tomta for minst 3,7 milliarder kroner i 2020.

Helt siden oppkjøpet har det vært full krangel, og i fjor sommer skrev Estate Nyheter at tomta antakeligvis er for liten for det NRK planlegger å bygge der.

Rundt hundre demonstranter har møtt opp utenfor NRK i forbindelse med delfinalen i MGP. Video: Mats Mørk / Dagbladet TV Vis mer

Forslaget om en mulig gangbru over toglinjen til Gjøvikbanen, i forbindelse med prosjektet, har dessuten skapt full splid med NRKs framtidige naboer, som mener at en eventuell bru kan ødelegge for et populært parkområde.

Det er Plan- og bygningsetaten som har bedt NRK undersøke muligheten for å bygge en bruforbindelse ved toglinja.

De har tidligere understreket til Dagbladet Børsen at NRK ikke ønsker at viktige nabolagselementer skal bli skadelidende som følge av utbygginga.

Ifølge NRKs framdriftsplan skal det nye hovedkontoret stå klart tidligst i 2028.