Krigen i Ukraina:

Ny boikott: - Vil være dramatisk

Etter grusomhetene i Butsja ønsker Vesten å vri kniven enda hardere rundt i den russiske krigsmaskinen. Men det som vil ramme Vladimir Putin hardest, vil også kunne få dramatiske konsekvenser for Europa.

VIL RAMME HARDERE: Vestens ledere ønsker å øke det økonomiske presset på Vladimir Putin, etter at flere titalls drepte sivile ble funnet i en by utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv i helga. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
VIL RAMME HARDERE: Vestens ledere ønsker å øke det økonomiske presset på Vladimir Putin, etter at flere titalls drepte sivile ble funnet i en by utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv i helga. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tysklands statsminister Olaf Scholz sa mandag at vestlige allierte ville bli enige om ytterligere sanksjoner i løpet av uka, og at Vladimir Putin og hans støttespillere «ville få merke konsekvensene» av hendelsene i Butsja, skriver The Guardian.

I helga ble det funnet flere titalls drepte sivile i Butsja nær Kyiv, som inntil nylig ble kontrollert av russiske styrker. Flere av de døde hadde hendene bundet bak ryggen.

Til nå har de europeiske sanksjonene i stor grad vært rettet mot det russiske finansvesenet, samt mot den russiske eliten både innen politikk og næringsliv.

BUTSJA: Minst 340 mennesker har blitt funnet døde i den ukrainske byen Butsja. Russland anklages nå for å ha drept sivile. Russland nekter for dette. Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener styrkeforholdet mellom Ukraina og Russland endres skulle sistnevnte bli funnet skyldig i krigsforbrytelser. Foto: Scanpix Vis mer

Europas neste våpen i den økonomiske krigføringen, vil trolig kunne dreie seg om embargo (forbud mot import journ.anm.) mot olje, kull og gass, mener førsteamanuensis Ingerid Opdahl ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.

- For Europa sin del, er det i stor grad det som er igjen i verktøykassa, forklarer hun.

Tirsdag sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen at EU vil ha nye sanksjoner mot Russland som skal ramme blant annet kull og shipping. Dette forutsetter at sanksjonene godkjennes av alle EUs 27 medlemsland. Ifølge Frankrikes utenriksminister skal pakken også gå utover russisk oljeeksport til EU-landene, skriver NTB.

- Neste steg

Men det som imidlertid vil svi aller mest for den russiske krigskassa, vil også ramme Europa hardt: Å boikotte den russiske gassen.

I motsetning til i Norge, brukes gass veldig mye i elektrisitetsforsyningen og til husholdningsbruk i store deler av Europa - spesielt i Tyskland.

Gassen er også vanskelig å erstatte, forklarer Opdahl, fordi den kommer i rørledninger direkte fra Russland. Til gjengjeld vil det også være svært vanskelig for russerne å få solgt gassen videre til andre land, noe som kan føre til enorme tap for Russland.

STOR LEVERANDØR: Russland står for over halvparten av den tyske gassimporten. Etter at Russland invaderte Ukraina har Tyskland stanset prosessen med å godkjenne gassrørledningen Nord Stream 2, som skulle fraktet mer russisk gass til EU. Foto: John MacDougall / AFP / NTB
STOR LEVERANDØR: Russland står for over halvparten av den tyske gassimporten. Etter at Russland invaderte Ukraina har Tyskland stanset prosessen med å godkjenne gassrørledningen Nord Stream 2, som skulle fraktet mer russisk gass til EU. Foto: John MacDougall / AFP / NTB Vis mer

Men på grunn av konsekvensene sanksjonene også kan få for Europa, blir det et politisk spørsmål om det er mulig å komme til en enighet, eller om det blir opp til hvert enkelt land om dette skal innføres, sier Opdahl.

- Men hvis jeg skal gjette, så tror jeg det vil komme en eller annen form for sanksjoner, og da er denne type sanksjoner et nærliggende neste steg. Men hvor langt det strekker seg inn i olje, gass og kull, det er et spørsmål om hvor store kostnader man er forberedt på å ta.

- Fryktelig dramatisk

Professor Jo Jakobsen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, har liten tro på at russisk gassimport vil bli stanset over natta.

- Hvis Europa slutter kjøpe den russiske gassen, så vil det være dramatisk for den russiske økonomien, og vil snu ting helt på hodet. Men det vil også være fryktelig dramatisk for Europa. Ikke bare for Tyskland, fordi europeiske land er så bundet opp til hverandre økonomisk, at dette vil merkes godt i alle land, sier Jakobsen.

Det vil rett og slett føre Europa inn i økonomiske nedgangstider, mener han.

Derfor er det veldig lite sannsynlig at det skjer i nærmeste framtid, og gassimporten vil måtte fases ut over tid, tror professoren.

MANGE BEGRAVET: Satellittbildet tatt 31. mars viser konturene av en massegrav ved en kirke i Butsja i Ukraina. Foto: Maxar Technologies / NTB
MANGE BEGRAVET: Satellittbildet tatt 31. mars viser konturene av en massegrav ved en kirke i Butsja i Ukraina. Foto: Maxar Technologies / NTB Vis mer

- Ingen umiddelbare konsekvenser

Putin-regimet er også helt klar over hvor avhengig Europa er av deres gass, og det er medregnet i krigsregnestykket, slik at de kan kjøre på som før, tror Jakobsen.

- Det er ingenting man kan gjøre økonomisk som vil avslutte krigen i Ukraina. Først og fremst er tanken bak sanksjonene en langsiktig kostnad for Russland, og å gjøre de svakere på lang sikt. Da vil ikke det russiske militæret kunne bli finansiert på samme måte, og det vil skape et mindre mektig Russland. Umiddelbare konsekvenser for det ikke, mener professoren.

- Hodepinen den russiske gassen har ført til i Europa, den går ikke an å løse på kort sikt, men dette kan føre til at man kommer litt lenger i boikott-prosessen.

STERKE INNTRYKK: Innbygger i Butsja, Vasily, forteller om de siste ukene i byen utenfor Kyiv. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Reuters Vis mer

Vil kutte kull

Ifølge Ingerid Opdahl står Russland for rundt 70 prosent av alt kull som importeres til Europa. Om EU nå innfører sanksjoner mot kullimport, vil det være mulig for Russland å selge kull videre til andre markeder, men det vil kunne bety store inntektstap, sier hun.

Også den russiske oljen vil man potensielt kunne få solgt, til for eksempel land i Asia og Afrika som ikke har innført sanksjoner mot Russland, forklarer hun.

- Det er bare et spørsmål om hvor langt man er villig til å gå ned i pris. Så det vil være mulig å finne nye markeder for den russiske oljen, men det er ikke sikkert det lar seg gjøre i store mengder. Derfor kan det russiske statsbudsjettet bli skadelidende, sier Opdahl.

- Reduserer krigsevnen

Professor Sven Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, mener det er vanskelig å si hvilken effekt hver enkelt av sanksjonene har på den russiske krigføringen.

- Men uten sanksjoner ville russisk industri kunne produsere for fullt, og befolkningen ville ikke ha merket noe til krigen. Så har Vesten noe valg? Selvsagt ikke. Man må bruke de virkemidlene man har, og det er sanksjoner og militær hjelp til Ukraina, uten å komme i krig med Russland, sier Holtsmark.

- Nøyaktig effekt vet vi ikke, men vi vet at det reduserer Russlands evne til å føre krig. Jo hardere jo mer, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer