Sekundærboliger:

Ny bunnrekord: - Vil bli kritisk

Boliginvestorer «rømmer» fra markedet. - I lys av utviklingen forventer vi at leieprisene presses opp.

LAVESTE SIDEN 2013: Antallet sekundærbolig-eiere i Oslo faller kraftig. Det kan få enkelte til å juble, men eiendomsbransjen advarer om konsekvensene for et allerede presset utleiemarked. Foto: Torstein Bøe / NTB
LAVESTE SIDEN 2013: Antallet sekundærbolig-eiere i Oslo faller kraftig. Det kan få enkelte til å juble, men eiendomsbransjen advarer om konsekvensene for et allerede presset utleiemarked. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Sekundærboligandelen i Norge faller til et nytt bunnivå i tredje kvartal 2022. Nasjonalt er reduksjonen på hele 8000 boliger fra tredje kvartal 2019 til samme kvartal i år.

Det viser en fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Det kraftigste fallet står Oslo for - som når sitt laveste nivå siden 2013. I hovedstaden har andelen falt fra 17,5 til rekordlave 15,6 prosent i den samme perioden. Nedgangen tilsvarer drøyt 5100 sekundærboliger.

- Her ser vi den laveste sekundærboligandelen vi har målt i Oslo i hele perioden vi har data for, altså 2013, heter det i rapporten.

Kraftig økning

Nedgangen skyldes en cocktail av økt formuesskatt på sekundærboliger, økende renter og forventninger om relativt moderat boligprisvekst framover, ifølge rapporten. For investorer blir sekundærboligkjøp dermed mindre attraktivt.

Selv om mange er kritisk til sekundærbolig-eiere, peker aktører i eiendomsbransjen på at disse utgjør en viktig rolle for et velfungerende utleiemarked.

Leieprisene i Norge har nemlig skutt fart det siste året. Ifølge Eiendom Norge steg leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent.

- Stadig mer kritisk

Etterspørselen er spesielt høy i hovedstaden, hvor markedet i flere måneder har vært preget av mangel på utleieboliger.

Norges Eiendomsmeglerforbund er derfor bekymret for at situasjonen vil bli enda tøffere for leietakere i tida framover.

- Som følge av forventet arbeidsinnvandring og flere flyktninger fra Ukraina forventer vi økt etterspørsel i leiemarkedet i 2023. Når antallet sekundærboliger fortsetter å falle, vil underdekning av leieboliger i Oslo bli stadig mer kritisk. I lys av utviklingen forventer vi at leieprisene presses opp, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Forflytter seg

Selv om flere sekundærbolig-eiere nå «rømmer» fra Oslo-markedet, viser statistikken at ikke nødvendigvis alle trekker seg helt fra det å investere. Like utenfor den sentrale hovedstaden, var det oppgang i samtlige kommuner i tredje kvartal.

- Kravet om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kan ha bidratt til at flere investorer har begynt å se til nabokommunene, heter det i rapporten.

Statistikken viser at sekundærboligandelen har falt de fleste steder i landet i tredje kvartal, både i de store byene og i landet for øvrig.

- Blant byene har nedgangen vært sterkest i Oslo. I likhet med i Oslo har sekundærboligandelen fortsatt å falle i Bergen og Stavanger. Derimot har den flatet ut og til dels økt noe i Kristiansand, Trondheim og Tromsø i høst. I resten av landet, utenom de store byene, har andelen sekundærboliger flatet ut i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer