Sekundærboligandelen i Norge faller til et nytt bunnivå i tredje kvartal 2022. Nasjonalt er reduksjonen på hele 8000 boliger fra tredje kvartal 2019 til samme kvartal i år.
Det viser en fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Salget styrtet: - Kan bli stygt
Det kraftigste fallet står Oslo for - som når sitt laveste nivå siden 2013. I hovedstaden har andelen falt fra 17,5 til rekordlave 15,6 prosent i den samme perioden. Nedgangen tilsvarer drøyt 5100 sekundærboliger.
- Her ser vi den laveste sekundærboligandelen vi har målt i Oslo i hele perioden vi har data for, altså 2013, heter det i rapporten.
Kraftig økning
Nedgangen skyldes en cocktail av økt formuesskatt på sekundærboliger, økende renter og forventninger om relativt moderat boligprisvekst framover, ifølge rapporten. For investorer blir sekundærboligkjøp dermed mindre attraktivt.

- Frykter Oslo-tilstander
Selv om mange er kritisk til sekundærbolig-eiere, peker aktører i eiendomsbransjen på at disse utgjør en viktig rolle for et velfungerende utleiemarked.
Leieprisene i Norge har nemlig skutt fart det siste året. Ifølge Eiendom Norge steg leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent.
- Stadig mer kritisk
Etterspørselen er spesielt høy i hovedstaden, hvor markedet i flere måneder har vært preget av mangel på utleieboliger.
Norges Eiendomsmeglerforbund er derfor bekymret for at situasjonen vil bli enda tøffere for leietakere i tida framover.

Konkursfrykt: - Kommer til å gå på trynet
- Som følge av forventet arbeidsinnvandring og flere flyktninger fra Ukraina forventer vi økt etterspørsel i leiemarkedet i 2023. Når antallet sekundærboliger fortsetter å falle, vil underdekning av leieboliger i Oslo bli stadig mer kritisk. I lys av utviklingen forventer vi at leieprisene presses opp, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.
Forflytter seg
Selv om flere sekundærbolig-eiere nå «rømmer» fra Oslo-markedet, viser statistikken at ikke nødvendigvis alle trekker seg helt fra det å investere. Like utenfor den sentrale hovedstaden, var det oppgang i samtlige kommuner i tredje kvartal.
- Kravet om 40 prosent egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kan ha bidratt til at flere investorer har begynt å se til nabokommunene, heter det i rapporten.

Hytteeiere fortviler: - Bor der ulovlig
Statistikken viser at sekundærboligandelen har falt de fleste steder i landet i tredje kvartal, både i de store byene og i landet for øvrig.
- Blant byene har nedgangen vært sterkest i Oslo. I likhet med i Oslo har sekundærboligandelen fortsatt å falle i Bergen og Stavanger. Derimot har den flatet ut og til dels økt noe i Kristiansand, Trondheim og Tromsø i høst. I resten av landet, utenom de store byene, har andelen sekundærboliger flatet ut i 2022.