Sekundærboliger:

Ny bunnrekord: - Vil bli kritisk

Boliginvestorer «rømmer» fra markedet. - I lys av utviklingen forventer vi at leieprisene presses opp.

LAVESTE SIDEN 2013: Antallet sekundærbolig-eiere i Oslo faller kraftig. Det kan få enkelte til å juble, men eiendomsbransjen advarer om konsekvensene for et allerede presset utleiemarked. Foto: Torstein Bøe / NTB
LAVESTE SIDEN 2013: Antallet sekundærbolig-eiere i Oslo faller kraftig. Det kan få enkelte til å juble, men eiendomsbransjen advarer om konsekvensene for et allerede presset utleiemarked. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Sekundærboligandelen i Norge faller til et nytt bunnivå i tredje kvartal 2022. Nasjonalt er reduksjonen på hele 8000 boliger fra tredje kvartal 2019 til samme kvartal i år.

Det viser en fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Det kraftigste fallet står Oslo for - som når sitt laveste nivå siden 2013. I hovedstaden har andelen falt fra 17,5 til rekordlave 15,6 prosent i den samme perioden. Nedgangen tilsvarer drøyt 5100 sekundærboliger.

- Her ser vi den laveste sekundærboligandelen vi har målt i Oslo i hele perioden vi har data for, altså 2013, heter det i rapporten.

Kraftig økning

Nedgangen skyldes en cocktail av økt formuesskatt på sekundærboliger, økende renter og forventninger om relativt moderat boligprisvekst framover, ifølge rapporten. For investorer blir sekundærboligkjøp dermed mindre attraktivt.

Selv om mange er kritisk til sekundærbolig-eiere, peker aktører i eiendomsbransjen på at disse utgjør en viktig rolle for et velfungerende utleiemarked.

Leieprisene i Norge har nemlig skutt fart det siste året. Ifølge Eiendom Norge steg leieprisene i de fire store byene steg med 2 prosent i tredje kvartal 2022. Det siste året har leieprisene steget med 6 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer