Ny bunnrekord

Nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi er på et rekordlavt nivå, ifølge forbrukertillitsindeksen (CCI) for april.

REKORDLAV: Nordmenn har rekordlav tillit til norsk økonomi, ifølge forbrukertillitsindeksen for april. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
REKORDLAV: Nordmenn har rekordlav tillit til norsk økonomi, ifølge forbrukertillitsindeksen for april. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Indeksen faller fra minus 10,4 poeng i mars til 13,3 poeng i april, og den er med det på sitt laveste nivå i Opinions tidsserie fra 2007.

- Nå som omfanget og konsekvensene av koronakrisen har sunket inn i befolkningen, er det indikatoren knyttet til egen økonomi som faller mest, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion i en pressemelding.

Forbrukernes vurdering av husholdningens økonomi og sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, som bil, bolig og oppussing, faller markant, og er på sitt laveste siden under finanskrisen i 2008.

CCI er gjennomsnitt av forbrukernes vurdering av husholdningens økonomi nå og om tolv måneder, forventninger til landets økonomi nå og om tolv måneder, og husholdningenes kjøp av større forbruksgoder om tolv måneder.

Høidahl skriver i en e-post til Børsen at tallene tydelig viser resultatene av nedstengningen av norsk økonomi.

- Det voldsomme fallet vi målte spesielt i mars sier noe om den plutselige og dramatiske omveltningen i samfunnet som følge av coronakrisa og de inngripende tiltakene. Det er sjelden ser vi så mange ytterpunkter, store utslag og bevegelser i tillitsmålingene.

- Det at også den såkalte kjøpsindeksen faller markant i april, også den til et rekordlavt nivå, er for tiden dårlig nytt for flere næringer. Denne indeksen sier noe om sannsynligheten for å kjøpe større forbruksgoder, bil, bolig og oppussing kommende 12 måneder, fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer