Forbrukertillit:

Ny knekk for norsk økonomi

Etter at Norge i desember nådde «grønne tall» for første gang i 2020, snur forbrukertilliten brått igjen i årets første måned.

STRENGT: Oslo er blant kommunene som har innført strenge regler for å slå ned smitten av nye mutasjoner av coronaviruset. Foto: Berit Roald / NTB
STRENGT: Oslo er blant kommunene som har innført strenge regler for å slå ned smitten av nye mutasjoner av coronaviruset. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Nordmenns tro på egen og landets økonomi falt som en stein da coronakrisa slo inn over Norge.

Det ble derfor trukket fram som en skikkelig gladnyhet, da forbrukertillitsindeksen (CCI) for desember viste grønne tall for første gang i 2020. Det tydet på en voldsom snuoperasjon, etter et historisk dystert år.

Fredag ble imidlertid ferske tall for januar lagt fram, og den seineste tillitsmålingen fra Opinion er ikke like hyggelig. Rapporten konkluderer nemlig med at nordmenns tro på landets økonomi om 12 måneder har fått seg en knekk.

- Indikatoren som i størst grad bidro til en svak positiv CCI i desember, troen på landets økonomi om 12 måneder, går markant tilbake i januar, sier seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion i en uttalelse om de ferske tallene.

Den går tilbake med 5,2 poeng, til 0,8 poeng, og er hovedårsaken til at CCI går tilbake i januar, forklarer Høidahl videre.

«Troen på egen økonomi nå og om 12 måneder styrker seg ytterligere fra desember, fram henholdsvis 1,4 poeng til 1,9 poeng for egen økonomi nå, og egen økonomi om 12 måneder med 0,9 poeng, til 9,2 poeng i januar.»

Ny knekk for norsk økonomi

Styrker seg

Fallet tilsier at det i januar er omtrent like mange optimister som pessimister.

- Av de fire indikatorene som utgjør CCI, er det denne som er årsaken til fallet i januar. De tre andre indikatorene styrker seg, særlig vurderingen av egen økonomi nå sammenliknet med for ett år siden og troen på egen økonomi om 12 måneder, fortsetter Høidahl.

Dette er Forbrukertillitsindeksen:

Forbrukertillitsindeksen er en måling som tar utgangspunkt i et gjennomsnitt av av fire ulike indikatorer:

  • Nordmenns vurdering av egen økonomi i dag.
  • Nordmenns tro på egen økonomi om 12 måneder.
  • Forventninger til landets økonomi om 12 måneder.
  • Husholdningenes kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder.

Indeksen viser nå 0,0 poeng, der 100 poeng ville vist at alle venter sterk positiv endring, mens tallet er minus 100 hvis alle venter sterk negativ endring.

Som Børsen tidligere har omtalt stupte nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi ned til et rekordlavt nivå da coronakrisa rammet Norge.

I mars viste den minus 10,4 poeng, før den stupte videre til historisk lave minus 13,3 poeng i april i fjor.

Det løftet seg inn mot sommeren, før nordmenns tro på økonomien nok en gang falt da smittetallene økte og smitteverntiltakene igjen ble strammet inn i høst.

Ventet videre opptur

I takt med antallet positive vaksinenyheter, vokste også nordmenns tro på framtida. Den voldsomme stigningen i forbrukertilliten i desember ble satt i direkte sammenheng med vaksinenyhetene, planlagt oppstart av vaksinering og en tro på at «samfunnet gradvis vil få kontroll på coronaviruset».

- Det vil i sin tur ha positive konsekvenser for økonomien, uttalte Høidahl i desember.

Siden den gang har imidlertid nyheter om mutantvirus og nye runder med nedstenginger preget nyhetsbildet.

- Som vi har sett i tidligere krisetider, er forbrukerne mer optimistiske på vegne av egen økonomi enn landets økonomi. Andelen som oppgir at husholdningen sparer litt eller mye, er også markant høyere nå enn den var før coronaperioden, sier Høidahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer