Ny kollaps: - Mentalt nedslått

Da det kriserammede næringslivet i Strømstad hadde begynt å få sving på sakene igjen, har omikron satt en kraftig stopper for kjøpefesten i desember.

BORTE: På dette bildet står den ene norskregistrerte bilen etter den andre på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Charlottenberg. Nå holder de fleste nordmenn seg unna Sverige igjen, til næringslivets store fortvilelse. Foto: Annika Byrde / NTB
BORTE: På dette bildet står den ene norskregistrerte bilen etter den andre på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Charlottenberg. Nå holder de fleste nordmenn seg unna Sverige igjen, til næringslivets store fortvilelse. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få har like smertelig fått erfare konsekvensene av restriksjoner i forbindelse med coronapandemien som næringslivet i svenske grensekommuner.

Kundekollaps

Både i Strømstad og Charlottenberg ble kundegrunnlaget så å si fullstendig utradert fra en dag til den neste, da Norge stengte ned 12. mars i fjor.

Men i høst så det stadig lysere ut for de næringsdrivende på andre siden av grensa. Stadig flere nordmenn stimet over grensa og senterlederen ved det velkjente Nordbysenteret jublet.

Men ikke før hadde nordmenn tatt med seg handlepengene sine til over grensa igjen, før den smittsomme coronamutanten omikron og et høyt smittetrykk førte til at det ble innført nye restriksjoner i Norge.

For det svenske næringslivet er det svært dramatisk. Den svenske avisa Aftonbladet har illustrert det ved å fargelegge et coronavirus med det norske flagget. Ikke så rart, for et smitteutbrudd i Norge går direkte ut over grenseøkonomien.

- For bare to uker siden så det veldig bra ut. Men nå er vi nok en gang nede på 25 prosent av den ordinære omsetningen om vi sammenlikner med hvordan det så ut i 2019, butikksjef på Maximat i Charlottenberg, Tommy Johansson, til Aftonbladet.

FORTVILER: Butikksjef på Maximat ved Charlottenbers shoppingcenter, Tommy Johansson. Foto: Annika Byrde / NTB
FORTVILER: Butikksjef på Maximat ved Charlottenbers shoppingcenter, Tommy Johansson. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Vi nordmenn kan fritt reise over svenskegrensa og tilbake igjen som vi vil, men man må ta en coronatest ved en teststasjon på grensa ved tilbakekomst.

Dersom stasjonen er ubemannet må man selv ta en test innen 24 timer.

Det er vel heller tvilsomt om det er den testen i seg selv som holder nordmenn borte, men reiselysten er nok noen hakk mindre når smittetallene er så høye som de har vært den siste tida.

- Mentalt nedslått

For Maximats del gjenansatte de i oktober 25 personer som hadde blitt oppsagt på grunn av kundekollapsen. Julehandelen var også under oppseiling, og butikken så lyst på framtida for første gang på en stund.

- Og så skjedde det igjen, man blir mentalt nedslått. Det er veldig vanskelig for alle ansatte. De har jo lån og familier å forsørge, sier Johansson, som legger til at julehandlene, nest etter juli, er den viktigste måneden i året for dem.

At det har vært kritisk for de svenske grensehandelkommunene er ikke vanskelig å forstå når man ser på tall fra SSB. I 2019 ble det grensehandlet for 16 milliarder kroner.

I coronaåret 2020 var summen to milliarder. I årets tre første kvartal har nordmenn brukt litt over 1,3 milliarder kroner på grensehandel, men så godt som hele den summen stammer fra tredje kvartal. Nordmenn var altså i ferd med å gjenoppta grensehandlingen for alvor da omikron-varianten dukket opp i landet.

- Ganske matte

Det merker de også i Strømstad sentrum. Norske Heidi Caroline Nystrøm driver butikken Ditt & Datt i Strømstad sentrum, og er også leder for Strömstads köpmannaförening.

- Det er ikke helt tomt for nordmenn, men det er ikke mange. I dag, siste lørdagen før julaften, skulle det vært fullt her, men det er det ikke. Det er ledige parkeringsplasser i sentrum og i parkeringshusene, forteller Nystrøm til Børsen.

- Hva slags følelser sitter dere med nå?

- Vi er ganske matte, som sikkert alle andre rundt om i verden er, men som en grensekommune, som har mesteparten av inntekten fra handel og turisme, så er vi hardt rammet.

Fredag presenterte den svenske finansministeren Mikael Damberg en rekke krisetiltak som skal hjelpe et kriserammet svenske næringsliv. Han nevnte spesielt grensekommunene.

- Grensehandelen mot Norge har en veldig utfordrende situasjon, sa Damberg, ifølge Strømstads Tidning.

- Beinhardt

Nystrøm er glad for støtten, men påpeker at den ikke er tilstrekkelig.

- Desember og julehandelen er jo det som gjør at vi har muligheten til å fortsette å ha åpent fram til ny sesong begynner. Januar, februar, mars og egentlig fram til påske er veldig stille, sier Nystrøm.

For egen del priser hun seg lykkelig for at hennes ektemann bestemte seg for å begynne å ta ut pensjon fra høsten 2019.

- Vi har overlevd, både butikken og oss privat, men det har ikke blitt så mye lønn på meg som ikke er pensjonist, sier hun, og legger til:

- Småbedriftene er de som har hatt det vanskeligst. De som ikke har hatt en annen inntekt har hatt det beinhardt. Man blir ikke rik på grensehandel. Det er gøy og det er en livsstil man har valgt, forklarer hun.

Det stor spørsmålet nå er hvor mange av bedriftene i området som kommaer seg velberget gjennom coronapandemien.

- Det er ikke så mange som har gått dukken ennå, selv om inntektene har vært lave. Men fasit får vi ikke før neste høst, sier Nystrøm bekymret, og fastslår:

- Gjeninnhentingen kommer til å ta tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer