Ny kollaps: - Mentalt nedslått

Da det kriserammede næringslivet i Strømstad hadde begynt å få sving på sakene igjen, har omikron satt en kraftig stopper for kjøpefesten i desember.

BORTE: På dette bildet står den ene norskregistrerte bilen etter den andre på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Charlottenberg. Nå holder de fleste nordmenn seg unna Sverige igjen, til næringslivets store fortvilelse. Foto: Annika Byrde / NTB
BORTE: På dette bildet står den ene norskregistrerte bilen etter den andre på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Charlottenberg. Nå holder de fleste nordmenn seg unna Sverige igjen, til næringslivets store fortvilelse. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få har like smertelig fått erfare konsekvensene av restriksjoner i forbindelse med coronapandemien som næringslivet i svenske grensekommuner.

Kundekollaps

Både i Strømstad og Charlottenberg ble kundegrunnlaget så å si fullstendig utradert fra en dag til den neste, da Norge stengte ned 12. mars i fjor.

Men i høst så det stadig lysere ut for de næringsdrivende på andre siden av grensa. Stadig flere nordmenn stimet over grensa og senterlederen ved det velkjente Nordbysenteret jublet.

Men ikke før hadde nordmenn tatt med seg handlepengene sine til over grensa igjen, før den smittsomme coronamutanten omikron og et høyt smittetrykk førte til at det ble innført nye restriksjoner i Norge.

For det svenske næringslivet er det svært dramatisk. Den svenske avisa Aftonbladet har illustrert det ved å fargelegge et coronavirus med det norske flagget. Ikke så rart, for et smitteutbrudd i Norge går direkte ut over grenseøkonomien.

- For bare to uker siden så det veldig bra ut. Men nå er vi nok en gang nede på 25 prosent av den ordinære omsetningen om vi sammenlikner med hvordan det så ut i 2019, butikksjef på Maximat i Charlottenberg, Tommy Johansson, til Aftonbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.