Ny kollaps: - Kunstig åndedrett

Den russiske rubelen har igjen gått på en kjempesmell. Nå vurderer president Vladimir Putin nye krisegrep for å styrke valutaen.

KOLLAPS: Rubelkollapsen skaper bekymring for Vladimir Putin. Nå vurderer Russland nye tiltak for å styrke rubelen. Foto: Sergei Bobylyov / TASS / NTB
KOLLAPS: Rubelkollapsen skaper bekymring for Vladimir Putin. Nå vurderer Russland nye tiltak for å styrke rubelen. Foto: Sergei Bobylyov / TASS / NTB Vis mer
Publisert

Mandag denne uka falt verdien av den russiske rubelen under et symbolsk nivå:

Da kostet det nemlig over 100 rubler for en dollar, noe som markerte bunnpunktet for en nedtur som har vart siden november i fjor. Så langt i år har rubelen falt 21 prosent.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor kollapset rubelverdien brutalt på dagen. Verdien steg riktignok ganske raskt igjen, i stor grad som følge av at Russland innførte såkalt kapitalkontroll.

Det var starten på en opptur for rubelen, som nå altså er i ferd med å kollapse igjen.

- Skal svekkes ganske mye

Det bekymrer myndighetene i Kreml og sjefen sjøl: Vladimir Putin.

For selv om den russiske sentralbanken skrudde opp styringsrenta med hele 3,5 prosent denne uka, er det neppe nok til å stanse rubelkollapsen. Derfor ble det denne uka holdt krisemøter for å diskutere hvordan man kan styrke rubelen igjen.

Og igjen er kapitalkontroll et av virkemidlene som vurderes som mest aktuelle, noe de gjør for å bremse svekkelsen av valutaen, ifølge valutaekspert og professor i finans ved BI, Dagfinn Rime.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.