Ny kollaps: - Kunstig åndedrett

Den russiske rubelen har igjen gått på en kjempesmell. Nå vurderer president Vladimir Putin nye krisegrep for å styrke valutaen.

KOLLAPS: Rubelkollapsen skaper bekymring for Vladimir Putin. Nå vurderer Russland nye tiltak for å styrke rubelen. Foto: Sergei Bobylyov / TASS / NTB
KOLLAPS: Rubelkollapsen skaper bekymring for Vladimir Putin. Nå vurderer Russland nye tiltak for å styrke rubelen. Foto: Sergei Bobylyov / TASS / NTB Vis mer
Publisert

Mandag denne uka falt verdien av den russiske rubelen under et symbolsk nivå:

Da kostet det nemlig over 100 rubler for en dollar, noe som markerte bunnpunktet for en nedtur som har vart siden november i fjor. Så langt i år har rubelen falt 21 prosent.

Da Russland invaderte Ukraina 24. februar i fjor kollapset rubelverdien brutalt på dagen. Verdien steg riktignok ganske raskt igjen, i stor grad som følge av at Russland innførte såkalt kapitalkontroll.

Det var starten på en opptur for rubelen, som nå altså er i ferd med å kollapse igjen.

- Skal svekkes ganske mye

Det bekymrer myndighetene i Kreml og sjefen sjøl: Vladimir Putin.

For selv om den russiske sentralbanken skrudde opp styringsrenta med hele 3,5 prosent denne uka, er det neppe nok til å stanse rubelkollapsen. Derfor ble det denne uka holdt krisemøter for å diskutere hvordan man kan styrke rubelen igjen.

Og igjen er kapitalkontroll et av virkemidlene som vurderes som mest aktuelle, noe de gjør for å bremse svekkelsen av valutaen, ifølge valutaekspert og professor i finans ved BI, Dagfinn Rime.

- Alt tilsier at rubelen skal svekkes ganske mye. Det gjorde den jo også rett etter invasjonen, før den styrket seg veldig, noe som overrasket ganske mange. Det ble da pekt på at de begynte med forskjellige kapitalkontrolltiltak, sier Rime til Børsen.

Og nå skal de altså etter rapportene vurdere dette igjen. Dette på tross av at sentralbankesjef Elvira Nabiullina var sterk motstander av dette virkemiddelet før krigen, og til og med antydet overfor venner at hun ville trekke seg om hun kom i en situasjon der det kom på bordet.

Men krigen kom, kapitalkontroll ble innført og Nabiullina ble i jobben.

Må veksle til rubler

Rent konkret vurderes det å pålegge eksportører å konvertere en stor del av sine inntekter i utenlandsk valuta til rubler.

Forslagene, som Financial Times har sett, pålegger eksportører å selge 80 prosent av sine inntekter i utenlandsk valuta innen 90 dager. Straffen for å ikke følge pålegget skal være å bli nektet tilgang til subsidier fra myndighetene.

Andre forslag som ligger på bordet er forbud mot å betale ut utbytte og gi lån utenlands, selv til land som av Russland anses som «vennlige».

Myndighetene vurderer også å stanse importsubsidier, begrense valutaveksling og redusere mengden utenlandsk valuta eksportører har lov til å ta ut av Russland.

Årsaken til rubelens jevne og langvarige nedgang er i stor grad krigsrelaterte. Underskuddene blir stadig større, eksporten faller - samtidig som Russland er stadig mer avhengig av import.

Når det gjelder den russiske sentralbanken, så opererte den før krigen som en helt vanlig sentralbank - lik Norges Bank eller andre sentralbanker rundt om i verden, med stor grad av uavhengighet.

- De økonomiske realitetene

Og kanskje har sentralbanken fremdeles noe de skulle ha sagt. For etter at de slapp opp på kapitalkontrollen etter den innledende rubelkollapsen, når kursen hadde kommet seg opp på et godt nivå igjen, så har kursen falt sakte, men sikkert.

- Denne svekkelsen er de økonomiske realitetene. Både med hensyn til russisk handel, eksport og i hvilken grad det er interessant for internasjonale finansinvestorer, så tilsier det at rubelen skal svekkes, sier Rime, og fortsetter:

- Den må svekkes for å bevare konkurranseevnen i lys av sanksjoner. Med sanksjonene og krigen er det å investere i Russland risikabelt. Rubelen må svekkes for å tiltrekke seg internasjonale investorer.

- Kapitalkontroll og den typen tiltak høres ut som å sette et plaster på et stort, blødende sår?

- Ja, du kan ikke ha flytende valutakurs samtidig som du har kapitalkontroll. Da blir det etter hvert et todelt marked. Det er et marked som bestemmes uten plasteret, og så har du et marked der du forsøker å legge på et plaster for å kontrollere blødningene.

Høy risiko

Han tror ikke at avgjørelsen om å sette opp styringsrenta vil være nok til å stanse rubelfallet, rett og slett fordi risikoen for internasjonale investorer som vurderer Russland er ganske høy.

- De har behov for ganske høy avkastning for å forsvare investeringer i Russland. Da må enten renta masse opp, eller så må kursen et godt stykke ned, sier Rime.

- Så kursen vil fremdeles gå nedover?

- Ja, jeg vil tro det. Vi så at den svekket seg til langt svakere nivåer rett etter invasjonen. Da var det jo over 130 rubel på en dollar. Vi er et stykke unna det nå, men jeg tipper man skal se for seg en fortsatt svekkelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer