Sultan Ibrahim Iskandar:

Ny konge: Ellevill luksus

En av Malaysias rikeste og mektigste menn ble onsdag kronet i en storslått seremoni. Den ferske monarken har flere hundre luksusbiler i samlinga, sin egen private hær - og bånd til Adolf Hitler.

FERSK MONARK: Kongefamiliene i Malaysia valgte i oktober den mektige og frittalende sultanen Ibrahim Sultan Iskandar fra den sørlige delstaten Johor til å bli landets neste konge. Foto: Hasnoor Hussain / AFP / NTB
FERSK MONARK: Kongefamiliene i Malaysia valgte i oktober den mektige og frittalende sultanen Ibrahim Sultan Iskandar fra den sørlige delstaten Johor til å bli landets neste konge. Foto: Hasnoor Hussain / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Sultan Ibrahim Iskandar (65) ble onsdag kronet som ny konge av Malaysia i en storslått seremoni.
  • Han er en av landets rikeste menn, med en formue på rundt 60 milliarder kroner.
  • Sultanen har uttalt at han ikke vil være en marionett-konge, og har en privat hær og en samling av flere hundre luksusbiler.
  • I Malaysia roterer ledelsen av sultanfamiliene i ni av landets delstater på å være monark for en femårsperiode.

I oktober ble Sultan Ibrahim Iskandar (65) valgt som ny konge av Malaysia, og onsdag ble han kronet.

Til stede i seremonien var blant andre landets statsminister, regjeringsfolk og medlemmer av landets ni kongefamilier.

Nekter å være «puppet king»

Malaysia har, som eneste land i verden, et «rullerende» monarki-system. Lederne av sultanfamiliene i ni av landets delstater bytter på å være monark for en femårsperiode.

Nå var det altså Sultan Ibrahims tur.

Den frittalende kongen har uttrykt et ønske om å ikke kaste bort sin tilmålte tid. Han nekter å være en konge som lar seg styre av andre («puppet king»), ifølge Singapore Strait Times.

- Det er 222 av dere i parlamentet. Det er over 30 millioner mennesker i befolkningen. Jeg er ikke med dere, jeg er med dem, er han sitert på ifølge The Guardian.

Han sa videre at han støtter myndighetene, men vil si ifra hvis han mener de gjør noe upassende.

Styrtrik familie

Bloomberg omtaler 65-åringen som en «motorsykkel- og Ferrari-kjørende konge med Instagram-teft».

Som leder av Johor-familien er Sultan Ibrahim en av Malaysias rikeste menn. Familien har flere forretningsinteresser, blant annet innen eiendom, palmeolje og telekommunikasjon.

Formuen deres beløper seg til 5,7 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Det tilsvarer cirka 60 milliarder kroner.

Johor-familien har, som eneste i Malaysia, sin egen private hær. Delstaten sikret seg dette mot å tilslutte seg Malaysia etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1967, ifølge ABC News.

Familien besitter enorm luksus: Ikke langt unna slottet ligger flyplassen med den private flysamlinga - deriblant tre Gulfstream-fly og en Boeing 737 i gull og blått.

Kongen har også en vill samling av motorsykler og mer enn 300 luksusbiler. En av dem tilhørte en gang i tida Adolf Hitler, ifølge kongen selv.

I et intervju fra 2013, som ble lagt ut på YouTube i 2017, viser han fram samlingen. I klippet sier han at Hitler var en god venn av oldefaren.

Forbudt å kritisere

Selv om kongens makt i stor grad er seremoniell, har han noen parlamentariske ansvarsområder. Han kan blant annet utpeke ny statsminister, og han kan benåde dømte kriminelle, skriver Business Insider som siterer Reuters.

Det er forbudt å kritisere kongen i offentligheten. Loven ble håndhevet strengere på 1980- og 90-tallet etter at Sultan Ibrahims far ble anklaget for å ha drept en angivelig innbruddstyv. Han ble benådet av sin far igjen, som den gang var konge.

I 1987 ble Sultan Ibrahims far igjen beskyldt for drap. Denne gang skal offeret ha vært en caddie, som angivelig lo da han misset en putt.

Men ettersom han selv var konge på tidspunktet, kunne han ikke bli straffeforfulgt, ifølge Sydney Morning Herald.