31 000 milliarder kroner. Det kan bli den globale kostnaden dersom det går som ekspertene tror, og værfenomenet El Niño slår til i år, ifølge dansk TV 2.
- En global nedgang i veksten i den størrelsesorden er noe vi alle sammen vil merke på et eller annet nivå, sier råvareanalytiker i Saxo Bank, Ole Sloth Hansen.
Super-El Niño
Klimaforsker ved Cicero, Bjørn Samset, sier at ting peker mot at værfenomenet slår til i høst, noe som vil gi mer ekstremvær. Det kan også bli så ille at man får en såkalt super-El Niño, som er en ekstra kraftig variant.
En slik variant kommer gjerne med 10-15 års mellomrom, men det var en ganske sterk El Niño så seint som i 2015.
- Det som gjør at man tenker på dette nå er at det har vært La Niña-forhold i tre år, som er det motsatte, med kalde temperaturer. Da kommer ikke det varme vannet seg godt nok opp til overflaten. Da må det lagre seg et eller annet sted, sier Samset, og fortsetter:
- Når havsirkulasjonen først snur er det desto mer vann som skal opp.
Effektene av dette er ekstremt vidtrekkende. Samset forklarer at Stillehavet fungerer som en radiator for verden. Havet er så stort at når det er varmt, så påvirker det lufttemperaturene i hele verden.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger