Ny milliardsmell for Norge

Prisen går ned, men regninga skyter i været. Konsekvensene kan bli betydelige.

FLYR FOR FØRSTE GANG: Her tar et norsk F-35 av fra fabrikken i Fort Worth, Texas for den første av flere testflygninger som skal lede frem mot den formelle overdragelsen til Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kom svart på hvitt denne uka. Da revidert budsjett ble lagt fram med rekordhøy oljepengebruk, varslet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) samtidig om en tikkende bombe.

En svak kronekurs hadde allerede før coronakrisa påført Forsvaret store merutgifter til valuta. Forsvarsmateriell betales gjerne i euro eller dollar, og derfor flyttes nå over 200 millioner kroner internt på forsvarsbudsjettet for å ta unna de økte regningene.

Dette er imidlertid bare småpenger sammenliknet med hva som er i vente.

Gladmelding med skyggeside

Norge er i ferd med å kjøpe nye høyteknologiske kampfly av typen F-35.

Så langt er 22 fly levert. Samlet prislapp (kostnadsramme) for 52 fly er vedtatt av Stortinget. Svimlende 85,1 milliarder kroner gjør anskaffelsen til tidenes største forsvarskjøp.

Artikkelen fortsetter under:

Flyene leveres over ti år, fra 2015 til 2025. Kjøpene gjøres i bolker, og siste bestilling er på 18 fly.

Da denne avtalen var klar, kunngjorde en fornøyd Bakke-Jensen at stykkprisen var forhandlet ned 10 prosent. Norge skal betale 81,6 millioner amerikanske dollar for hvert av disse flyene, mot 90,2 millioner dollar for flyene som landet på Ørlandet i september i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer