Ny milliardsmell for Norge

Prisen går ned, men regninga skyter i været. Konsekvensene kan bli betydelige.

FLYR FOR FØRSTE GANG: Her tar et norsk F-35 av fra fabrikken i Fort Worth, Texas for den første av flere testflygninger som skal lede frem mot den formelle overdragelsen til Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kom svart på hvitt denne uka. Da revidert budsjett ble lagt fram med rekordhøy oljepengebruk, varslet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) samtidig om en tikkende bombe.

En svak kronekurs hadde allerede før coronakrisa påført Forsvaret store merutgifter til valuta. Forsvarsmateriell betales gjerne i euro eller dollar, og derfor flyttes nå over 200 millioner kroner internt på forsvarsbudsjettet for å ta unna de økte regningene.

Dette er imidlertid bare småpenger sammenliknet med hva som er i vente.

DOLLARSMELL: Det var fest da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Texas i 2015. Nå kommer bakrusen. Foto: Laura Buckman / NTB scanpix
DOLLARSMELL: Det var fest da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Texas i 2015. Nå kommer bakrusen. Foto: Laura Buckman / NTB scanpix Vis mer

Gladmelding med skyggeside

Norge er i ferd med å kjøpe nye høyteknologiske kampfly av typen F-35.

Så langt er 22 fly levert. Samlet prislapp (kostnadsramme) for 52 fly er vedtatt av Stortinget. Svimlende 85,1 milliarder kroner gjør anskaffelsen til tidenes største forsvarskjøp.

Artikkelen fortsetter under:

Flyene leveres over ti år, fra 2015 til 2025. Kjøpene gjøres i bolker, og siste bestilling er på 18 fly.

Da denne avtalen var klar, kunngjorde en fornøyd Bakke-Jensen at stykkprisen var forhandlet ned 10 prosent. Norge skal betale 81,6 millioner amerikanske dollar for hvert av disse flyene, mot 90,2 millioner dollar for flyene som landet på Ørlandet i september i fjor.

Skyggesiden i gladmeldinga fra forsvarsministeren er at flyene betales i dollar.

En trippelsmell av oljepriskollaps, coronavirus og urolige investorer har svekket kronen og gjort dollaren stadig dyrere. Dermed fyker også regninga i været for kampflyene - selv om prisen faller.

Forløpende jobbing

Bakke-Jensen holder foreløpig kalkulatoren tett til brystet.

- Det er ikke mulig å gi noen forventet kostnad for anskaffelsen før det foreligger en oppdatert kostnadsanalyse. Den vil komme i forslaget til statsbudsjett i oktober, sier forsvarsministeren til Børsen.

Dollarsmellen er en løpende utfordring, understreker han.

- Forsvarsbudsjettet er svært utsatt for valutareduksjoner, siden en svært stor andel av investeringene skjer i dollar og euro. Kampflyanskaffelsen har en eksponering mot 90 prosent mot amerikanske dollar, sier Bakke-Jensen.

Høyre-statsråden legger til at coronaepidemien har forsterket valutautfordringene.

- Forsvarsdepartementet jobber fortløpende med å avklare den økonomiske effekten av pandemien på forsvarsbudsjettet, sier han.

«Hvis dagens valutasituasjon med svak norsk krone vedvarer, vil dette kunne få betydelige konsekvenser for økonomien i anskaffelsen av nye kampfly», heter det i pressemeldingen som Forsvarsdepartementet publiserte samtidig som revidert budsjett ble lagt fram tirsdag.

Sammen med norsk presse fikk Ingebrigtsen for første gang se det omdiskuterte jagerflyet i aksjon på her Edwards Air Force Base i California. Noen timer tidligere åpnet amerikanerne dørene i en sjarmoffensiv rettet mot sine norske kunder. Scanpix Vis mer

Milliardsmell i vente

Børsen har gjort et anslag over hvor betydelige konsekvensene kan bli.

Regnestykket viser at valutasmellen for de 18 kampflyene kan bli et sted mellom 1,8 og 3,4 milliarder kroner.

  • Da statsbudsjettet ble lagt fram 7. oktober i fjor, la Forsvarsdepartementet til grunn en vekslingskurs på 7,87 kroner mot amerikanske dollar.

Det gir en samlet pris på for de neste 18 flyene på 11,6 milliarder kroner.

  • Men allerede da forsvarsministeren tre uker seinere fornøyd kunne fortelle at enhetsprisen var forhandlet ned til 81,6 millioner dollar, lå kursen på 9,15 kroner, ifølge Tolletatens historiske omregningskurs.

Det tilsvarer en totalregning på 13,2 milliarder kroner.

  • Tirsdag denne uka, da revidert ble lagt fram, lå dollarkursen på 10,23 kroner.

Det gir en samlet kostnad for 18 fly på 15 milliarder kroner.

Betalingen for kampflyene skjer i flere omganger og regnestykket for endelig sluttpris er derfor mer komplisert enn Børsens anslag.

Forsvarsdepartementet er forelagt tallene. De har ingen bemerkninger til anslaget. Også sjefstrateg Frank Jullum i Danske Bank har sett over regnestykket, uten at han hadde noen innvendinger.

Flere investeringer venter

Ifølge Forsvarsdepartementet skal kampflyene være «et av våre viktigste verktøy for å kunne gripe inn raskt og effektivt for å sikre norsk suverenitet», i tillegg til å «bidra til Natos kollektive forsvarsevne».

Fra 2022 overtar F-35 alle oppgavene til dagens F-16, og full operativ evne skal nås i 2025.

- Moderne kampfly er avgjørende for forsvaret av Norge, har Bakke-Jensen flere ganger uttalt.

Kampflyene er uten konkurranse Norges største forsvarsinvestering.

Men framover ligger flere andre store investeringer som også kan rammes brutalt av svak kronekurs, blant annet nye maritime patruljefly, nytt artilleri til Hæren og den framtidige planlagte anskaffelsen av nye ubåter.

Høyere nivå

Da Stortinget vedtok kostnadsrammen for kampflykjøpet i 2012, var det basert på en gjennomsnittlig vekslingskurs på 6,47 kroner mot dollar. Dollarkursen har ligget over dette nivået de siste drøyt fem åra.

- Alle merutgifter til valuta siden kursen på 6,47 ble overskredet mot slutten av 2014 er dekket innenfor sektorens ordinære investeringsbudsjetter, sier Bakke-Jensen til Børsen.

Spørsmålet er om han vil klare seg med interne omdisponeringer også i framtida.

- Det er ekstremt stor usikkerhet og valutaprognosene er ekstra usikre. Vi forventer at amerikanske dollar vil koste rundt 9,80 kroner om 12 måneder, sier sjefstrateg Frank Jullum i Danske Bank til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer