Ny mystisk forsvinning

Den tidligere utenriksministeren Qin Gang føyer seg inn i rekka av kinesiske elitemedlemmer som har forsvunnet på mystisk vis. Kina-ekspert mener det er usannsynlig at den ekte historien vil komme fram.

BORTE: Tirsdag ble Kinas utenriksminister Qin Gang fjernet fra sin stilling. Ingen vet hvorfor. Foto: REUTERS/Thomas Peter/Pool/File Photo
BORTE: Tirsdag ble Kinas utenriksminister Qin Gang fjernet fra sin stilling. Ingen vet hvorfor. Foto: REUTERS/Thomas Peter/Pool/File Photo Vis mer
Publisert

Tirsdag kom kunngjøringen om at Kinas utenriksminister Qin Gang skulle erstattes av sin forgjenger, Wang Yi.

Årsaken til vedtaket er ikke kjent. Samtidig stusser flere på at Qin ikke har blitt sett offentlig på over en måned. Dette har skapt en ryktestorm i landet, der flere beskylder Qin for å ha hatt en affære, mens andre anklager ham for spionasje.

Til Dagbladet sier Kina-ekspert Rebekka Åsnes Sagild at det er høyst uvanlig at kinesiske topp-politikere må gå av på denne måten.

- Det er flere spekulasjoner som florerer, og for eksempel ryktene om en affære er nok neppe alvorlige nok til å «forsvinne» så fort, sier hun.

Den britiske avisa The Guardian skriver at den tidligere utenriksministeren føyer seg inn i rekka av medlemmer av den kinesiske eliten som forsvinner på mystisk vis.

Kan ikke svare

Det var den kinesiske statskanalen CCTV som tirsdag kunne melde at Folkekongressens stående komité hadde gjort et vedtak om å fjerne Qin som utenriksminister, ifølge NTB.

En forklaring på hvorfor vedtaket ble gjort, var det ingen som kunne svare på.

- Jeg har ingen informasjon om det du spør om, skal den utenrikspolitiske talspersonen Mao Ning ha sagt mandag da hun fikk spørsmål om hvor Qin befant seg. Det skriver BBC.

Forrige gang Qin ble sett offentlig, var under et møte med Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko i Beijing 25. juni. Da han gikk glipp av et diplomatbesøk tidligere denne måneden, skal en talsperson for regjeringa ha sagt at det skyldtes helsemessige årsaker.

Dette sår derimot eksperter tvil om.

Sagild påpeker at Qins navn har blitt fjernet fra det kinesiske utenriksministeriets nettsider, og at han heller ikke kan søkes opp der lengre.

- Det er flere spekulasjoner som florerer. Én er at han kan ha blitt korrupsjonsanklaget, en annen handler om at han kanskje er mistenkt for spionasje eller liknende etter hans tid som ambassadør i USA og Storbritannia, og en tredje handler om intern maktkamp, sier hun.

- Men om tilfellet Qin Gang kan fortelle oss noe som helst, så er det at kinesisk elitepolitikk er noe vi på utsida har veldig lite informasjon om.

Videre antar Sagild at det vil ta lengre tid før hele det offisielle narrativet kommer fram.

- Om vi noensinne vil få fullstendig innsikt, anser jeg som helt usannsynlig, mener hun.

- Negativt for Xi

Da president Xi Jinping forfremmet Qin til stillingen som utenriksminister i desember i fjor framfor andre og mer erfarne kandidater, ble det sett på som en stor tillitserklæring.

- Det er en allmenn oppfatning at Xi har en veldig liten indre sirkel av personer han stoler på, og at han utover dette er overmodig og tar valg basert på magefølelsen, sier Bonnie Glaser, som er daglig leder for Asia-programmet i det tyske Marshall-fondet, til CNN.

- Qin er protesjeen hans, og dette vil derfor ha negative konsekvenser for Xi. Det betyr imidlertid ikke at denne hendelsen vil utfordre makta hans, legger hun til.

Også Sagild er av denne oppfatningen.

- Mektigere individer i det politiske systemet har falt før Qin Gang. Det ser åpenbart ikke bra ut, men vi må huske på at han ikke engang var den høyest rangerte diplomaten i Kina, sier hun.

At Qin nå har blitt fjernet fra sin stilling, mener hun neppe vil utgjøre et særlig stort problem for den kinesiske lederen.

- Om ikke annet viser dette at partidisiplin går foran personlige relasjoner. Selv om dette nå får en del oppmerksomhet, kan det også tenke seg å ha en disiplinerende effekt på andre i eliten rundt Xi, påpeker Sagild.

Fjernet fra frontlinja

Qin er ikke den første kinesiske toppolitikeren som har forsvunnet den siste tida. Ifølge Sagild har flere kjente individer forsvunnet for en periode, for seinere å dukke opp igjen.

Et eksempel er Hu Jintao, som er Xis forgjenger som generalsekretær for det kinesiske kommunistpartiet. Han forsvant i oktober i fjor etter at han ble geleidet ut under partikongressens tjuende avslutningsseremoni.

Forklaringen fra offentlig hold var at Hu hadde fått akutte helseproblemer, men det oppsto spekulasjoner om hvorvidt dette hadde et politisk bakteppe.

SISTE OPPTREDEN: Kinas tidligere president Hu Jintao snakker til president Xi Jinping idet han blir geleidet ut av salen under partikongressens avslutningsseremoni. Foto: Noel CELIS / AFP
SISTE OPPTREDEN: Kinas tidligere president Hu Jintao snakker til president Xi Jinping idet han blir geleidet ut av salen under partikongressens avslutningsseremoni. Foto: Noel CELIS / AFP Vis mer

Den tidligere generalsekretæren ble observert ei tid etterpå i begravelsen til Jiang Zemin, som var landets president mellom 1993 og 2003.

Hu har derimot ikke vært aktiv i Kinas politiske frontlinje siden i fjor.

Forsvant fra finansmiljøet

Det er ikke bare i politikken at ledere har forsvunnet tilsynelatende i løse lufta.

Tidligere i år skrev Børsen om den profilerte kinesiske finanstoppen Bao Fan, som var sporløst forsvunnet. Investeringsbanken han grunnla og er leder for, Chian Renaissance, kom seinere med en oppdatering.

- Styret har fått opplysninger om at Mr. Bao for tida samarbeider med myndighetene om en etterforskning, skrev banken i en uttalelse via Hongkong Stock Exchange.

SPORLØST FORSVUNNET: Forsvinningen til Bao Fan fikk oppmerksomhet i hele verden. Foto: REUTERS/Bobby Yip
SPORLØST FORSVUNNET: Forsvinningen til Bao Fan fikk oppmerksomhet i hele verden. Foto: REUTERS/Bobby Yip Vis mer

Den mest kjente forsvinningen er kanskje Alibaba-grunnlegger Jack Ma, som tidligere hadde tittelen som verdens rikeste. Han forsvant nærmest fra jordas overflate i 2020, og var borte i hele tre måneder. Siden den gang har topplederen holdt en lav profil.

Bare i 2015 ble fem toppledere borte, skriver The Guardian.

Ble anholdt av politiet

Én av foretakslederne som forsvant i 2015, var Guo Guangchang. Han er formann i det multinasjonale holdingselskapet Fosum International, og eier av den britiske fotballklubben Wolverhampton Wanderers.

ETTERFORSKNING: Guo Guangchang skal ha samarbeidet med politiet i etterforskningen av en korrpusjonssak mens han var borte. Foto: Imagine China/REX
ETTERFORSKNING: Guo Guangchang skal ha samarbeidet med politiet i etterforskningen av en korrpusjonssak mens han var borte. Foto: Imagine China/REX Vis mer

Ifølge BBC ble han anholdt av politiet for å bidra i etterforskningen av en korrupsjonssak, før han ble løslatt kort tid seinere.

Forsvinningene skal angivelig ha en sammenheng med president Xis antikorrupsjonskampanje.

- Skammer meg

Derimot er det ikke bare politikere og finanstopper som har forsvunnet. Superstjerna Fan Bingbing, som er Kinas best betalte skuespiller, ble plutselig borte i 2018.

Hun var ikke lenger aktiv på sosiale medier, og var heller ikke å se i offentlige sammenhenger. Ryktene skulle ha det til at hun hadde flyttet fra landet eller hadde havnet i husarrest.

UGLER I MOSEN: Skuespillerinnen Fan Bingbing forsvant i 2018. Det viste seg at hun hadde blitt tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP
UGLER I MOSEN: Skuespillerinnen Fan Bingbing forsvant i 2018. Det viste seg at hun hadde blitt tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP Vis mer

Først ett år etter forsvinningen gjorde superstjerna sitt comeback.

- Jeg har aldri vært gjennom så mye smerte og lidelse. Jeg har gjort en dyp selvransakelse, og skammer meg over det jeg har gjort, skrev hun i en uttalelse på den sosiale medier-plattformen Weibo.

Det viste seg at skuespillerinnen hadde vært under etterforskning for skatteunndragelse. Hun ble seinere dømt til å betale et beløp tilsvarende 1,3 millioner norske kroner i bøter for lovbruddet, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer