Ny nedtur på Oslo Børs

Tungt på Wall Street, rolig i Asia og fortsatt lav oljepris. Oslo Børs fortsetter nedturen.

FORSIKTIG: Børsen strever i forbindelse med koronaviruset.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORSIKTIG: Børsen strever i forbindelse med koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs pekte forsiktig opp fra start og vaket lenge i pluss før pilene snudde brått nedover ved 15.30-tida. Ved stenging endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 1,33 prosent til 727,68 poeng. Dermed fortsetter nedturen fra i går.

Selv om hovedindeksen har klatret betraktlig siden årets foreløpige bunnpunkt den 16. mars, er hovedindeksen stadig ned med nær 22 prosent siden årsskiftet.

Prisen på nordsjøolje falt videre torsdag, og var ved stengetid på Oslo Børs på 27,7 dollar fatet. Ikke uventet var dermed olje- og gassgiganten Equinor blant selskapene som trakk hovedindeksen ned, etter et fall på 3,79 prosent.

Tungvekteren DNB åpnet i pluss, men også her snudde det og ved stenging var DNB-aksjen ned 2,86 prosent.

Det hardt pressede flyselskapet Norwegian fortsetter på sin side en mild opptur etter tirsdagens brutale fall, og endte dagen opp 4,17 prosent til en kurs på fem kroner.

Mørkt i USA

Asiatiske børser endte i snitt ned 0,5 prosent natt til i dag, etter at Wall Street stengte med et fall på 1,8 prosent i snitt på de toneangivende børsene onsdag kveld.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skriver i sin morgenrapport at det var få lyspunkter å finne på Wall Street i går.

Industriindeksen Dow Jones falt med 1,9 prosent, den bredt sammensatte S&P 500-indeksen var ned 2,2 prosent og teknologitunge Nasdaq falt 1,4 prosent.

De tre indeksene har steget med mellom 16 og 20 prosent den siste måneden, men har falt siden årsskiftet, skriver NTB.

De ferske ledighetstallene fra USA, som ble lagt fram torsdag ettermiddag, var heller ikke noe å juble over.

Forrige uke kom det 5,25 millioner nye søknader om dagpenger i USA, skriver CNBC. Med det har over 22 millioner amerikanere søkt om dagpenger i løpet av de fire siste ukene.

- Arbeidsmarkedet viser oss det jeg tror vi alle vet fra før, at økonomien har stupt over kanten og er i fritt fall, sier Jay Bryson, sjeføkonom for den amerikanske banken Wells Fargo, til NBC News.

TRUSLER: Donald Trump truer med å oppløse Kongressen, slik at han kan få ansatt folk som står i kø og venter på å bli godkjent av nettopp Kongressen. Video: CNN. 16. april 2020 Vis mer

Svakt privat konsum

Berntsen påpeker at den økonomiske nedkjølingen som følge av kampen mot coronaviruset nå begynner å gjøre seg gjeldende i makrotall verden over.

Ferske tall fra detaljhandelen i USA viser en svekkelse på 8,7 prosent i mars. Det slår kraftig ut når to-tredeler av amerikansk BNP kommer fra innenlands konsum, bemerker han.

– Fallende oljepris tynget også investorsentimentet i går. Amerikanerne kjører vesentlig mindre i disse tider, noe som har sendt WTI prisen (den amerikanske lettoljen) til det laveste nivået på 18 år, skriver Berntsen.

Spår oljefall

Analytikeren tror likevel det kan hjelpe på stemningen på Oslo Børs at det var relativt rolig på børsene i Asia i natt.

Han tilføyer – «i hvert fall i åpningsminuttene». Berntsen spådde en forsiktig åpning opp, et sted mellom 0,2 og 0,5 prosent, på Oslo Børs torsdag morgen.

Etter at det internasjonale energibyrået IEA i går meldte at de anslår et fall i oljeetterspørselen på 29 millioner fat i april, steg prisen på et fat nordsjøolje til like over 28 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer