Ny nedtur: Varsel om avslag

Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø ønsket å rydde opp i omstridt hyttesak. Nå har ekteparet møtt nok en hump i veien.

- VIL RYDDE OPP: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de hytteforholdene som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- VIL RYDDE OPP: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de hytteforholdene som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven. Her er paret avbildet i 2018. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Tidligere i år ble det kjent at komikerparet Pernille Sørensen (44) og Dagfinn Lyngbø (49) ønsket å gjøre drastiske endringer på hytta si i Paradisbukta på Tjøme.

Bakteppet var et tilsyn fra Færder kommune i februar 2021, der byggesaksmyndigheten mente å ha avdekket seks ulovlige tiltak på eiendommen.

Dermed satte KB Arkitekter, på oppdrag fra Sørensen og Lyngbø, i gang med en omfattende søknad til Færder kommune. Den ble levert i februar i år.

- Negativ til søknaden

Nå har byggesaksavdelingen tatt stilling til innholdet - og sendt varsel om mulig avslag. I kommunens foreløpige vurderinger av søknader om riving, endringer og tilbygg, anbefales det å sende inn en ny og revidert søknad.

- Kommunen varsler avslag fordi vilkårene for å innvilge dispensasjon ikke er oppfylt. Kommunen er altså negativ til søknaden, heter det i tilsvarsbrevet fra Færder.

KB Arkitekter har blant annet søkt om rammetillatelse og dispensasjon fra byggeforbudet i forbindelse med utbedringene. I søknaden kommer det fram at Sørensen og Lyngbø blant annet vil fjerne en balkong på østsiden av hytta, og erstatte den med gangbane og trapp.

Ber om opplysninger

Det er også fremmet ønske om å rive noe av bebyggelsen for så å bygge nytt. Kommunen er ikke utelukkende negativ til forslagene, men stiller seg kritisk til utvidelse av areal.

- Kommunen er foreløpig positiv til enkelte av endringene, under forutsetning av at arealene ikke øker, samt at det innsendes tilleggsopplysninger og at søknaden omprosjekteres.

På vegne av tiltakshaverne ba arkitektkontoret om godkjenning til følgende tiltak i februar:

  • Endring i planløsning og takhøyde i underetasje.
  • Endring av terrassearealer plan underetasje.
  • Oppføring av trapp mot vest.
  • Riving og oppføring av bod sør på eiendommen.
  • Riving og oppføring anneks nord på eiendommen.
  • Oppføring av platting/brygge.
  • Økning av bebygd areal.

- I strid med byggeforbudet

Kommunen stiller seg i stor grad negativ til de fleste tiltakene, deriblant oppføring av ny trapp mot vest, og ny platting eller brygge. Kommunen er imidlertid positiv til endring av planløsning i underetasjen, samt endring av terrassen og trappas utforming.

- Som et utgangspunkt er kommunen av den oppfatning at utvidelsene som omsøkt er av en slik karakter at de er klart i strid med hensynet bak byggeforbudet i strandsonen og LNF-formålet.

Ulovlige forhold i strandsonen er som kjent noe mange kommuner har intensivert arbeidet med de siste åra - inkludert Færder.

Kommunen mener at hensynet bak bestemmelsene det søkes om dispensasjon fra «blir vesentlig tilsidesatt», og peker blant annet på privatisering av eiendommen, friluftsinteresser, og allmenn ferdsel.

- Dersom kommunen skal innvilge hele eller deler av søknad om etterhåndsgodkjenning, må det sendes inn en ny og revidert søknad.

- Vurderer endringer

Færder kommune har satt en frist for innsendelse av dokumentasjon til 15. desember.

- Vi vil i samråd med arkitekt gjennomgå tilbakemeldingen fra kommunen og bruke tida fram mot fristen godt til å vurdere om det skal gjøres endringer i søknaden, skriver Lyngbø og Sørensen til Børsen, videreformidlet av advokat Roar R. Lillebergen - som bistår paret i byggesaksprosessen.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Hadde «full tiltro»

Sørensen og Lyngbø, som kjøpte fritidsboligen for ni millioner i 2014, har i dialog med kommunen framholdt at de ikke var kjent med avvikene på eiendommen.

Da paret rev den opprinnelige hytta og erstattet denne med en langt mer moderne fritidsbolig, anskaffet de to profesjonell bistand.

De profilerte komikerne hadde derfor «full tiltro» til en korrekt gjennomføring av søknads- og byggeprosessen. Ansvarlig søker, arkitekt Rune Breili, har på sin side ment at alt er gjort lovlig.

Som eiere av fritidsboligen, falt likevel konsekvensene på Lyngbø og Sørensen da Færder satte ned foten.

- Aldri vår intensjon

Ekteparet har tidligere gjort det klart at de ønsker å rette opp i de forhold som kommunen mente var i strid med plan- og bygningsloven.

- Først og fremst beklager vi den situasjonen kommunen og vi nå har havnet i. Det har naturligvis aldri vært vår intensjon å bygge i strid med plan- og bygningslovgivningen, og det var nettopp av den grunn vi anskaffet profesjonell bistand (...), skrev ekteparet i et brev til kommunen i april i fjor.

- Når vi nå ser at enkelte forhold likevel ikke er i henhold til regelverket, ønsker vi å bidra til rydde opp i dette, fortsatte de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer