Trusselen fra organisert kriminalitet:

Ny Økokrim-rapport: Mafia-trusselen øker

Den organiserte kriminaliteten øker i både utbredelse og intensitet, ifølge Økokrim. Nå truer den også fiskeindustrien, ifølge en ny rapport.

SKUMRING: Økokrim advarer nå mot at den organiserte kriminalitet sprer seg i Norge. Her fra Sørengkaia i Oslo, mot det nye Munch-museet og operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUMRING: Økokrim advarer nå mot at den organiserte kriminalitet sprer seg i Norge. Her fra Sørengkaia i Oslo, mot det nye Munch-museet og operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kriminelle nettverk har stor utbredelse og er en økende trussel innen flere av Økokrim sine ansvarsområder», skriver Økokrim i en ny oppsiktsvekkende situasjonsbeskrivelse, som de har laget på bestilling fra Justis- og beredskapsdepartementet.

«Norske privatpersoner og virksomheter er attraktive ofre for internasjonale kriminelle aktører og nettverk», skriver Økokrim i rapporten.

Departementet har bestilt «en oppdatert situasjonsbeskrivelse om gjengkriminalitet i Norge, herunder gjengenes internasjonale forgreininger, samt en beskrivelse av hvordan ny teknologi og kryptering vanskeliggjør politiets arbeid».

Hvitsnipp stadig gråere

Økokrim beskriver en situasjon hvor det har blitt vanskeligere å se forskjell på nettverk som driver med typisk organisert kriminalitet som narkotikahandel, og nettverk som driver med økonomisk kriminalitet eller arbeidslivskriminalitet.

«Kriminelle nettverk innen arbeidslivskriminalitet kan være involvert i alt fra skatte- og avgiftskriminalitet, bank- og trygdebedragerier – inkludert misbruk av covid-19 støtteordninger – til grov menneskehandel, brudd på arbeidsmiljøloven og tilrettelegge for hvitvasking av utbytte fra narkotikakriminalitet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer