Trusselen fra organisert kriminalitet:

Ny Økokrim-rapport: Mafia-trusselen øker

Den organiserte kriminaliteten øker i både utbredelse og intensitet, ifølge Økokrim. Nå truer den også fiskeindustrien, ifølge en ny rapport.

SKUMRING: Økokrim advarer nå mot at den organiserte kriminalitet sprer seg i Norge. Her fra Sørengkaia i Oslo, mot det nye Munch-museet og operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUMRING: Økokrim advarer nå mot at den organiserte kriminalitet sprer seg i Norge. Her fra Sørengkaia i Oslo, mot det nye Munch-museet og operaen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kriminelle nettverk har stor utbredelse og er en økende trussel innen flere av Økokrim sine ansvarsområder», skriver Økokrim i en ny oppsiktsvekkende situasjonsbeskrivelse, som de har laget på bestilling fra Justis- og beredskapsdepartementet.

«Norske privatpersoner og virksomheter er attraktive ofre for internasjonale kriminelle aktører og nettverk», skriver Økokrim i rapporten.

THE CODFATHER: Økokrim skriver at den organiserte kriminaliteten er på full vei inn i fiskeindustrien i Norge. FOTO: SCANPIX
THE CODFATHER: Økokrim skriver at den organiserte kriminaliteten er på full vei inn i fiskeindustrien i Norge. FOTO: SCANPIX Vis mer

Departementet har bestilt «en oppdatert situasjonsbeskrivelse om gjengkriminalitet i Norge, herunder gjengenes internasjonale forgreininger, samt en beskrivelse av hvordan ny teknologi og kryptering vanskeliggjør politiets arbeid».

- ØKT TRUSSEL: Økokrim beskriver en økt trussel fra organiserte kriminelle i en ny rapport. Foto: Tore Meek / NTB
- ØKT TRUSSEL: Økokrim beskriver en økt trussel fra organiserte kriminelle i en ny rapport. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Hvitsnipp stadig gråere

Økokrim beskriver en situasjon hvor det har blitt vanskeligere å se forskjell på nettverk som driver med typisk organisert kriminalitet som narkotikahandel, og nettverk som driver med økonomisk kriminalitet eller arbeidslivskriminalitet.

«Kriminelle nettverk innen arbeidslivskriminalitet kan være involvert i alt fra skatte- og avgiftskriminalitet, bank- og trygdebedragerier – inkludert misbruk av covid-19 støtteordninger – til grov menneskehandel, brudd på arbeidsmiljøloven og tilrettelegge for hvitvasking av utbytte fra narkotikakriminalitet».

Tidligere i dag skrev Dagbladet om hvordan Økokrim nå mistenker at organiserte kriminelle får tak i en større bit av coronastøtte-kaka.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Fishy business

Økokrim anslår i rapporten at kriminelle nettverk i Norge og i utlandet begår bedragerier med profitt på flere hundre millioner kroner fra norske privatpersoner og virksomheter.

Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er at Økokrim beskriver hvordan utenlandske nettverk kjøper seg inn i fiskeribedrifter der de «gjerne kontrollerer flere ledd i verdikjeden, skjuler seg bak kompliserte nettverk av stråselskaper og eierstrukturer i sekretesse-jurisdiksjoner, og flytter verdier mellom foretak».

Økokrim peker på at norske foretak eksporterer sjømat for mer enn 100 milliarder kroner i året.

«Grensekryssende organiserte kriminelle nettverk utgjør en trussel mot vitale samfunnsinteresser som norske fiskeriressurser», skriver Økokrim, som peker på at «de seinere åra er det eksempler på at utenlandske kriminelle nettverk har fattet interesse for norske fiskeressurser»:

«Disse nettverkene kjøper seg inn i bedrifter der de gjerne kontrollerer flere ledd i verdikjeden, fra bemanning til fangst, videreforedling, transport og kjøp av varen. De skjuler seg bak kompliserte nettverk av stråselskaper og eierstrukturer i sekretesse-jurisdiksjoner, og har derfor mulighet til å flytte verdier mellom foretakene uoppdaget.

DET UKJENTE HELVETE: Dagbladet avdekker hverdagen om bord i snøkrabbe-båtene som opererte fra Båtsfjord. Video: Øistein Norum Monsen og Gunnar Thorenfeldt. Etterarbeide: Per Ervland Les saken her: https://www.dagbladet.no/magasinet/krabbekrigens-ofre/70428600 Vis mer

Menneskehandel

Foruten ulovlig fiske, er det mistanke om tilknytning til menneskehandel, hvitvasking og skatte- og avgiftskriminalitet».

Dagbladet avslørte i en serie artikler i 2018 og 2019 hvordan arbeidskriminalitet og menneskehandel var utbredt i det såkalte krabbefiske. Vi skrev også om grusomme arbeidsforhold, slaveliknende forhold og hvordan mennesker døde uten at de etterlatte satt igjen med noen ting.

Kripos meldte i en rapport at «fiskere kan forsvinne på havet uten å bli meldt savnet».

Les alle artiklene her!

Blant annet avslørte Dagbladet hvordan 50 indonesiere hadde blitt ført til Båtsfjord for å jobbe for slaveliknende forhold. Arbeidskontrakten viste at indonesierne skulle jobbe 18 timer, 365 dager i året, for en månedslønn på cirka 4000 kroner og en kartong røyk.

Seinere avslørte Dagbladet hvordan a-krimsentrene hadde funnet indikasjoner på menneskehandel , svart arbeid og påstander om slaveliknende forhold på fiskebruk i Nordland.

Økokrim peker på at miljøkriminalitet ofte har sterke koblinger til annen alvorlig og organisert kriminalitet.

«Miljøkriminalitet kan utføres av samme aktører, med samme metoder og ved samme transportruter, som ulovlig handel med våpen, narkotikasmugling og menneskehandel», skriver Økokrim.

- Sannsynlig

«Videre utføres også annen kriminalitet som del av eller som følge av den organiserte miljøkriminaliteten, slik som for eksempel korrupsjon, hvitvasking, forfalskning av dokumenter, skatteunndragelse og tollsvindel», skriver Økokrim, som peker på at globalisering preger i stadig større grad trusselbildet også for miljøkriminalitet.

«Og det er sannsynlig at vi vil se slike saker i Norge framover», slår Økokrim fast.

I rapporten peker også Økokrim på en økt bruk av datateknologi, kryptovaluta og digitale betalingstjenester hos både norske og utenlandske kriminelle nettverk.

«Det gjør sporing og etterforskning av utbytte og identifisering av kriminelle mye mer ressurskrevende», skriver Økokrim.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer