Ny opptur på Oslo Børs - men Norwegian faller videre

Hovedindeksen på Oslo Børs starter uka med opptur.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs løftet seg fra start mandag morgen, og var opp 1,5 prosent kort tid etter åpning. Deretter svinget det noe, før pilene begynte å peke opp igjen.

Ved stenging var hovedindeksen opp 2,29 prosent til 728,51 poeng.

Energisektoren stiger 0,1 prosent, sjømat øker 2,9 prosent, mens shipping vokser 4,9 prosent.

De toneangivende børsene i Europa hadde også en sterk start på dagen. CAC 40-indeksen i Paris er opp 3,9 prosent, DAX 30-indeksen i Frankfurt stiger 4,4 prosent og FTSE 100 i London løfter seg 3,1 prosent.

Opptur

Det har utvilsomt vært store bevegelser på verdens børser som følge av coronapandemien som har bredt seg til alle verdenshjørner.

Oslo Børs endte forrige uke med en liten nedgang på fredag, etter det som hadde vært en positiv uke. Totalt la hovedindeksen på Oslo Børs på seg 6,9 prosent før fredagens bevegelser.

Nordnet-analytiker Roger Berntsen trodde på forhånd at Oslo Børs ville åpne opp mandag, og spådde en oppgang på 2,1%, eller innenfor intervallet 1,6 - 2,5 prosent fra åpning.

Han peker i sin morgenrapport på at oljeprisen, som har stupt voldsomt de siste ukene, skøyt opp igjen før helgen.

- Meldingen om at Saudi Arabia hadde kalt inn de store oljeprodusentene til hastemøte var det som trigget prisoppgangen. Når det er sagt, møtet var i utgangspunktet ventet å skulle avholdes mandag, men er nå utsatt til torsdag, skriver han.

Nordsjøolje omsettes mandag formiddag for rundt 33,5 dollar fatet på spotmarkedet.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Foto / Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Norwegian-nedtur

Flyselskapet Norwegian har i likhet med sine konkurrenter blitt brutalt rammet av coronapandemien. Mandag ble heller ikke noen god dag for selskapet på Oslo Børs.

Mandag morgen la selskapet fram brutale trafikktall fra mars, før DN kort tid før stengetid meldte at Norwegian sier opp samtlige ansatte i Sverige.

Norwegian-aksjen falt med 4,46 prosent i løpet av dagen, og har med det falt med hele 39,19 prosent de siste 30 dagene.

Trafikktallene er heller ikke lystig lesing.

Totalt 1 153 283 passasjerer reiste med Norwegian i mars, en nedgang på 61 prosent sammenlignet med mars i fjor.

Kapasiteten ble redusert med 53 prosent sammenlignet med mars i fjor, og den totale trafikken gikk ned 60 prosent.

Nyheten ble også møtt med en ny nedur for Norwegian-aksjen på Oslo Børs. Fem minutter etter åpning var aksjen ned 5,42 prosent.

- Den ekstremt raske utviklingen av covid-19-pandemien påvirket Norwegians trafikktall i betydelig grad denne måneden. Som følge av globale reiserestriksjoner og et stort fall i etterspørselen, måtte Norwegian løpende kansellere flygninger i mars, sier konsernsjef Jacob Schram i en pressemelding.

CORONAVIRUS: Donald Trump antydet onsdag 1. april under en pressekonferanse at Kinas tall kan være uriktige. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Venter milliardsmell

10. mars ble om lag 15 prosent av den planlagte kapasiteten redusert. 16. mars ble kapasiteten redusert med opptil 85 prosent, og fra og med 25. mars ble de fleste avgangene kansellert.

I tillegg forventer Norwegian totale tap på rundt 1,1 milliarder kroner på såkalte hedge-kontrakter, ifølge Dagens Næringsliv.

Mange flyselskap skjermer seg mot svingninger i oljeprisen ved å hedge seg, som vil si å kjøpe en andel drivstoff med levering fram i tid med fast kontraktpris. Alternativet er å kjøpe drivstoff til spotpris, der man betaler den prisen markedet setter fra dag til dag.

Verdien av selskapet på Oslo Børs har i skrivende stund falt med 79 prosent siden starten av året. De siste 30 dagene har nedturen vært på 39,68 prosent.

Opptur i Asia

Mandagens bevegelser på Oslo Børs kommer etter at børsuka allerede hadde åpnet med oppgang i Tokyo, der Nikkei-indeksen steg med 4,2 prosent.

Den bredt sammensatte Topix-indeksen i Tokyo steg med 3,9 prosent mandag.

Nikkei-indeksen falt med 8,1 prosent i forrige uke, og nedgangen siden nyttår har vært på 21,4 prosent.

Topix-indeksen falt med 9,2 prosent i forrige uke, og hittil i år har nedgangen vært på 20 prosent

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer