Trump varsler nytt nettsamfunn:

Ny plan bekymrer

Donald Trump, som er utestengt fra Twitter og Facebook, planlegger å lansere sitt eget nettsamfunn. Det synes IT-ekspert Torgeir Waterhouse at er bekymringsfullt.

- BEKYMRINGSFULLT: IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener at det er bekymringsfullt at Donald Trump vil lansere sitt eget nettsamfunn. Foto: Rachel Mummey / Reuters / NTB
- BEKYMRINGSFULLT: IT-ekspert Torgeir Waterhouse mener at det er bekymringsfullt at Donald Trump vil lansere sitt eget nettsamfunn. Foto: Rachel Mummey / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag kunngjorde USAs tidligere president Donald Trump at han planlegger å lansere et nytt nettsamfunn kalt Truth Social i starten av 2022.

IT-ekspert Torgeir Waterhouse sier til Dagbladet at det er bekymringsfullt, men ikke overraskende.

- Dette er ikke overraskende. Donald Trump har vært desperat etter å styre informasjonsflyten og kontrollere hvordan han kan bruke tjenester til å dele sitt syn på verden, sier Waterhouse til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg har han ikke vært villig til å forholde seg til reglene til de forskjellige tjenestene slik som alle andre. Derfor er det ikke helt ulogisk at han ønsker å starte sitt eget sosiale medium.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

Kan bli fristed

Forfatter John Færseth, som har skrevet en bok om konspirasjonsteorier, tror det skal mye til å konkurrere med de etablerte sosiale mediene.

- Vi har sett flere forsøk på å lage alternativer til Facebook. Det har ikke vært noen suksess foreløpig, sier han til Dagbladet, og viser eksempelvis til Gab og MeWe.

- Man kan jo tenke seg at det kan få nok momentum og brukere til å bli levedyktig. Men det vil nok trolig bli et ekkokammer.

Utover det, kan det bli spennende å se hva slags linje de har tenkt å legge seg på når det gjelder moderering, sier Færseth.

- Hva har de tenkt til å tillate og ikke? Man kan jo tenke seg at de vil legge seg på en «anything goes»-linje i forhold til etablerte sosiale medier, i alle fall så lenge det kommer fra høyresida. Og da er det fare for at det kan bli et fristed for rasisme, konspirasjoner og enda mer ekstreme meninger, kanskje til og med et utklekkingssted for ekstremisme. Men det er vanskelig å si, det spørs hva slags modereringspolicy de legger seg på.

- Bekymringsfullt

Etter stormingen av Kongressen 6. januar ble Trump utestengt fra en rekke plattformer, deriblant Twitter og Facebook, av frykt for at han skulle bruke plattformene til å framprovosere mer vold. I tida som president brukte Trump etablerte nettsamfunn til å spre usannheter om valget og konspirasjonsteorier.

- Det som er bekymringsfullt, slik som man har sett flere forsøk på tidligere, er at man kan starte ekstreme siloer, eller ekstreme bobler, som har stor påvirkning på brukernes verdensbilde, sier Torgeir Waterhouse.

- Det er fascinerende at dette kommer i forlengelse av debatten om målrettet informasjon på fellesplattformer som Facebook, og hvordan dette kan brukes til å påvirke brukeres verdensbilde i forkant av valg, og så videre. Trumps tjeneste kan ta det et steg lenger, fortsetter han.

- Hvor bekymringsfullt er det?

- Om det blir den suksessen som Trump håper på, så er det veldig bekymringsfullt. Jeg mener at den store fordelen med internettet er at man kan ha store åpne tjenester som favner så bredt at folk eksponeres for andre tanker enn sine egne. Mens Trumps varslede tjeneste egentlig framstår som en ekstremversjon av content marketing, hvor han bygger sin egen plattform for å forsøke å definere verden og hva som er sant.

TALTE: Det var ikke talen til Donald Trump som fikk nettet til å koke etter en konferanse i North Carolina 6. juni 2021. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, Twitter Vis mer

Betaversjon i november

I en pressemelding opplyser Trump at han har etablert det nye selskapet Trump Media & Technology Group (TMTG) og produktet Truth Social for å ta opp kampen mot teknologigigantene.

«Vi lever i en verden hvor Taliban har betydelig tilstedeværelse på Twitter, samtidig som at deres favorittpresident har blitt brakt til taushet. Det er uakseptabelt. Jeg gleder meg til å dele min første melding på Truth Social veldig snart», siteres Trump på i pressemeldingen.

Det opplyses at selskapet ønsker å lansere en foreløpig versjon av nettsamfunnet allerede i november, hvor utvalgte personer vil bli invitert til å teste ut produktet.

KLAR: USAs nåværende president, Joe Biden, tar et oppgjør med påstandene fra USAs forrige president, Donald Trump, om at valget ble stjålet fra ham. Vis mer

Motbakke

Waterhouse tror at det blir veldig vanskelig for Trumps nye nettsamfunn å konkurrere med store plattformer som Twitter og Facebook.

- Jeg tror at det blir veldig vanskelig, det har vi sett gang på gang. Samtidig har vi sett at andre store tjenester med stor markedsandel har feilet, så på et eller annet tidspunkt vil noen knekke koden. På den måten er det fullt mulig å konkurrere, og å utvikle bedre løsninger enn dem som allerede finnes. Men nye konkurrenter kjemper i bratt motbakke på grunn av netterverkeffekten, nemlig at folk søker mot tjenester som andre bruker.

- Og så kan man stille spørsmål ved hva ambisjonsnivået for Trumps tjeneste er, for det er forskjell på å bli like stor som Twitter og Facebook, og å bli stor nok til å lykkes med å nå sine egne målsettinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer