Jakten på corona-jukserne

Ny rapport: Økokrim slår coronamafia-alarm

Mistenker at organiserte kriminelle har fått corona-støtte.

TRUSSEL FRA KRIMINELLE: Norsk næringsliv er avhengig av corona-støtte. Men også de kriminelle forsøker nå å få seg en del av kaka. Her fra Oslos finansområde, Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
TRUSSEL FRA KRIMINELLE: Norsk næringsliv er avhengig av corona-støtte. Men også de kriminelle forsøker nå å få seg en del av kaka. Her fra Oslos finansområde, Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en oppsiktsvekkende ny etterretningsrapport, som Dagbladet har fått tak i, beskriver Økokrim hvordan organiserte kriminelle og mafialiknende strukturer har fått tilgang til covid-19-midler.

I situasjonsbeskrivelsen så er det beskrevet bånd mellom hvitvaskere, organisert kriminelle miljøer «med kapasitet på vold og trusler», og aktører som har bedrevet organisert covid-19 bedrageri.

I mai advarte Økokrim: De fryktet økt hvitvasking og terrorfinansiering i forbindelse med coronakrisa.

SLÅR ALARM: Førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, sier de nå mistenker at organiserte kriminelle har fått tak i corona-midler. Foto: Hans Arne Vedlog
SLÅR ALARM: Førstestatsadvokat i Økokrim, Petter Nordeng, sier de nå mistenker at organiserte kriminelle har fått tak i corona-midler. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

«Koronapandemien og økt økonomisk usikkerhet har skapt et handlingsrom for kriminelle opportunister som utnytter den sårbare situasjonen vi befinner oss i. Kompensasjonsordningene til næringslivet vil sannsynligvis tiltrekke seg kriminelle med ønske om økonomisk profitt», skrev Økokrim i pressemeldingen. De ba alle om å være spesielt årvåkne.

«Redusert oppdagelsesrisiko forbundet med konkurskriminalitet både under og etter koronapandemien, vil sannsynligvis bli utnyttet av kriminelle aktører», skrev de videre.

Nå ser det ut som Økokrim har fått rett.

På bakgrunn av pågående etterforskninger og etterretning slår de nå fast: Organiserte kriminelle har nå kastet seg over honningkrukka, full av milliarder i corona-støtte.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- God organisert

- Vi ser at organiserte kriminelle miljøer har søkt etter covid-19-midler, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet.

Etterretning fra Økokrim viser at organiserte kriminelle nå søker seg mot støtteordninger som er etablert i forbindelse med corona-pandemien.

- Misbruk av covid-19-støtteordningene er delvis svært godt organisert, spesielt utnyttelse av lønnskompensasjonsordningen ved permitteringer, sier Nordeng.

Selv om han selv ikke ville brukt ordet «mafia», betegner han miljøene som organiserte kriminelle nettverk, og bekrefter at flere av miljøene etter omstendighetene kunne falt inn under den såkalte «mafiaparagrafen» paragraf 60 a i straffeloven, som gir strengere straff for organisert kriminelle miljøer.

- Pengene flyttes raskt mellom flere personer og bankkonti, det benyttes stråmenn og det er utstrakt bruk av utlånt og misbrukt ID. Aktørene har også utstrakt kontakt med kjente kriminelle. Hvert tilfelle omfatter bedrageri mot NAV i størrelsesorden 500 000 - 5 millioner kroner, forteller Nordeng.

- GODT ORGANISERT: - Misbruk av covid-19-støtteordningene er delvis svært godt organisert, spesielt utnyttelse av lønnskompensasjonsordningen ved permitteringer, sier Nordeng. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
- GODT ORGANISERT: - Misbruk av covid-19-støtteordningene er delvis svært godt organisert, spesielt utnyttelse av lønnskompensasjonsordningen ved permitteringer, sier Nordeng. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB Vis mer

Kriminelle nettverk

«Kriminelle nettverk innen arbeidslivskriminalitet kan være involvert i alt fra skatte- og avgiftskriminalitet, bank- og trygdebedragerier - inkludert misbruk av covid-19 støtteordninger – til grov menneskehandel, brudd på arbeidsmiljøloven og tilrettelegge for hvitvasking av utbytte fra narkotikakriminalitet», står det i situasjonsbeskrivelsen.

Nordeng sier Økokrim kjenner flere saker hvor kriminelle som er involvert i coronajuks kan mistenkes for å ha drevet store hvitvaskingsoperasjoner og kriminelle virksomhet i en årrekke før de startet med coronabedrageriet.

Han viser til følgende tilfelle i situasjonsbeskrivelsen: Der har en mann fått innbetalt om lag 30 millioner kroner på hans private kontoer og på kontoer tilhørende selskap hvor han er reell rettighetshaver, ifølge Økokrim. Mannen er nå involvert i en coronajuks-sak.

Profittmotivert kriminalitet

«Han benytter både venner, nærstående til kriminelle og profesjonelle som del av sine hvitvaskingsoperasjoner og sin kriminelle virksomhet. Aktøren har roller i flere foretak og benytter foretak aktivt i både sin kriminelle virksomhet og i sine hvitvaskingsoperasjoner», står det i situasjonsbeskrivelsen til Økokrim.

«Midlene er ofte fra personer som ikke har oppgitt formue eller inntekt til skattemyndighetene. Økokrim anser det som sannsynlig at midlene stammer fra profittmotivert kriminalitet, blant annet narkotikaomsetning, bedragerier og grove skatteunndragelser», skriver Økokrim videre.

Toppen av isfjellet

Nordeng har tidligere anslått til Dagbladet at politiet har identifisert 50 saker som gjelder bedrageri av corona-midler. Men han tror dette bare er toppen av isfjellet.

«Politiet kommer til å etterforske coronastøtte-juks i årevis framover», sa Nordeng til Dagbladet i oktober.

Sist søndag skrev Dagbladet at mer enn 13 Nav-millioner i corona-støtte kan ha strømmet rett inn i et hvitvaskingsnettverk av seriekriminelle og næringsdrivende.

- Vi ser rene hvitvaskingsfabrikker, hvor det er innarbeidet rutiner for hvordan de kriminelle vasker pengene, sa politiadvokat Helge Vigerust til Dagbladet. Økokrim bekrefter nå at de ser det samme mønsteret.

- Vi ser også utbytte fra andre kriminelle handlinger som bedrageri og id-tyveri i coronajuks-sakene, sier Nordeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer