Jakten på corona-jukserne

Ny rapport: Økokrim slår coronamafia-alarm

Mistenker at organiserte kriminelle har fått corona-støtte.

TRUSSEL FRA KRIMINELLE: Norsk næringsliv er avhengig av corona-støtte. Men også de kriminelle forsøker nå å få seg en del av kaka. Her fra Oslos finansområde, Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
TRUSSEL FRA KRIMINELLE: Norsk næringsliv er avhengig av corona-støtte. Men også de kriminelle forsøker nå å få seg en del av kaka. Her fra Oslos finansområde, Aker Brygge. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en oppsiktsvekkende ny etterretningsrapport, som Dagbladet har fått tak i, beskriver Økokrim hvordan organiserte kriminelle og mafialiknende strukturer har fått tilgang til covid-19-midler.

I situasjonsbeskrivelsen så er det beskrevet bånd mellom hvitvaskere, organisert kriminelle miljøer «med kapasitet på vold og trusler», og aktører som har bedrevet organisert covid-19 bedrageri.

I mai advarte Økokrim: De fryktet økt hvitvasking og terrorfinansiering i forbindelse med coronakrisa.

«Koronapandemien og økt økonomisk usikkerhet har skapt et handlingsrom for kriminelle opportunister som utnytter den sårbare situasjonen vi befinner oss i. Kompensasjonsordningene til næringslivet vil sannsynligvis tiltrekke seg kriminelle med ønske om økonomisk profitt», skrev Økokrim i pressemeldingen. De ba alle om å være spesielt årvåkne.

«Redusert oppdagelsesrisiko forbundet med konkurskriminalitet både under og etter koronapandemien, vil sannsynligvis bli utnyttet av kriminelle aktører», skrev de videre.

Nå ser det ut som Økokrim har fått rett.

På bakgrunn av pågående etterforskninger og etterretning slår de nå fast: Organiserte kriminelle har nå kastet seg over honningkrukka, full av milliarder i corona-støtte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.