Ny rapport: - Sterkt boligprisfall

Ifølge SSB kommer boligprisene til å falle ganske kraftig i tida framover.

NY ANALYSE: SSB kommer med sine prognoser på hvordan det kommer til å gå med norsk og internasjonal økonomi framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY ANALYSE: SSB kommer med sine prognoser på hvordan det kommer til å gå med norsk og internasjonal økonomi framover. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag morgen ble Statistisk sentralbyrås (SSB) rapport der de kommer med prognoser for norsk og internasjonal økonomi fram mot 2025 offentliggjort.

Boligprisfall

Ifølge SSBs beregninger vil boligprisene falle 8 prosent fra tredje kvartal 2022 til tredje kvartal 2023.

- Siden starten av pandemien har boligprisene steget med rundt 20 prosent. Selv om det trolig kommer et relativt sterkt boligprisfall i tiden framover, vil nivået på prisene fremdeles være langt over nivået fra før pandemien, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Han påpeker at boligprisene allerede har begynt å falle, noe som kan forklares med økte levekostnader og økte renter.

Når det gjelder rentene mener SSB at de når en topp på 3 prosent i begynnelsen av neste år. Dermed forventer de en ytterligere oppgang på 0,5 prosentpoeng før rentetoppen nåes.

Renta ned neste år

De tror samtidig at renta skal ned mot slutten av 2023.

- Når vi nærmer oss 2024 anslår vi at arbeidsledigheten vil ha økt noe, inflasjonen vil ha kommet ned og produktiviteten vil ha tatt seg opp. I en slik situasjon vil Norges Bank mest sannsynlig redusere renta noe, trolig ned mot 2 prosent i 2024, sier von Brasch.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer