Ny rekord - aldri solgt så mye

Boligsalget setter nye rekorder.

REKORDVOLUM: Det har aldri tidligere vært solgt så mange boliger i årets sju første måneder som nå. Foto: NTB scanpix
REKORDVOLUM: Det har aldri tidligere vært solgt så mange boliger i årets sju første måneder som nå. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg 0,4 prosent i juli måned. Det er den sterkeste prisveksten for juli siden 2016.

Normalt synker boligprisene i juli, men ikke nå. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent i siste måned.

Boligprisene er nå 5 prosent høyere enn for ett år siden.

Og ikke nok med det:

SJELDEN MULIGHET: Programleder Jon Almaas sikret seg nylig en ferieperle til 13,2 millioner kroner i Kragerø. Reporter: Celina Morken Vis mer

Det er så langt i år solgt 2,3 prosent flere boliger enn på samme tid i fjor.

- I juli ble det solgt nesten 45 prosent flere bruktboliger enn i juli 2019. Rekordmange nordmenn har brukt sommeren til å handle bolig, og omsetningsfallet i boligmarkedet i kjølvannet av corona-utbruddet i mars og april er mer enn hentet inn igjen ved utgangen av juli, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Rekordhøye tall

I juli ble det solgt 6821 boliger i Norge, noe som er 44,7 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019.

Så langt i år er det solgt 56 196 boliger i Norge, noe som er 2,3 prosent flere enn på samme tid i fjor.

- Det ble både solgt og lagt ut markant flere boliger i juli i år enn i 2019. Akkumulert har det aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en julimåned, sier Lauridsen.

Renteeffekten tatt ut

Lauridsen sier at boligmarkedet har hatt en svært sterk utvikling de siste månedene.

- Men juli ble noe svakere enn mange hadde ventet, og da spesielt i hovedstadsområdet og Bergen. Det er godt nytt. For det allerede høyt prisede boligmarkedet på det sentrale Østlandet trenger ikke sterk prisvekst, men økt tilbud av nye boliger, sier eiendomstoppen.

Han tror at effekten av nullrente nå er tatt ut markedet.

- Vi forventer prisutviklingen vil bli mer moderat framover og at den svakere utviklingen i norsk og global økonomi nå vil få større betydning for boligmarkedet, sier Lauridsen.

Ventet vekst

I forkant av de offisielle tallene uttalte leder Terje Buraas i DNB Eiendom og administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren at juli-salget fullstendig overrasket dem med et rekordhøyt volum.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vi passerte vår tidligere juli-rekord på 4700 boliger allerede den 20. juli, sa Buraas til Børsen i går. DNB Eiendom hadde en volumvekst på 40 prosent i juli, mens Privatmegleren lå 71 prosent høyere i antall solgte enheter enn samme måned i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer