Ny rekord i masse­oppsigelse

Dyster statistikk fra arbeidsmarkedet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble NAV varslet om planlagte masseoppsigelser ved 115 virksomheter. Det skriver Finansavisen, som videre oppgir at de planlagte kuttene totalt skal berøre 2004 personer.

Det voldsomme antallet sørger for en dyster rekord i norsk arbeidsstatistikk. Aldri før har så mange bedrifter meldt om et liknende antall planlagte oppsigelser, ifølge avisa.

En lovendring fra 1. januar kan være en medvirkende årsak til det høye antallet. Grovt forklart pålegger den arbeidsgiver utvidet ansvar overfor arbeidstaker ved nedbemanningsprosesser i et selskap.

KANSELLERT: Apple-sjef Tony Blevins skal ha fått sparken etter denne Tiktok-videoen. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Finans Norge har tidligere oppsummert endringene til å gjelde «plikten til å tilby annet passende arbeid og fortrinnsretten til ny stilling ved oppsigelse som følge av nedbemanning.»

- Lovendringen innebærer at selskap som inngår i et konsern plikter å tilby ansatte annet passende arbeid, selv om den ansatte formelt er ansatt i annet selskap i konsernet. En ansatt kan altså ikke sies opp i forbindelse med en nedbemanning, dersom det finnes en annen stilling hen er kvalifisert for i konsernet, heter det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer