Ny renteheving: - Kan bli tøft

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenta til 2,25 prosent. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, sier det kan bli tøffe tider framover.

Norges Bank gjør rede for komiteens rentebeslutning. Vi har med oss forbrukerøkonom i DNB, Silje San... Vis mer
Publisert

Norges Bank hever styringsrenten med 0,5 prosent. Dette sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache under rentemøtet torsdag.

- Det sentralbanken ønsker, er å få prisene til å gå nedover. Så får vi se hva forbrukerne gjør, om de bremser forbruket, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

- Alvorlig

- Det er en alvorlig situasjon for veldig mange, og det er fordi denne renten skal gjøre at vi skal bremse forbruket. Strømprisene er høye og matvareprisene har steget over 10 prosent.

Sandmæl sier at det i en lengre periode vil bli tøft for veldig mange, nå som rentehevingen kommer på toppen. Hun oppfordrer de som trenger det, å ta behov med støtteordninger.

- For unge, som ikke er vant med høye renter, blir dette en kalddusj, sier hun.

Høyeste nivå på 11 år

Ifølge Norges Bank vil styringsrenten fortsette å øke. De spår at boliglånet vil ha en rente på i overkant av 4 prosent i løpet av 2024.

- Vi kommer til å ligge på et høyere rentenivå enn vi har gjort de siste årene, sier Sandmæl.

Rentehevingen er Norges Banks forsøk på å få bukt med inflasjonen i landet, som i august lå på 6,5 prosent. Styringsrenten i Norge ligger etter rentehevingen på 2,25 prosent, noe som er det høyeste nivået siden 2011.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer