Kabinforhandlinger

Ny SAS-streik vil velte kriselån

Det livsviktige nødlånet på 7 milliarder kroner kan trekkes tilbake dersom SAS rammes av en ny storstreik.

SNUBLETRÅD: De kommende kabinforhandlingene i SAS kan velte det livsviktige nødlånet om forhandlingene ikke fører til enighet. Foto: Annika Byrde / NTB
SNUBLETRÅD: De kommende kabinforhandlingene i SAS kan velte det livsviktige nødlånet om forhandlingene ikke fører til enighet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Det amerikanske investorselskapet Apollo Global Management har gitt SAS tilsagn om et nødlån på 700 millioner dollar.

Pengene skal sikre driften av det gjeldstyngede skapet mens restruktureringen pågår under konkursbeskyttelse ved en domstol i USA.

Men nå viser det seg at lånet ikke er hundre prosent i boks. Tvert om har Apollo sikret seg en klausul som gir investorselskapet rett til å stryke lånet dersom SAS blir rammet av en ny omfattende streik, skriver Finans.

Og neste uke braker det løs med forhandlinger mellom SAS og kabinforeningene i selskapet. Blir det ikke enighet, ja så blir det streik.

Nye opplysninger

Nestleder i LO-tilknyttede Norsk Kabinforening, Michael Holden, sier det er på høy tid at de kabinansatte får et lønnsløft.

- BLANDEDE FØLELSER: Leder i norsk SAS-flygers forening Roger Klokset sitter igjen med blandede etter at partene kom til enighet til SAS-streiken. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Vi håper på forståelse for at vi trenger å løfte vår yrkesgruppe. Det blir utfordrende, men målet er å sikre et løft som gjør at vi i hvert fall kan tette gapet til konkurrentene Norwegian, Flyr og Norse, sier Holden til Børsen.

- Hva tenker du om at ledelsen i SAS har gått med på en låneklausul som dere blir nødt til å ta hensyn til i forhandlingsrommet?

- Det blir spennende å se hva vi kan få til. Jeg forstår jo investorenes side av saken, sier Holden - som var ukjent med dette punktet i Apollo-avtalen fram til Børsen tok kontakt.

- Dette er jo absolutt interessante opplysninger, bemerker han.

Milliard-tap på streik

Aksjeanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank slår fast at SAS risikerer å gå konkurs dersom Apollo trekker tilbake lånet.

- Det er hevet over tvil at dette legger et kjempestort press på ledelsen. Men SAS kan jo også spille ballen videre til sine medarbeidere, fordi også vet at en streik kan bety kroken på døra, sier han til Finans.

Forhandlingene med de kabinansatte kommer bare to måneder etter at 900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark streiket i hele 15 dager i juli.

4000 fly ble innstilt og mer enn 380 000 passasjerer rammet. SAS tapte 1,4 milliarder kroner på streiken, noe som bidro sterkt til kvartalsresultatet på minus 1,9 milliarder kroner.

Konsernsjef Anko van der Werff benyttet da anledningen til å beklage konsekvensene av streiken.

- Jeg ber virkelig om unnskyldning overfor alle våre kunder og samarbeidspartnere som ble påvirket av trafikkforstyrrelsene, sa van der Werff.

- Andre har vist vei

Pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS Norge tror at konsekvensene av en eventuell konflikt tilsier at det blir enighet også med pilotforeningene.

STREIK: Formann i Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, forteller at han føler seg brukt etter at SAS og pilotene ikke klarte å komme frem til en løsning søndag formiddag. Reporter: Jon Even Andersen Vis mer

- SAS huser et stort antall fagforeninger, som vi allerede har inngått avtaler og overenskomst med. Vi tror alle forstår hvor ødeleggende en konflikt vil være for SAS i nåværende situasjon. Pilotene og andre ansattgrupper har også vist vei gjennom å få på plass konkurransedyktige avtaler, og vi har tillit til at de andre gruppene også følger etter slik at vi unngår flere konflikter, sier hun til Børsen.

- Kan betingelsene i låneavtalen med Apollo bidra til å svekke den frie forhandlingsretten?

- Hva gjelder avtalen med Apollo, er det helt naturlig at långiver har betingelser knyttet til dette.

- Avtalen er ennå ikke godkjent av konkursdomstolen. Hva er status?

- SAS forventer at domstolen i USA godkjenner finansieringen i midten av september, skriver Sund i en e-post.

Pilotenes nye avtale

Da den svært kostbare pilotstreiken ble avblåst etter 15 dager, var partene enige om en avtale som strekker seg over 5,5 år og som innebærer en lønnsreduksjon på 5 prosent.

Samtidig gikk pilotene med på å heve makslengden på arbeidsuka fra 47 timer til 60 timer.

SAS gikk på sin side med på at 450 pandemioppsagte piloter skal gjenansettes i SAS Scandinavia, og ikke datterselskapene SAS Link og SAS Connect.

Følte seg brukt

Børsen var til stede på hovedkontoret til SAS dagen etter at pilotstreiken var et faktum.

Der avviste konsernsjef van der Werff kategorisk pilotenes påstand om at selskapet nærmest styrte forhandlingene inn i en streik for på den måten å åpne døra for gjeldsbeskyttelse.

- Helt usant, svarte han på Børsens spørsmål der vi viste til at pilotene hevdet at de ble brukt i et spill.

SAS-STREIKEN: Konsernsjef i SAS, Anko van der Werff avviser pilotens påstander overfor Børsen, og mener at SAS Forward skal bli velykket i en pressekonferanse 5. juli etter at streiken begynte mandag 4. juli. Vis mer

Anko van der Werff uttalte på sin side at prosessen skal sikre SAS et pusterom for å gjennomføre forhandlinger med kreditorer, långivere, leasingselskaper og egne ansatte.

Gjennom restruktureringsprosessen skal SAS hente inn 9,5 milliarder svenske kroner fra investorer, kutte 7,5 milliarder kroner i gjeld og omgjøre 20 milliarder kroner fra gjeld til aksjer, fortalte van der Werff til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer