Ny skrekkrapport: - Urovekkende

Økt konkursfrykt. Flere oppsigelser. Voksende trøbbel med å betale regninger. Det er den dystre meldinga fra norske bedrifter.

MØRKT: Rapporten fra norsk næringsliv gir et helt annet bilde enn den veksten regjeringen legger til grunn til neste år. Foto: Hans-Peter Marschall, Imagebroker
MØRKT: Rapporten fra norsk næringsliv gir et helt annet bilde enn den veksten regjeringen legger til grunn til neste år. Foto: Hans-Peter Marschall, Imagebroker Vis mer
Publisert

- Vi ser ikke den bedringen som regjeringen legger til grunn, oppsummerer NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

Bildet som tegnes i den ferske medlemsundersøkelsen fra Næringslivets Hovedorganisasjon er mye mørkere enn det finansminister Jan Tore Sanner (H) viste fram da han gikk på Stortingets talerstol for en uke siden.

- Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp igjen etter den dramatiske nedgangen i vår, sa Sanner.

Regjeringen mener at aktiviteten i norsk økonomi vil heve seg fra et fall på 3,1 prosent i bruttonasjonalprodukt (BNP) i år til en vekst på 4,4 prosent neste år.

- Det harmonerer ikke med de tallene vi kan lese ut av vår medlemsundersøkelse for oktober, sier Dørum til Børsen.

Siger i feil retning

Snaut 3000 NHO-bedrifter har svart på arbeidsgiverforeningens undersøkelse for oktober. Dette er noen av hovedpunktene:

  • Andelen som har gjennomført oppsigelser stiger til 14 prosent, opp fra 12 prosent i september. To av ti planlegger oppsigelser - med tall som 35 prosent i reiselivet og 31 prosent i transportbransjen.
  • Nær en av sju bedrifter sliter med å betale regninger som ligger nært forfall. Opp 2 prosentpoeng fra sist måned.
  • Konkursfrykten er opp fra 12 prosent til 13 prosent. Bedrifter med ti eller færre ansatte står for hele økningen.
  • Over halvparten av dem som har svart (53 prosent) forteller om tynnere ordrebøker enn på samme tid i fjor.

- Det er ikke så store endringer når man maler med bred pensel, men det siger oppover. Og det er nettopp dette, at vi ikke ser tegn til bedring, som er den store bekymringen. Vi vet også at det vil gå tregere framover, sier Dørum.

Urovekkende

- Tok finansminister Sanner feil da han la til grunn en vekst i fastlands-BNP på 4,4 prosent da han la fram statsbudsjettet og nasjonalbudsjettet for en uke siden?

- Når regjeringen sier at marsjfarten fra juli til august skal fortsette framover, så harmonerer ikke det med bildet vi ser i våre tall. For i denne undersøkelsen stopper den underliggende bedringen i norsk økonomi opp. Det er urovekkende, for tallene nå forteller at flere permitteringer blir til oppsigelser, og flere bedrifter frykter at båten ikke vil bære.

- Så Sanner og regjeringen tar feil?

- Jeg sa for en uke siden da statsbudsjettet ble lagt fram at regjeringen er på den optimistiske siden, men innenfor feilmarginene fordi usikkerheten er så stor. Denne undersøkelsen understøtter mer vårt syn enn regjeringens syn, sier Dørum.

Mer alvorlig nå

Da pandemien traff oss i vår med tiltak som stengte skoler, hjemmekontor og null sosial aktivitet - sa så mange som 30 prosent av NHOs medlemsbedrifter at de fryktet for konkurs.

- Nå er det bare 13 prosent av næringslivet som sier de frykter å gå konkurs. Det ser ut som bedring?

- Det som skjer nå, er langt mer alvorlig enn i april. For de fleste bedriftene tåler noen tøffe uker. Men nå er vi i det lange løpet, og når kassa er i ferd med å tømmes, da stenger butikken og arbeidsplasser går tapt, sier Dørum.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer