USA sanksjonerer:

Ny smell for oligarkene

Joe Biden lovet å gå etter oligarkene. Nå strammes det ytterligere rundt lommebøkene til åtte superrikinger.

NYE SANKSJONER: Det er tøffe tider for Alisjer Usmanov, som verken får flytt i privatfly eller seilt på gigayatch. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/Kremlin/NTB
NYE SANKSJONER: Det er tøffe tider for Alisjer Usmanov, som verken får flytt i privatfly eller seilt på gigayatch. Foto: Aleksej Druzhinin/Sputnik/Kremlin/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU sanksjonerte mandag 25 oligarker og andre innflytelsesrike medlemmer. Allerede har misnøyen blant Vladimir Putins innerste krets dryppet ut offentlig.

Natt til onsdag lovet USAs president Joe Biden at oligarkene hadde mer i vente.

– Til russiske oligarker og korrupte ledere som har svindlet til seg milliarder av dollar ved hjelp av dette voldelige regimet - nå er det nok, tordnet han i sin «State of the Union»-tale.

Torsdag ble det gjort alvor av trusselen. USA har sanksjonert åtte personer som har gigaformuer eller er tett på Putin. Det opplyser de om i en pressemelding.

«Favoritt-oligark»

Blant dem er forretningsmagnaten Alisjer Usmanov. Eiendommene hans i USA er nå blokkert fra bruk, inkludert hans private jetfly.

Det har allerede vært en tøff uke for verdens 99. rikeste person. EU førte han opp på svartelista mandag, med begrunnelsen om at han er en av «Putins favoritt-oligarker».

USMANOVS FLY: USA har tatt kontroll over jetflyet til Usmanov. Foto: Finansdepartementet i USA
USMANOVS FLY: USA har tatt kontroll over jetflyet til Usmanov. Foto: Finansdepartementet i USA Vis mer

Han har også fått superyatcten «Dilbar» beslaglagt av tyske myndigheter, og også bruken av denne inkluderes i USAs nye sanksjoner.

- Vi vil få Putin til å føle presset, vi vil få folk rundt ham til å føle presset, uttalte talspersoner for Det hvite hus, Jen Psaki, torsdag, ifølge Reuters.

Flere navn går igjen på lista. Dmitrij Peskov, talsperson for Putin, er også målskive for USA. Det samme er sjef for energigiganten Trasneft, Nikolaj Tokarev, som var KGB-offiser med Putin på 80-tallet.

Putins troll-kokk rammet

Milliardærbrødrene Boris og Arkadij Rotenberg er også inkludert i det gode selskap. De to eier Russlands største rørbygningsfirma Stroygazmontazh. De skal ha vært barndomsvenner med Putin, og ikke akkurat opparbeidet seg formuen på ærlig vis, ifølge BBC. Lekkede dokumenter viser blant annet omfattende hvitvasking av penger.

JUDOGUTTER: Når Putin og Arkadij Rotenberg poserer foran fotografene liker de å bryte på matta sammen. Foto: Aleksandr Nemenov/AP/NTB
JUDOGUTTER: Når Putin og Arkadij Rotenberg poserer foran fotografene liker de å bryte på matta sammen. Foto: Aleksandr Nemenov/AP/NTB Vis mer

«Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, står også på lista. Hans restauranter og cateringbedrifter har disket opp middager for Putin og hans kontakter, men det er neppe maten han sanksjoneres for.

Han er anklaget for å ha blandet seg inn i USA-valget i 2016, og er blant annet etterlyst av FBI for innblandingen. Hans involvering skal være finansiering av den mye omtalte trollfabrikken Internett Research Agency, som spydde ut falske nyheter i president Donald Trumps favør.

Den russiske politikeren og tidligere visestatsminister i Russland, Igor Sjuvalov, får også sine midler fryst. Det samme skjer med den tidligere KGB-agenten Sergej Tsjemezov.

Luksuseiendommer rammet

Storbritannia har også sendt ut en pressemelding hvor de opplyser om at de fryser midlene til Usmanov og Sjuvalov. De får også innreiseforbud.

Årsaken er førstnevntes eierandeler og interesse i de engelske fotballklubbene Arsenal og Everton. Han eier også to eiendommer, blant annet Beechwood House i London, som har en verdi på rundt 48 millioner pund, ifølge det britiske utenriksdepartementet.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Sjuvalov eier to luksusleiligheter i London sentrum, som til sammen er verdt rundt 11 millioner pund.

- Vårt budskap til Putin og hans allierte har vært klar fra dag én - å invadere Ukraina vil ha alvorlige og lammende økonomiske konsekvenser. Å sanksjonere Usmanov og Sjuvalov sender et tydelig budskap om at vi vil ramme oligarker og individer tett assosiert med Putins regime og den barbariske krigen. Vi kommer ikke til å stoppe her. Vårt mål er å lamme den russiske økonomien og å sulte Putins krigsmaskin, sier utenriksminister Liz Truss i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer