Ny smertegrense etter coronakrisa

Effekten av coronaviruset drar ned NHOs smertegrense i lønnsoppgjøret. Arbeidsgiverforeningen krever lønnsvekst som ligger under Europa.

KNIPER: NHOs administrerende direktør forklarer hvorfor arbeidsgiverne vil holde igjen i årets lønnsoppgjør. Foto: Lars Eivind Bones
KNIPER: NHOs administrerende direktør forklarer hvorfor arbeidsgiverne vil holde igjen i årets lønnsoppgjør. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er full oppslutning i NHOs representantskapsmøte om vår tilnærming. Våre krav er basert på det alvoret som preger norsk næringsliv. Her er det klart at effekten av coronaviruset er med på å forsterke alvoret, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

- Årets lønnsoppgjør må sikre konkurransekraften, fordi vi trenger all den kraften vi kan få, for å sikre omstillingsevnen, fortsetter han.

Under Europa

Det partssammensatte Teknisk beregningsutvalg har anslått lønnsveksten hos våre handelspartnere til 2,9 prosent i 2020. Anslaget tar ikke hensyn til nedjustert vekstanslag som følge av coronaviruset.

- Hvordan påvirker dette NHOs forhandlingsutgangspunkt?

- Den forsiktig anslåtte lønnsveksten på 2,9 prosent viser at landene rundt oss har sett alvoret, og det var altså før coronaeffekten. Derfor sier vi at vi må ende på 2-tallet, og fortrinnsvis under TBU-anslaget på 2,9 prosent, sier Almlid til Børsen.

Frist 1. april

Årets lønnsoppgjør innledes med at LO-tungvekteren Fellesforbundet forhandler med NHO-foreningen Norsk Industri, som organiserer norske bedrifter som konkurrerer med utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer