Norgesferie:

Ny turist-alarm: - Blir kaotisk

Frykter at ny «turistinvasjon» vil skape komplett kaos i bygda. - Jeg fikk «juling» da jeg uttalte meg om dette i 2020, sier hotellsjef i Geiranger.

SKAPER BEKYMRING: Det er bare få år siden turistmagneten Geiranger ropte varsko om en sprengt turistkapasitet. Hvert år farter om lag 700 000 besøkende til den lille bygda som huser 230 fastboende. Foto: Dirk Daniel Mann / Shutterstock
SKAPER BEKYMRING: Det er bare få år siden turistmagneten Geiranger ropte varsko om en sprengt turistkapasitet. Hvert år farter om lag 700 000 besøkende til den lille bygda som huser 230 fastboende. Foto: Dirk Daniel Mann / Shutterstock Vis mer
Publisert

- Det har vært stappfullt - hver dag! Høysesongen startet i lavsesongen, og vi har svømt i mennesker siden 20. mai. Både på hotellet, restauranten og i baren. Det er en drøm i forhold til de siste to åra, sier hotellsjef Aleksander Grande til Børsen.

Han er innehaver av Grande Fjord Hotel i Geiranger - en av landets mest attraktive turistdestinasjoner. For første gang på drøye tre år åpnes turistslusene for fullt i den vesle bygda.

Det kan by på kapasitetsutfordringer.

- Vi var forberedt på at det ville bli et stort innrykk. Det har vært krevende å få tak i nok ansatte i år, men vi gikk ut ganske tidlig, noe som viste seg å være lurt.

Turisthat og cruisebråk

Før pandemien stengte alle landegrenser, var det begrepene «cruise- og turisthat» som dominerte norske avisspalter. Sentralt i debatten sto Geiranger i Stranda kommune. Flere kritikere hamret løs med nådeløse utspill om rushet av cruiseskip og turister som veltet inn over fjorden.

Andre, ja selv dronningen av Norge, uttrykte stor bekymring for at et av landets vakreste fjordlandskaper var i ferd med å bli redusert til en eksosdump.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.