Ny utvikling: - Får ikke solgt

Prisøkning og høy rente har direkte innvirkning på utleiemarkedet i Norges nest største by.

FÅR IKKE SOLGT: Uteleiemegleren Bergen får nå henvendelser fra folk som ikke får solgt boligene sine. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FÅR IKKE SOLGT: Uteleiemegleren Bergen får nå henvendelser fra folk som ikke får solgt boligene sine. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Normalt er seinhøsten lavsesong på leiemarkedet i Bergen. Slik er det ikke i år.

Det forteller daglig leder i Utleiemegleren Bergen, Eirik Hove, til Børsen.

- I oktober i år var det godt trykk i leiemarkedet og vi leide ut nesten 22 prosent flere boliger enn vi gjorde i september. Faktisk skrev vi flere leiekontrakter i oktober enn vi gjorde i august, som er høysesong på leiemarkedet i Bergen. Og denne store aktiviteten har langt på vei fortsatt i første halvdel av november, forklarer Hove.

Les flere saker fra Bergen her.

- Får ikke solgt

Samtidig ser Utleiemegleren en annen, ny tendens. Den økte renta og de usikre, økonomiske framtida, gjør at mange revurderer salg av boligene sine.

- En utvikling vi har begynt å merke den siste tiden er at det er flere som tar kontakt med oss og ønsker å leie ut boligen sin fordi de ikke får solgt den, sier Hove.

Han tror dette skyldes at folk er forsiktige, kombinert med at bankene den siste tida har strammet inn utlånspraksisen sin. Noen sitter også stille i båten i vente på at boligprisene faller, før de kjøper seg en bolig.

- Det er også en del boligeiere som vi var i kontakt med i sommer og som da var usikre på om de skulle selge eller leie ut og som bestemte seg for å selge, som nå kommer tilbake og vil leie ut fordi de ikke har fått solgt boligen.

Økte utleiepriser

I august ble det slått krisealarm om situasjonen på leiemarkedet i flere norske byer, deriblant Bergen. Høy etterspørsel fra studenter og andre nyinnflyttede, kombinert med få utleieobjekter, drev utleieprisene oppover.

- Leieprisene i Bergen er svakt ned i forhold til de aller mest hektiske sommermånedene. Men utleierne oppnår fortsatt gode leiepriser og prisene er høyere enn de var på samme tid i fjor, for alle boligtyper. Det kostet i gjennomsnitt kr 13 795 kroner å leie en 3-roms leilighet i Bergen i oktober. Dette er en økning på 4,8 prosent i forhold til samme måned i fjor, sier Hove.

Han understreker at disse tallene bare gjelder boliger Utleiemegleren leier ut, og at det gjelder hele Bergen kommune. Det kan altså være en enda større utvikling i enkelte områder, for eksempel i sentrumsnære strøk.

Fortsatt færre boliger

Til tross for at flere nå kontakter Utleiemegleren, er det fremdeles færre leieboliger på markedet enn det som har vært normalt de siste åra.

Hove forklarer dette med at det under pandemien var vanskelig å få leid ut boligene sine, kombinert med aktive grep fra myndighetenes side for å gjøre det mindre attraktivt å drive med utleie.

Dermed valgte mange utleiere å selge objektene sine.

- Dette bidrar til større rift om de leieboligene som er tilgjengelige og kan også gi økte leiepriser, ettersom bortfallet av leieboliger fra private utleiere ikke på langt nær er erstattet med en tilsvarende økning i antall studentboliger eller andre typer offentlige utleieboliger. Man kan jo kanskje mene at det er litt korttenkt å skulle «ta» de såkalte «bolighaiene» uten samtidig å sørge for at det finnes alternativer til de boligene disse leide ut, sier Hove.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland? Kontakt vårt lokalkontor.

Venter ytterligere prisøkning

Den generelle prisstigningen i samfunnet gir i flere leieforhold direkte innvirkning også på leieprisene.

Mange leieforhold har løpende indeksregulering av husleia.

- Når endringen i KPI er så høy som nå, hele 7,5 prosent siste 12 måneder, fører indeksregulering til en nokså betydelig økning av leieprisene også i mange løpende leieforhold.

Utleiemegleren venter derfor en videre økning av leieprisene i tida framover, med mindre det skulle skje store endringer i tilbud og etterspørsel.

Samtidig vil mange utleiere forsøke å dekke inn økte utgifter gjennom økt leiepris.

- Økte renter, avgifter og generell økning av utgiftene er jo også noe utleiere gjerne vil forsøke å hente inn igjen gjennom leieprisene. Ved inngåelse av nye leieavtaler står partene fritt til å forhandle om leienivået og da vil mange utleiere naturligvis forsøke å prise inn økte utgifter tilknyttet utleieboligene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer