Ny yacht-dom: - Veldig, veldig begrenset

Superyachten «Amadea» er nå på vei til USA, etter å ha ligget til kai på Fiji siden mai.

HODEBRY: USA mener denne yachten tilhører den russiske sanksjonerte rikingen Suleiman Kerimov. Siden starten av mai har den ligget til kai i Lautoka på Fiji. Foto: Leon Lord/Fiji Sun via AP/NTB
HODEBRY: USA mener denne yachten tilhører den russiske sanksjonerte rikingen Suleiman Kerimov. Siden starten av mai har den ligget til kai i Lautoka på Fiji. Foto: Leon Lord/Fiji Sun via AP/NTB Vis mer
Publisert

Superyachten «Amadea», som USA mener tilhører den russiske oligarken Suleiman Kerimov, har vært lenge vært et problem for øyrepublikken Fiji.

Båten, som er verdsatt til svimlende 300 millioner dollar, ble beslaglagt av politiet der i starten av mai, på vegne av USA. Men siden da har den ligget til kai i øystaten, som har betalt mer enn 1 million fijidollar, tilsvarende rundt 4,4 millioner kroner i uka, for vedlikehold.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Myndighetene på Fiji bestemte nemlig at yachten ikke fikk forlate landet inntil det ble bestemt om USA faktisk får lov til å beslaglegge fartøyet.

Nå skriver derimot The Guardian at Fijis høyesterett tirsdag avgjorde at «Amadea» kan bli gitt videre til amerikanske myndigheter, og at den allerede er på vei til USA.

Russisk stråmann

Grunnen til at båten har ligget til kai på Fiji siden starten av mai, er en rettslig strid mellom det amerikanske justisdepartementet og et selskap som er registrert på De britiske Jomfruøyer, der yachten er registrert.

Advokatene til den tidligere russiske oljesjefen Eduard Khudainatov, insisterer på at han er eieren av båten. USA mener derimot at han er en såkalt «stråmann», og at båten egentlig tilhører Suleiman Kerimov. Mens Kerimov er underlagt vestlige sanksjoner, er Khudainatov ikke det.

Amerikanske myndigheter har også uttalt at Khudainatov kan fungere som stråmann av en annen, enda mer verdifull superyacht: «Scheherazade». Den skal være verdt hele 700 millioner dollar, og har seks dekk og to landingssteder for helikopter.

Italienske myndigheter undersøker nå om «Scheherazade», som ble beslaglagt i Toscana etter invasjonen av Ukraina, egentlig tilhører den største fisken av dem alle: Vladimir Putin.

- Begrenset antall kjøpere

Da saken om «Amadea» var oppe i Fijis høyesterett, inneholdt rettsdokumentene et skriv fra yachtens kaptein, der han lista opp dens kostbare detaljer og materialer: Marmor, forgylte metallbeslag, edelt tre og lær og terrassebord i teak, blant annet.

Kapteinen skriver også at yachten fort vil synke i verdi uten riktig vedlikehold.

- Den vil bli et usalgbart skrog, skriver han, ifølge The Guardian, og fortsetter:

- Det er et veldig, veldig begrenset antall kjøpere som har råd til vedlikeholdet av båten, og i alle fall som har råd til kjøpesummen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer