Ny yacht-dom: - Veldig, veldig begrenset

Superyachten «Amadea» er nå på vei til USA, etter å ha ligget til kai på Fiji siden mai.

HODEBRY: USA mener denne yachten tilhører den russiske sanksjonerte rikingen Suleiman Kerimov. Siden starten av mai har den ligget til kai i Lautoka på Fiji. Foto: Leon Lord/Fiji Sun via AP/NTB
HODEBRY: USA mener denne yachten tilhører den russiske sanksjonerte rikingen Suleiman Kerimov. Siden starten av mai har den ligget til kai i Lautoka på Fiji. Foto: Leon Lord/Fiji Sun via AP/NTB Vis mer
Publisert

Superyachten «Amadea», som USA mener tilhører den russiske oligarken Suleiman Kerimov, har vært lenge vært et problem for øyrepublikken Fiji.

Båten, som er verdsatt til svimlende 300 millioner dollar, ble beslaglagt av politiet der i starten av mai, på vegne av USA. Men siden da har den ligget til kai i øystaten, som har betalt mer enn 1 million fijidollar, tilsvarende rundt 4,4 millioner kroner i uka, for vedlikehold.

Myndighetene på Fiji bestemte nemlig at yachten ikke fikk forlate landet inntil det ble bestemt om USA faktisk får lov til å beslaglegge fartøyet.

Nå skriver derimot The Guardian at Fijis høyesterett tirsdag avgjorde at «Amadea» kan bli gitt videre til amerikanske myndigheter, og at den allerede er på vei til USA.

Russisk stråmann

Grunnen til at båten har ligget til kai på Fiji siden starten av mai, er en rettslig strid mellom det amerikanske justisdepartementet og et selskap som er registrert på De britiske Jomfruøyer, der yachten er registrert.

Advokatene til den tidligere russiske oljesjefen Eduard Khudainatov, insisterer på at han er eieren av båten. USA mener derimot at han er en såkalt «stråmann», og at båten egentlig tilhører Suleiman Kerimov. Mens Kerimov er underlagt vestlige sanksjoner, er Khudainatov ikke det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer