Nye anklager mot skandalebank

Amerikansk senator raser mot «grådige sveitsiske bankfolk» i Credit Suisse, som skal ha bistått rike amerikanere med skatteunndragelse.

UNDER LUPEN: Credit Suisse er igjen i søkelyset, denne gang for anklager om skatteunndragelse på vegne av rike amerikanere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UNDER LUPEN: Credit Suisse er igjen i søkelyset, denne gang for anklager om skatteunndragelse på vegne av rike amerikanere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en ny rapport fra Senatets finanskomité skal den sveitsiske storbanken Credit Suisse i årevis ha medvirket til skatteunndragelse for velstående amerikanere.

Dette skal ha foregått selv etter at banken ble tatt og tiltalt for liknende anklager for mer en et tiår siden.

- Grådige sveitsiske bankfolk

I en uttalelse knyttet til rapporten går Oregon-senator Ron Wyden til angrep på det han mener er «grådige sveitsiske bankfolk».

- Det ser ut til å være en massiv, pågående konspirasjon for å hjelpe ultra-rike amerikanske borgere til å unndra skatter og bedra sine medamerikanere, hevder Wyden.

Banken sa seg i 2014 skyldig i å ha med «viten og vilje» hjulpet tusenvis av amerikanere med å skjule sine utenlandske eiendeler og inntekter fra skatteetaten IRS, ifølge CNBC.

Som en del av avtalen den gang, skulle Credit Suisse framover slå ned på skatteunndragere. Banken gikk med på en rekke reformer, blant annet å samarbeide med myndigheter når de ba om informasjon.

Ifølge finanskomiteens etterforskning er det totale beløpet som er skjult i strid med avtalen fra 2014, mer enn 700 millioner dollar.

Credit Suisse sier de samarbeider med amerikanske myndigheter i den aktuelle saken, ifølge Reuters.

I en uttalelse sier de at den nye ledelsen har imøtegått komiteens henvendelser og støttet arbeidet til senator Wyden, ifølge nyhetsbyrået.

Skandalebank

Tidligere denne måneden ble det klart at Credit Suisse kjøpes opp av rivalen UBS, etter ei uke i dyp krise og stor usikkerhet om bankens framtid.

Som Børsen har omtalt, har skandalene kommet på løpende bånd for Credit Suisse gjennom åra.

Credit Suisse har tidligere tilbakevist å ha brutt avtalen fra 2014, ifølge Bloomberg.

- Credit Suisse tolererer ikke skatteunndragelse, sa banken i en rapport i november etter at det ble kjent at justisdepartementet undersøkte bankens overholdelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer