Balticconnector-lekkasjen:

Nye bilder forsterker mistanke

Finske myndigheter har funnet et anker ved den skadde gassrørledningen Balticconnector. Samtidig har ankeret til det kinesiske containerskipet «Newnew Polar Bear» forsvunnet.

HOVEDTEORIEN: Finsk politi mistenker at det Hong Kong-registrerte containerskipet «Newnew Polar Bear» står bak. Foto: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA / Reuters
HOVEDTEORIEN: Finsk politi mistenker at det Hong Kong-registrerte containerskipet «Newnew Polar Bear» står bak. Foto: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA / Reuters Vis mer
Publisert

Tirsdag opplyste finsk politi at de hadde funnet et anker på havbunnen like i nærheten av gassrørledningen Balticonnector, som ble skadd den 8. oktober.

- Ankeret ble heist opp tidlig i morges. Det har spor som tyder på at det har vært i kontakt med gassrørledningen, sier etterforskningsleder Risto Lohi i en pressemelding.

Det ble fredag kjent at etterforskningen er konsentrert om det kinesiske containerskipet «Newnew Polar Bear», ifølge Reuters.

Trafikkdata viser at det befant seg over rørledningen da den røyk.

Nå skal ferske bilder vise at skipet har mistet et anker, skriver den finske avisa Iltalehti.

- Usannsynlig

Den 7. juli seilte det Hong Kong-registrerte skipet «Newnew Polar Bear» ut på sin første reise via Nordøstpassasjen. Det meldte containerterminaloperatøren GlobalPorts i en pressemelding.

I den anledning ble det publisert et bilde av skipet, der det står klart for avgang fra havna i St. Petersburg.

CONTAINERSKIP: Skipet har en kapasitet på 1600 TEU-containere. Foto: GlobalPorts
CONTAINERSKIP: Skipet har en kapasitet på 1600 TEU-containere. Foto: GlobalPorts Vis mer

På bildet kan man tydelig se at ankeret på baugen er reist.

Den 9. oktober, dagen etter at gassrørledningen ble ødelagt, ble det angivelig tatt et bilde av skipet mens det lå til havn i St. Petersburg. Her kan man se at ankerkjettingen er senket ned i vannet fra siden på skipet.

Flere eksperter, deriblant den finske sjøkapteinen og skipseksperten Mikko Heikkilä, undrer seg over dette.

Det er nemlig svært uvanlig at skip slipper ankeret på måten «Newnew Polar Bear» har gjort, når de ligger til havn.

- Det blir stadig mer usannsynlig at alt dette har skjedd ved et uhell, sier Heikkilä til den finske avisa Iltalehti.

Videre påpeker han at dersom hendelsen var et uhell, så burde mannskapet ha merket at ankeret gikk ned.

- Det er ikke mulig å slippe et anker uten at noen merker det. Det rasler og rasler. Hele skipet merker det jo om et sju tonn tungt anker med kjetting plutselig faller i sjøen.

Ikke bekreftet

På et nytt bilde datert 22. oktober i år, er ankeret forsvunnet. Bildet, som Dagbladet Børsen har fått tilgang til, ble opprinnelig publisert på den russiske skipstrafikknettsiden FleetPhoto.

Det har seinere blitt fjernet fra nettsiden av ukjente årsaker.

MANGLER ANKER: Her befinner «Newnew Polar Bear» seg i Kvitsjøen, og er på vei til Kina på sin andre reise via Nordøstpassasjen. Skjermdump: FleetPhoto via Waybackmachine
MANGLER ANKER: Her befinner «Newnew Polar Bear» seg i Kvitsjøen, og er på vei til Kina på sin andre reise via Nordøstpassasjen. Skjermdump: FleetPhoto via Waybackmachine Vis mer

Den siste tida har flere bilder av fartøyet blitt spredd på sosiale medier. Også disse viser at «Newnew Polar Bear» mangler et anker.

Finsk politi har foreløpig ikke lyktes i å få bekreftet at ankeret som har blitt funnet i nærheten av gassrørledningen, tilhører skipet.

Fant anker

Det var natt til 8. oktober at det oppsto en lekkasje fra gassrørledningen Balticconnector mellom Finland og Estland i Østersjøen.

Skipstrafikkdata viser at «Newnew Polar Bear» skal ha befunnet seg like i nærheten da trykket i rørledningen plutselig falt. Skipet var da på vei tilbake til havna i St. Petersburg etter å ha vært i Kina.

Tirsdag opplyste finsk politi at skadene som ble påført Balticconnector, trolig ble forårsaket av et skip som dro et stort anker over havbunnen.

I pressemeldingen meldte de også at de har funnet og heist opp et anker like i nærheten av skadestedet.

De understreker at det foreløpig er uklart om skadene på ledningen skyldes villede handlinger.

FUNNET: Ankeret har blitt heist opp fra et tre meter dypt gjørmehull, ifølge finske myndigheter. Foto: NBI / Handout / Reuters
FUNNET: Ankeret har blitt heist opp fra et tre meter dypt gjørmehull, ifølge finske myndigheter. Foto: NBI / Handout / Reuters Vis mer

- En villet handling

Finlands statsminister Petteri Orpo har tidligere slått fast at skadene sannsynligvis skyldes eksterne årsaker. Myndighetene iverksatte derfor full etterforskning.

- Skadene kan ikke ha oppstått av naturlige årsaker. Størrelsen tilsier at dette er resultat av en villet handling, sa en polititalsperson tirsdag 10. oktober.

Finske medier har tidligere sitert anonyme kilder på at landets sikkerhetstjeneste mistenkte at Russland sto bak. Et russisk frakteskip skal ha beveget seg i sneglefart nær gassrørledningen da den ble ødelagt.

Denne teorien er tidligere omtalt av Børsen.

Russland har derimot nektet å stå bak.

Selskapet NewNew Shipping, som eier og driver «NewNew Polar Bear», ønsker ikke å kommentere saken, ifølge Reuters.

Det finske politiet opplyser i en pressemelding tirsdag at de er i dialog med kinesiske myndigheter om saken.

En talsperson fra det kinesiske utenriksdepartementet har, ifølge Reuters, bedt om en rettferdig og omfattende undersøkelse av hendelsen, og har tidligere uttalt at det kinesiske fartøyet opererte som normalt på tidspunktet for hendelsen.

Gassrørledningen Balticconnector kostet opprinnelig 300 millioner euro, tilsvarende 3,5 milliarder norske kroner, og ble satt i drift i begynnelsen av 2020. Ledningen er en viktig forbindelse mellom Finland og det europeiske gassnettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer