Prins Andrew

Nye detaljer om anklagene

Den siste runden med Jeffrey Epstein-dokumenter offentliggjort av en New York-domstol, viser flere detaljer fra anklagene mot britiske prins Andrew. Anklageren hevder også at hun hadde sex med en annen kongelig.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Den siste uka har en domstol i New York offentliggjort tusenvis av sider med rettsdokumenter knyttet til et søksmål fra en av anklagerne mot partneren til den avdøde finansmannen og sexforbryteren Jeffrey Epstein.

Dokumentene stammer fra søksmålet fra Virginia Giuffre (40) mot Epsteins mangeårige partner, Ghislaine Maxwell (62), i 2015. Saken endte med et forlik i 2017.

Giuffre har også tidligere snakket offentlig om anklagene. Hun var blant de mange mindreårige jentene finansmannen anklages for å ha begått overgrep mot, og som Epstein også skal ha tilbudt videre til sine rike og berømte venner.

- Fikk betalt

Tirsdag kom det som antas å være siste runde med dokumenter, som navngir en lang rekke framtredende personer tilknyttet den skandaliserte finansmannen på ulikt vis. Én person som har en framtredende rolle i dokumentene, er britiske prins Andrew (63).

I dokumentene hevder blant annet Giuffre at hun fikk betalt 15 000 dollar, omtrent 155 000 norske kroner, for å ha sex med prinsen da hun var 17 år gammel, ifølge Sky News.

Dokumentet er en vitneforklaring fra Giuffre.

- Du fikk betalt 10-15 000 dollar av eller på vegne av Jeffrey Epstein for å ha sex med prins Andrew? blir Giuffre spurt.

- Ja, jeg mottok 15 000 dollar, svarer hun og bekrefter at hun aldri betalte skatt på dette beløpet.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Giuffre har forklart at hun tilbrakte tid sammen med hertugen av York i 2001.

Det sirkulerer også et bilde av henne sammen med prinsen og Ghislaine Maxwell sammen i London. Maxwell soner nå en fengselsstraff på 20 år for å ha hjulpet Epstein med å finne overgrepsofre.

Inngikk forlik

Den britiske prinsen hevdet under et intervju med BBC i 2019 at han aldri hadde truffet Giuffre.

- Jeg kan ikke erindre å ha møtt denne kvinnen (Guiffre, red.anm.). Overhodet ikke, uttalte han den gangen.

Dette til tross for bildet som eksisterer av dem sammen.

Kort tid etter det katastrofale intervjuet varslet Buckingham Palace at prinsen trakk seg fra alle offisielle oppdrag og ikke lenger var et arbeidende medlem av den britiske kongefamilien.

Guiffre gikk også til søksmål mot prinsen. Dette endte i forlik tidlig i 2022 – uten at prinsen erkjente noen skyld.

Enda en prins

I de nylig offentliggjorte dokumentene hevder også Giuffre at hun ble fraktet til Sør-Frankrike av Epstein og Maxwell for å ha treffe det som blir omtalt som en annen kongelig verdensleder. Hun forteller at hun ikke kjenner navnet hans.

- Han snakket et fremmed språk. Han snakket engelsk også, men jeg er ikke sikker på hvor han var fra. Jeg ble introdusert til ham som en prins, forteller Giuffre i vitneforklaringen.

Dokumentene så langt viser hvordan Epstein var omgitt av rike og berømte og så ut til å bruke dette aktivt for å begå nye overgrep mot mindreårige jenter.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Konfrontert

De omfatter også vitneforklaring fra Epstein hvor han blir bedt om å svare på anklagene. Blant annet blir han spurt av Giuffres advokat om han og Maxwell ba henne om ha sex med prins Andrew i 2001.

- Vil det være en rimelig vurdering av alle omstendighetene rundt denne situasjonen å si at du tvang Virginia til å ha sex med prins Andrew? spør advokaten.

Det nekter Epstein å svare på.

- Hva ville ha skjedd med Virginia dersom hun nektet å ha sex med prins Andrew? fortsetter advokaten.

Nok en gang avviser Epstein å svare.

Advokaten til Giuffre konfronterer også finansmannen med påstanden om prins Andrews reaksjon.

– Er det ikke sant at prins Andrew takket deg for å gjøre Virginia tilgjengelig for ham for seksuelle formål? spør advokaten.

Igjen nektet Epstein å svare.

I 2008 ble Epstein dømt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av flere mindreårige jenter. Han ble igjen pågrepet i 2019, basert på en føderal tiltale om menneskehandel med mindreårige.

Men før det kom til en ny rettssak, ble han funnet død på varetektscella i New York 10. august samme år. Ifølge myndighetene tok han sitt eget liv 66 år gammel.