Nord Stream

Nye detaljer: Peker på Danmark

- Det har ikke skjedd på mange år, skriver storavis.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser gassboblene fra lekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert

Ryktene og anklagene har florert etter at det i september i fjor ble oppdaget lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

Eksperter og europeiske myndigheter betegner det som en sabotasjeaksjon, men det er ennå uvisst hvem som står bak. Både Russland, Ukraina, USA, Storbritannia og Norge er på ulike tidspunkter blitt anklaget for å ha stått bak eller medvirket til sabotasjen - anklager samtlige land har avvist.

Nå skriver storavisa The Times at det har kommet fram nye opplysninger - som denne gangen peker mot Danmark.

- Første gang på mange år

Fire dager før eksplosjonene på gassrørledningene skal det danske marinefartøyet P524 Nymfen, som overvåker russisk skipsfart, ha fraveket fra sin normale patruljerute.

- For første gang på mange år kjørte den langs Bornholm og videre nordøstover til ytterkanten av Danmarks estimerte radarrekkevidde. Den stoppet i en halvtime, slo av transponderne og forsvant fra internasjonale sporingssystemer i flere timer, skriver The Times.

- Noen minutter seinere begynte et overvåkningsfly fra det svenske luftforsvaret å sirkle over området, og et svensk patruljeskip satte kursen mot stedet i betydelig hastighet, skriver avisa videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.