Jeffrey Epstein

Nye dokumenter offentliggjort

En amerikansk domstol har offentliggjort flere navn knyttet til den avdøde, overgrepsdømte finansmannen Jeffrey Epstein.

SKANDALE: Jeffrey Epstein-saken har skapt overskriftet i årevis. Her sammen med Ghislaine Maxwell, som ble dømt for medvirkning til overgrep sammen med Epstein. Foto: Joe Schildhorn/Patrick McMullan/Getty Images
SKANDALE: Jeffrey Epstein-saken har skapt overskriftet i årevis. Her sammen med Ghislaine Maxwell, som ble dømt for medvirkning til overgrep sammen med Epstein. Foto: Joe Schildhorn/Patrick McMullan/Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Amerikanske medier som BBC melder natt til torsdag at de første dokumentene fra det mye omtalte søksmålet mot Jeffrey Epstein er offentliggjort.

Til sammen offentliggjorde domstolen hele 943 sider med dokumenter, noe som tilsvarer omtrent 40 av totalt 250 dokumenter.

Her dukker det opp flere navn som allerede er knyttet til Epstein. Ifølge AP er det ventet at flere av dokumentene blir offentliggjort de nærmeste dagene.

Totalt skal det være snakk om rundt 200 navn på framstående politikere og næringslivsfolk med tilknytning til Epstein på ulike vis, og det er knyttet stor spenning til hvilke nye navn som eventuelt når offentligheten.

Lista vil kaste nytt lys over det omfattende overgrepsnettverket mot unge og mindreårige jenter som Epstein og hans kollega Ghislaine Maxwell sto i spissen for.

Noen av navnene på lista er selv anklaget for lovbrudd, men andre - som også omfatter svært profilerte navn - kommer med anklager eller er vitner.

Anklage mot prins

I ett av de offentlige dokumentene anklager en kvinne britiske prins Andrew for å ha plassert en hånd på brystene hennes hjemme i boligen til Epstein i New York i 2001. Hendelsen er også tidligere blitt omtalt, og prinsen har benektet hendelsen.

Prins Andrew er blitt fratatt de fleste av sine kongelige titler som følge av forbindelsen til Epstein. I fjor inngikk han også et forlik i et søksmål fra en av kvinnene som har anklaget Epstein, Virginia Giuffre.

Lista, som domstolen offentligjør natt til torsdag, er en del av et søksmål knyttet til Maxwell. Hun soner en straff på 20 års fengsel for å forbrytelser hun begikk sammen med Epstein.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Noen navn vil fortsatt være hemmelige, heter det i kjennelsen fra distriktsdommer Loretta Preska i New York, ifølge Reuters.

Kjente navn

I tillegg til prins Andrew, er også de tidligere amerikanske presidentenene Bill Clinton og Donald Trump nevnt i de ferske dokumentene. Disse har allerede blitt koblet til Epstein offentlig, og alle tre har benektet at de har gjort noe galt.

Trump skal blant annet ha sittet på med flyet til Epstein minst én gang, og i juli 2019 dukket det opp en video av Trump og Epstein på fest sammen i Trumps Mar-a-Lago-hjem i Florida tidlig på 1990-tallet.

SVARER: Slik svarte kronprins Haakon på spørsmål om at både han og kronprinsesse Mette-Marit flere ganger i perioden 2011 til 2013 møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Video: NTB Scanpix Vis mer

En talsperson for Clinton sa i 2019 at den tidligere presidenten ikke hadde snakket med Epstein på over et tiår, og at han ikke var klar over noen kriminell oppførsel på den tida. Trump sa samme år at han ikke hadde snakket med Epstein på 15 år, skriver NBC News.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Også Michael Jackson og magikeren David Copperfield nevnes i dokumentene.

I 2008 ble Epstein dømt for å ha kjøpt seksuelle tjenester av flere mindreårige jenter. Han ble igjen pågrepet i 2019, basert på en føderal tiltale om menneskehandel med mindreårige. Han ble funnet død på varetektscella i New York 10. august samme år.

Maxwell hadde et forhold til Epstein gjennom flere år. Den britiske, tidligere sosietetskvinnen ble pågrepet i saken i juli 2020. Halvannet år seinere ble hun dømt på fem av de seks tiltalepunktene mot henne.