Nye forbrukertall overrasker: Aldri sett før

Nordmenns tro på egen og landets økonomi går fra bunnivå til historisk løft.

SNUOPERASJON: Nordmenns tillit til norsk økonomi har aldri økt så mye fra en måned til en annen som nå, ifølge forbrukertillitsindeksen for mai. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
SNUOPERASJON: Nordmenns tillit til norsk økonomi har aldri økt så mye fra en måned til en annen som nå, ifølge forbrukertillitsindeksen for mai. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns vurdering av husholdningens økonomi og forventninger til landets økonomi var på et rekordlavt nivå, da forbrukertillitsindeksen (CCI) for april ble lagt fram for en måned siden. Utviklingen som har vært siden overrasker.

CCI har nemlig aldri økt så mye fra en måned til en annen, konkluderer seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion.

Helt konkret viser han til at det norske folk har vist et stemningsskifte i takt med lettelsene i de strenge restriksjonene som ble innført for å bremse spredningen av coronaviruset.

- Alle de fire indikatorene som utgjør CCI øker signifikant fra april til mai, og aller sterkest er økningen for tilliten til landets økonomi om 12 måneder, etterfulgt av sannsynligheten for å kjøpe større forbruksgoder om 12 måneder, sier Høidahl i en pressemelding.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer

Samtidig går tilliten til egen økonomi om 12 måneder fra negativ til positiv i mai.

- Det vil si at det nå er flere som tror at egen økonomi vil være bedre enn dårligere om 12 måneder. 25 prosent i det landsrepresentative utvalget oppgir at de tror at husholdningens økonomiske situasjon vil være litt eller mye bedre om 12 måneder, sammenliknet med i dag, mot 16 prosent i april. Samtidig tror 19 prosent den vil være litt eller mye dårligere, mot 25 prosent i april.

Nye forbrukertall overrasker: Aldri sett før

Det kommer altså etter et dramatisk CCI-fall i mars, og et historisk bunnivå i april.

- Den positive endringen for CCI-indikatorene bidrar også til at den samlede kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for kjøp av bil, bolig, større forbruksvarer og oppussing kommende 12 måneder øker markant i mai. I april var kjøpsindeksen lavere enn den var både under finanskrisen og i den ganske lange perioden etter oljeprisfallet i juni 2014, sier Høidahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer