Nord Stream-eksplosjonene

Nye opplysninger vekker oppsikt

Russisk ubåt og dansk overvåkningsfartøy i farvannet rett før eksplosjonen. Begge skrudde av sporingsenhetene.

UTSLIPP: Gassboblene fra Nord Stream 2-hullet dekket et havområde på over en kilometer nær danske Bornholm 27. september i fjor. Foto: Danmarks forsvarskommando / Reuters / NTB
UTSLIPP: Gassboblene fra Nord Stream 2-hullet dekket et havområde på over en kilometer nær danske Bornholm 27. september i fjor. Foto: Danmarks forsvarskommando / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke mindre enn seks russiske, et dansk og et svensk fartøy var i nærheten av Nord Stream 1 og 2 i dagene rundt eksplosjonene i fjor høst, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Begge rørledningene var bygget for å frakte gass fra Russland til Tyskland, som på det tidspunktet fikk brorparten av sin gass fra det krigførende landet. Verken Nord Stream 1 eller 2 fraktet gass da eksplosjonen skjedde.

Bare fire dager før gassrørledningene ble rammet av flere eksplosjoner 26. september, seilte det danske patruljefartøyet «P524 Nymfen» inn i området, ifølge den britiske avisa The Times.

Ifølge den tyske avisa T-online, var også seks russiske krigsbåter i området omtrent samtidig.

Skrudd av

Blant de russiske fartøyene befant ubåt-støtteskipet «SS-750» seg, medlastet miniubåten «AS26», skriver Reuters.

«SS-750» skrudde ifølge den tyske avisa av senderen som identifiserer skipet og informerer om fart og kurs, da skipet kom nær området hvor gassrørledningene noen dager seinere ble sprengt i stykker.

Trafikkmønsteret indikerer at det danske forsvaret trolig har hatt kjennskap til de russiske skipene i forkant av hendelsen, ifølge Jyllands-Posten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer