Nye rekordtall

Pilene peker oppover for den kinesiske økonomien.

STIGER: Kinas eksporttall stiger raskt, viser nye tall fra de kinesiske tollmyndighetene. Foto: Splash News / NTB
STIGER: Kinas eksporttall stiger raskt, viser nye tall fra de kinesiske tollmyndighetene. Foto: Splash News / NTB Vis mer
Publisert

Kinas utenrikshandel vokste i september. Verdens nest største økonomi ser ut til å være på bedringens vei etter koronapandemien.

Eksporten steg 9,9 prosent til 239,8 milliarder dollar, opp fra en vekst på 9,5 prosent i august, viste tall fra tollmyndighetene tirsdag.

Importen steg 13,2 prosent til 202,8 milliarder dollar, opp fra en nedgang på 2,1 prosent i august.

Rekordtall

Eksport til USA steg 20,5 prosent til 44 milliarder dollar, til tross for at USA har innført høyere toll på kinesiske varer. Import av amerikanske varer steg 24,5 prosent til 13,2 milliarder dollar.

Målt i lokal valuta var september en rekordmåned, sier en talsmann for tollmyndighetene til Reuters.

Kinesiske eksportører har skodd seg på at landet åpnet opp relativt tidlig etter nedstengningstiltakene, og på sterk global etterspørsel etter munnbind og medisinsk materiell. Eksportører i Kina har dermed også tatt markedsandeler fra utenlandske konkurrenter som er mer berørt av smitteverntiltak.

Handelskrig

Det som kan være en kime til konflikt er at på tross av at kineserne nå opplever rekordhøye eksporttall, så er det ikke i nærheten av å oppfylle sine forpliktelser beskrevet i fase én av handelsavtalen de undertegnet med USA i begynnelsen av januar, skriver CNBC.

Ifølge avtalen skal Kina handle amerikanske varer for 200 milliarder dollar mer over de neste to åra, enn de gjorde i 2017.

Peterson Institute for International Economics anslår at Kina må kjøpe amerikanske varer for 172,2 milliarder dollar i løpet av året for å oppfylle forpliktelsene i avtalen.

I forrige uke kom det også tall som viser at det amerikanske handelsunderskuddet øker. I august var det større enn det hadde vært på 14 år.

Underskuddet økte 5,9 prosent til 67,1 milliarder dollar.

Høyere tollsatser

Samtidig sank underskuddet i handelen med Kina til 26,4 milliarder dollar, skriver NTB.

En viktig politisk kampsak for president Donald Trump er å redusere handelsunderskuddet – og særlig underskuddet i handelen med Kina.

Han har innført høyere tollsatser på en lang rekke kinesiske varer og lagt seg på en hard linje i flere runde med handelsforhandlinger med Kina.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer