Dagbladet avslører - Etterlyst narkokonge:

Nye spor leder til Norge

Nettsider, selskaper og en pengeoverføring fra en møbelarving i Tromsø, knytter en norsk hvitvaskingssak til en av verdens største narkoligaer.

SUITEN: I suite 2101/2102 i en skyskraper i Dubai, har både norske Thomas Stray, den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan og andre aktører knyttet til Kinahan hatt kontor. Her starter Dagbladets undersøkelser. Foto: Fra stengt nettside
SUITEN: I suite 2101/2102 i en skyskraper i Dubai, har både norske Thomas Stray, den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan og andre aktører knyttet til Kinahan hatt kontor. Her starter Dagbladets undersøkelser. Foto: Fra stengt nettside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

 • En norsk hvitvaskingssak er knyttet til en av verdens største narkoligaer. Sju personer er dømt i saken, inkludert den britiske forretningsmannen Luka Murati og mangemillionæren Pål Jønsson fra Tromsø.
 • Økokrim i Norge har etterforsket saken.
 • Thomas Stray, tidligere kjent som Thomas Øye, er også nevnt i saken, men det er ingen indikasjon på at han har gjort noe kriminelt.
 • Stray har bekreftet «delt kontorbruk» i Dubai med den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan.

LONDON (Dagbladet): Vi er i luksusstrøket Kensington i London, på leting etter den britiske forretningsmannen Luka Murati.

Murati har hatt adresse i boligkomplekset foran oss.

Han er en av totalt sju personer - to i Belgia og fem i Norge - som er dømt i en stor hvitvaskingssak, etterforsket av Økokrim i Norge. Vi håper han kan gi oss viktig informasjon.

Så kommer en Lamborghini Urus kjørende fra venstre. Med knallgul lakk, 666 bensinhestekrefter og en startpris i Norge på 4,1 millioner, vekker den svære bilen oppsikt til og med her.

Spesielt siden ei hånd strekker seg ut av bakvinduet på høyre side.

Det hele går fort, men det er ikke tvil om at hånda holder en mobiltelefon.

Med kameraet vendt ut mot oss.

KENSINGTON: I denne gata kjørte Lamborghinien ned, mens Dagbladet lette etter Luka Murati. Foto: Nina Hansen
KENSINGTON: I denne gata kjørte Lamborghinien ned, mens Dagbladet lette etter Luka Murati. Foto: Nina Hansen Vis mer

Få minutter seinere, blir vi oppringt på chatteappen WhatsApp.

- Jeg ringer på vegne av Luka Murati, sier stemmen i telefonen.

Stemmen er tydelig: Luka Murati vil ikke snakke med oss. Vi spør på melding om den anonyme telefonstemmen vet hvem som filmet oss på fortauet, men får ikke noe svar. I telefonen sier stemmen:

- Jeg foreslår at du setter deg på et fly hjem til Norge.

Nordmannens forbindelser

Blant de sju dømte i hvitvaskingssaken finner vi britiske Murati og mangemillionæren Pål Jønsson fra Tromsø. Begge dommene er rettskraftige - Murati har allerede sonet ferdig.

I en anket dom mot to andre involverte i saken, er det imidlertid et annet navn som trekkes fram av Oslo tingrett. Denne dommen er anket, og Dagbladet har ingen indikasjon på at Thomas Stray - tidligere Thomas Øye - har gjort noe kriminelt. Men i dommen skriver tingrettsdommeren Jon Fors-Skjæveland:

«Det er mye som tyder på at også Thomas Øye har hatt en rolle i saken, uten at retten har grunnlag til å si noe nærmere om hvor sentral han har vært».

Uavhengig av hva som skjer i rettsapparatet, har Dagbladet undersøkt nettverket til Stray - og hans koblinger til aktører i hvitvaskingssaken.

I DUBAI: Den kjente norske finansmannen Thomas Stray har i 0ver 20 år bodd i Dubai. Dagbladet avslører i dag flere koblinger mellom Stray og Kinahan-kartellet. Foto: Hans Arne Vedlog
I DUBAI: Den kjente norske finansmannen Thomas Stray har i 0ver 20 år bodd i Dubai. Dagbladet avslører i dag flere koblinger mellom Stray og Kinahan-kartellet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Narkokongen i Dubai

Thomas Øye heter nå Thomas Stray. Stray jobbet som leksikonselger og hos Coca-Cola før han på 1990- og 2000-tallet ble en av Norges mest kjente - og omdiskuterte - finansfolk. De siste drøyt 20 åra har han bodd i Dubai.

Vi har funnet flere nye koblinger mellom Stray, aktører i hvitvaskingssaken - og den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan, som også har hatt tilhold i Dubai.

 • Ifølge Finansavisen forklarte Luka Murati at Thomas Stray har vært tilrettelegger i saken. Ifølge en annen artikkel i Finansavisen forklarte Pål Jønsson det samme.
 • Direktøren i eierselskapet til ett av selskapene der det gikk penger i hvitvaskingssaken, har - ifølge en pressemelding, svenske selskapsdokumenter og nå stengte nettsider - samarbeidet med en selverklært partner av den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan.
 • Stray har overfor Dagbladet bekreftet «delt kontorbruk» i Dubai med den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan, i en suite i Dubai.
 • Ytterligere en Kinahan-linket virksomhet har - ifølge firmanettsider - brukt samme suite som Thomas Stray i Dubai.
 • En finansmann med styreverv i et Kinahan-linket selskap oppga en i det britiske selskapsregisteret en leilighet i Dubai som sin adresse. Den leiligheten har også Thomas Stray oppgitt å bo i, i korrespondanse med Dagbladet.
 • annonse- og reklamenettsider i Dubai har suiten der Thomas Stray og Daniel Kinahan har hatt kontor, blitt leid ut av pseudonymet til Christopher Vincent «Christy» Kinahan. Han er grunnleggeren av familiekartellet og etterlyst over hele verden.
 • Et skiltfirma i Dubai har lagt ut et bilde av det som skal være inngangspartiet til det aktuelle lokalet i Dubai. Der står det fire selskaper: Ett selskap som kan knyttes til Christy Kinahan, to firmaer tilknyttet Daniel Kinahan - og Investtech, investeringsfirmaet til Thomas Stray.

Delte kontor

Dagbladet har sendt detaljerte spørsmål til Thomas Stray og hans advokat John Christian Elden. Spørsmålene er lest, men ikke besvart. PR-rådgiver Erland Bakke har også kontaktet Dagbladet på vegne av Stray og Elden. Bakke har bekreftet at han har fått videresendt e-postene fra Dagbladet, men han har ikke ønsket å svare på spørsmålene - delvis fordi Stray har klaget inn Dagbladets forrige artikkel om ham til Pressens Faglige Utvalg.

Tidligere har Stray bekreftet til Dagbladet at han delte kontor med Daniel Kinahan - men understreket:

- Selv om jeg kjente til Daniel Kinahan grunnet delt kontorbruk, hadde jeg ingen personlige eller profesjonelle bånd til ham, andre i Kinahan-familien, eller noen assosiasjoner med hans virksomhet. Selv om jeg visste om ham, var jeg uvitende om hans bakgrunn før den ble allment kjent.

Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at de ønsker å avhøre Stray. Men Dubai har ingen utleveringsavtale med Norge, og finansmannen har ifølge Finansavisen ikke ønsket å stille til avhør.

Det har ikke vært mulig å nå Luka Murati. Hans norske advokat, Øystein Storrvik, har ikke ønsket å formidle kontakt eller svare på spørsmål.

PÅ KONTORET: Her er Daniel Kinahan fotografert i suiten i Dubai der også Thomas Stray har hatt kontor. Foto: Skjermdump
PÅ KONTORET: Her er Daniel Kinahan fotografert i suiten i Dubai der også Thomas Stray har hatt kontor. Foto: Skjermdump Vis mer

Oppkjøpet

I Tromsø sitter møbelarving og mangemillionær Pål Jønsson.

22. mai i år ble han i Nord-Troms og Senja tingrett dømt for grov hvitvasking. Dommen er rettskraftig.

I etterforskningen kartla Økokrim flere titalls transaksjoner, til Finland, Ungarn, Sverige og Irland. I dokumenter som ble lagt fram i retten framgår det at en av transaksjonene var fra Jønsson - til selskapet BTT Sweden AB i Stockholm.

Overføringen fant sted 28. oktober 2019, og var totalt på 83955 euro – en million kroner. På oppdrag fra Økokrim fikk svensk politi beslaglagt omkring 300 000 kroner. Resten forsvant, går det fram av svenske rettsdokumenter.

BTT Sweden AB ble ifølge svenske selskapsdokumenter kjøpt av IT-selskapet Stockholm IT Ventures i 2017. Direktør var den svenske seriegründeren Anthony Norman. Verken Norman eller hans advokat Isak Åberg har svart på spørsmål fra Dagbladet.

SERIEGRÜNDER: Anthony Norman lister opp flere positive egenskaper på LinkedIn.
SERIEGRÜNDER: Anthony Norman lister opp flere positive egenskaper på LinkedIn. Vis mer

8. november 2018, et snaut år før overføringen fra Jønsson, sendte Stockholm IT Ventures ut en pressemelding. I den pressemeldingen opplyste Stockholm IT Ventures at de ble eier av nok et selskap – som Dagbladet i dag kan avsløre at har bånd til den etterlyste narkokongen Daniel Kinahan i Dubai.

Det kommer vi tilbake til.

Først må vi snakke med Pål Jønsson.

- Plaget

- Jeg uttaler meg ikke til pressen i det hele tatt, sier Jønsson til Dagbladet.

- Det gjelder Anthony Norman, Thomas Stray og Daniel Kinahan, etterlyst narkokonge i Dubai. Det selskapet du sendte penger til i Sverige, i saken der du og Murati og flere er dømt; det selskapet kan kobles til Daniel Kinahan?

- Det er helt nytt for meg.

Dagbladet har sendt detaljerte spørsmål på e-post, til Jønsson og hans forsvarer Anders Brosveet. De er ikke besvart.

På telefon sier Jønsson:

- Ikke send til min e-post. Det er uinteressant. Men gjør hva du vil. Ikke plag meg mer, jeg har vært plaget nok med denne saken. Jeg aner ikke hva du snakker om en gang. Jeg er helt blank.

«Partner» av Kinahan

I pressemeldingen 8. november 2018, annonserte Stockholm IT Ventures at de kjøpte opp kryptoselskapet Blockchain Technology Capital Limited (BTCL) i Dubai.

I pressemeldingen siteres Anthony Norman og britiske Mujassum Butt – sjefen i BTCL. Han har ikke svart på gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

Mujassum Butt har samarbeidet – helt åpent - med Daniel Kinahan:

 • På Mujassum Butt sin LinkedIn-profil, står det at han siden 2018 har vært daglig leder i et investeringsselskap kalt Kingdom Investments International Holdings. Nettsidene til dette selskapet er tatt ned, men via søkemotoren Wayback Machine framgår det at selskapet hadde oppført Ducashew Consultancy og Ducashew Trading som partnere. Ducashew-selskapene ble i 2022 sanksjonert av USA, fordi de var eiet eller kontrollert av Daniel Kinahan.
 • Kingdom Investments opererte med samme kontoradresse som Daniel Kinahan - og Thomas Stray – i Dubai. Som det framgår lenger ut i denne artikkelen, kan Dagbladet kan i dag også koble kartellgrunnlegger Christy Kinahan til de samme to suitene i en luksusblokk i Dubai
 • I selskapsregisteret i Dubai står Butt selv som «license manager» for Probellum - Daniel Kinahans bokseselskap.
FIRE SELSKAPER: Et skiltfirma i Dubai har lagt ut dette bildet. Øverst står det 2101/2102 - som matcher adressen til suiten der Thomas Stray og Daniel Kinahan har hatt kontoradresse. Effective Business Centre kan knyttes til Christy Kinahan. MTK og Probellum til Daniel Kinahan. Investech til Thomas Stray. Foto: UAE Signs
FIRE SELSKAPER: Et skiltfirma i Dubai har lagt ut dette bildet. Øverst står det 2101/2102 - som matcher adressen til suiten der Thomas Stray og Daniel Kinahan har hatt kontoradresse. Effective Business Centre kan knyttes til Christy Kinahan. MTK og Probellum til Daniel Kinahan. Investech til Thomas Stray. Foto: UAE Signs Vis mer

Brukt av narkokonge

Thomas Stray bekreftet i september overfor Dagbladet det han omtalte som «delt kontorbruk» med Daniel Kinahan i Dubai. Stray opplyste at han flyttet ut av lokalene i 2019.

Lokalene har adresse i Suite 2101-2102 i skyskraperen Boulevard Plaza – Tower 2 i Dubai. De ble kjent for offentligheten i fjor. Da ila amerikanske myndigheter to selskaper på den adressen sanksjoner, fordi de var eiet eller kontrollert av Daniel Kinahan.

- Det er korrekt at både Investtech og Ducashew har operert fra denne adressen, har Thomas Stray opplyst til Dagbladet.

- Men det er vesentlig å presisere at dette ikke var en eksklusiv avtale mellom de to; mange bedrifter deler ofte kontorlokaler. (...) Videre er det viktig å nevne at vi forlot denne adressen i 2019. Før det var den bare en midlertidig løsning før vi flyttet til vårt nåværende kontor, som har vært i drift i fire vellykkede år.

Dagbladet kan i dag koble de aktuelle lokalene til ytterligere en leder i Kinahan-kartellet.

Narkokongens kontor: Suite 2101 og 2102 står oppgitt på et visittkort utstedt i navnet Christopher Vincent. Ifølge irske medier er «Christopher Vincent» et navn som benyttes av selveste grunnleggeren av kartellet – hvis fulle navn er Christopher Vincent Kinahan.

Ifølge en gravereportasje i den irske storavisa Sunday World har Christy Kinahan brukt «Christopher Vincent» som pseudonym nettopp i Dubai.

Ifølge samme avis har Christy også hatt flere sosiale medier-profiler i navnet «Christopher Vincent», der han har publisert Putin-propaganda og konspirasjonsteorier om koronavaksiner. Disse innleggene, sammen med andre av farens påfunn, har ifølge Sunday Times provosert sønnen Daniel så mye at det oppsto en klinsj mellom far og sønn Kinahan.

Annonserte

Ifølge selskapsinformasjon og gransking av nettsider skal narkokongen Christy Kinahan selv ha stått ansvarlig for utleien av lokalet.

KONTORET: Slik ser suiten ut der Daniel Kinahan og Thomas Stray har hatt kontor. Foto: Fra stengt nettside
KONTORET: Slik ser suiten ut der Daniel Kinahan og Thomas Stray har hatt kontor. Foto: Fra stengt nettside Vis mer

Det var et selskap ved navn Effective Business Centre som på en nå stengt nettside averterte Suite 2101 og 2102 for utleie. Dagbladet fant nettsida i Wayback Machine. Der lå også bildene av lokalet som Dagbladet trykker i dag.

Dubai Local, en 1881-aktig forretningsnettside i Dubai, står Effective Business Centres kontaktinfo fortsatt oppført som «cv@ebcoffices.com». Den e-postadressen står også oppført på visittkortet som skal tilhøre Christy Kinahan. Også telefonnumrene som oppgis på firmaportalen og visittkortet, er identiske.

Dagbladet vet ikke når «Christopher Vincent» begynte å leie ut lokalet. Eieren av skyskraperen i Dubai har ikke svart. Men historiske nettsteddata Dagbladet har hentet inn, viser at EBCoffices.com – nettstedet som leier ut Kinahan-lokalene – ble registrert i Málaga i 2018. Ifølge irske og spanske medier, og etterlysningen fra USA, hadde Kinahan-kartellet base nettopp i Málaga før de flyttet til Dubai.

LOGO PÅ SKJERMEN: Fra skrivepulten på Kinahan-kontoret ser du en flatskjerm-TV. På dette bildet viser skjermen logoen til selskapet som skal ha blitt drevet av Christy Kinahan. Foto: Fra stengt nettside
LOGO PÅ SKJERMEN: Fra skrivepulten på Kinahan-kontoret ser du en flatskjerm-TV. På dette bildet viser skjermen logoen til selskapet som skal ha blitt drevet av Christy Kinahan. Foto: Fra stengt nettside Vis mer

Informasjon fra analyseverktøyet Moody's viser at både Christy og Daniel Kinahan skal ha hatt adresser i Málaga.

Da Kinahan-klanen flyttet til Dubai, gjorde nettsida til Effective Business Centre det samme. I 2020 ble nettadressen registrert i Dubai.

Selskapet Effective Business Centre har fått én brukeranmeldelse på Dubai Local. Den kommer fra en kvinne som hadde en lederstilling i et av Daniel Kinahans selskaper.

ETTERLYST: Christy Kinahan skal ha brukt pseudonymet Christopher Vincent - som også er identisk med hans to fornavn.
ETTERLYST: Christy Kinahan skal ha brukt pseudonymet Christopher Vincent - som også er identisk med hans to fornavn. Vis mer

Luksusleiligheten

Thomas Stray inviterte nylig Nettavisen hjem til seg i Dubai.

Nettavisen hevder at Stray nå er «rikere enn de fleste nordmenn bare kan drømme om».

I artikkelen viser finansmannen fram sine fire luksusbiler – to Rolls-Royce, en Bentley og en Range Rover, og det han opplyser at er boligen sin i Dubai: En nær 1000 kvadratmeter stor leilighet på den kunstige halvøya Palm Jumeirah. Ifølge Nettavisen holder Stray seg med et tjenerskap på åtte personer.

LUKSUS: Suiten i Dubai kan friste med gullputer og et tre. Foto: Fra stengt nettside
LUKSUS: Suiten i Dubai kan friste med gullputer og et tre. Foto: Fra stengt nettside Vis mer

I korrespondanse med Dagbladet, har Thomas Stray oppgitt den nøyaktige leilighetsadressen.

Dagbladet vet ikke når Stray flyttet inn på den aktuelle adressen. Men informasjon fra det britiske selskapsregisteret viser at det ikke bare er Thomas Stray som har oppgitt den aktuelle leiligheten som adresse.

Leder til Kinahan-partner

Det har også en amerikansk forretningspartner av svenske Anthony Norman. Amerikaneren satt i styret i det Kinahan-koblede kryptoselskapet som vi undersøkte tidligere i denne artikkelen.

Amerikaneren oppga den aktuelle leiligheten som sin adresse, da han 6. november 2018 registrerte et nytt selskap sammen med svenske Anthony Norman i Storbritannia.

LUKSUS-HALVØY: Palm Jumeirah-halvøya i Dubai - fotografert fra en wingsuit-hoppers synsvinkel. Foto: Richard Schneider from Los Angeles - Dubai Wingsuit Flying TripUploaded by FAEP, CC BY 2.0, Link
LUKSUS-HALVØY: Palm Jumeirah-halvøya i Dubai - fotografert fra en wingsuit-hoppers synsvinkel. Foto: Richard Schneider from Los Angeles - Dubai Wingsuit Flying TripUploaded by FAEP, CC BY 2.0, Link Vis mer

Det var to dager før det Kinahan-linkede oppkjøpet i Sverige. Selskapet i Storbritannia er ifølge stiftelsesdokumentene et heleid underselskap av Stockholm IT Ventures. Stockholm IT Ventures bringer oss tilbake til hvitvaskingssaken i Norge - Stockholm IT eide både selskapet som møbelhandler Pål Jønsson overførte penger til, og kryptoselskapet med en link til Daniel Kinahan.

Amerikaneren som oppga adresse i leiligheten der også Thomas Stray har bodd, satt i styret i kryptoselskapet BTCL, sammen med Daniel Kinahans selverklærte «partner» Mujassum Butt. Amerikaneren og Butt gikk ut av styret etter omkring to måneder, men sa i en pressemelding at «de to vil fortsette å støtte selskapet på alle mulige måter». Dagbladet har søkt amerikaneren – som ikke har svart.

Thomas Stray er navngitt som styreleder i BTCL både i Kapital og i en brosjyre fra et investeringsfond på Caymanøyene, men har sagt til Dagbladet at dette er feil:

- I 2018 ble jeg kontaktet angående en mulig rolle som styreformann i BCTC, men dette materialiserte seg aldri. Følgelig har jeg aldri hatt stillingen som styreformann eller noen annen rolle der. Det ble heller aldri reist noen penger til det fondet du referer til.

FASJONABELT: Dette bildet av seg selv på en uteservering ved en sjøkant, har Luka Murati selv lagt ut på LinkedIn - der han markedsfører seg som investor i blant annet kryptovaluta. Foto: Privat
FASJONABELT: Dette bildet av seg selv på en uteservering ved en sjøkant, har Luka Murati selv lagt ut på LinkedIn - der han markedsfører seg som investor i blant annet kryptovaluta. Foto: Privat Vis mer

Samtalen i London

Tilbake på fortauet i Kensington.

To ganger har vi forsøkt å få snakke med Luka Murati.

Hans sist brukte firmaadresse var et luksuriøst kontorlokale tvers over gata for det kjøpesenteret Harrods. Der sier resepsjonisten at «Lukas», som hun kaller ham, ikke er inne.

- Jeg tror dere er litt seine. Han har dratt.

En utleieansvarlig kommer til.

- Det er flere som har prøvd å få tak i ham. Jeg kan formidle en henvendelse, sier hun.

Vi prøver en gang til – uten hell. I det britiske selskapsregisteret Companies House framgår det så at Luka Murati gikk ut av det aktuelle selskapet samme dag, etter at vi prøvde å ta kontakt. På telefon sier den anonyme mannsstemmen:

- Jeg ringer på vegne av Luka Murati.

KOM FOR SEINT: Det var flere som hadde prøvd å få tak i Luka Murati, fikk Dagbladet opplyst her. Foto: Nina Hansen
KOM FOR SEINT: Det var flere som hadde prøvd å få tak i Luka Murati, fikk Dagbladet opplyst her. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi prøver å få tak i ham til en artikkel i Dagbladet i Oslo.

- Hvorfor skulle han ha interesse av å snakke med deg? Han har ingenting med Norge å gjøre.

- Har han ikke akkurat sonet ferdig en dom i Norge?

- Jo. Han har akkurat sonet to år for en bullshit-dom i den politistaten av et land. (…) Saken er ferdig. Han har ingen som helst interesse av å snakke om den.

- Hva hvis det ikke bare er han som er interessant, men også Thomas Stray og Daniel Kinahan …

- Har aldri hørt om.

- Daniel og Christy Kinahan. Jeg er ganske sikker på at du har hørt om dem. De har forbindelse til Thomas Stray i Dubai. Det er koblinger mellom dem og den norske saken?

- Vet du hva jeg foreslår? Jeg foreslår at du hopper på et fly og reiser tilbake til Norge.