Lønnsoppgjøret

Nye streiker kan ramme Norge

Lønnsoppgjøret er langt fra over med den avsluttede storstreiken. Dragkampene står i kø gjennom våren.

NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik side ved side for å fortelle at 5,2 ble lønnsveksten i frontfaget. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik side ved side for å fortelle at 5,2 ble lønnsveksten i frontfaget. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

Storstreiken ble avsluttet etter fire dager med en lønnsvekst på 5,2 prosent. Denne avtalen mellom LO, YS og NHO legger nå ramma for alle andre som skal forhandle gjennom våren.

Det betyr ikke at alt annet blir plankekjøring og fritt for snubletråder.

- Vi skal absolutt ha et lønnsoppgjør over 5,2 prosent, sier forhandlingslederen for Unio kommune, Steffen Handal, til Børsen.

På rekke og rad

Store yrkesgrupper fra det private og det offentlige skal nå i gang med forhandlinger som ble utsatt som følge av storstreiken.

Allerede mandag starter de innledende rundene i arbeidsgiverforeningen Spekter, som blant annet har sykehusene, Vy, NRK, Posten, Avinor og Norges Bank blant sine medlemmer.

Torsdag til uka følger kommunesektoren og staten etter. På andre sida av bordet sitter arbeidstakerforeningene LO, YS, Unio og Akademikerne.

Selv om man starter samlet, er det selvstendige løp for hver av hovedsammenslutningene. Dermed kan det bli enighet med tre og brudd med den fjerde.

Forhandlingene med Finans Norge er avtalt til 3. og 4. mai, mens de utsatte forhandlingene i Virkes tariffområder ligger an til å starte opp igjen i løpet av neste uke, etter det Børsen har grunn til å tro.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.