Coronavirus:

Nye tiltak i Bærum -serverer alkohol ute

Kommunen opplevde en dobling av antall smittetilfeller på ett døgn.

KRAFTIG ØKNING: Det siste døgnet er det registrert 35 smittetilfeller i Bærum. Foto: Lise Åserud / NTB
KRAFTIG ØKNING: Det siste døgnet er det registrert 35 smittetilfeller i Bærum. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bærum kommune har i dag innført nye smittevernstiltak etter en kraftig smitteøkning. Disse tiltakene er som følger:

  • Gruppetrening på treningssentre avvikles.
  • Individuell trening for voksne med god avstand innendørs avvikles.
  • Serveringssteder på kjøpesentre stenges.
  • Krav til avstand på serverings- og skjenkesteder, samt andre tilbud øker til to meter.
  • Serveringssteder med skjenkebevilling vil bare være tilgjengelige for kommunens egne innbyggere. Det gjelder også fritids- og idrettsaktiviteter. Alkoholen kan de bare få servert ute.
  • I samråd med bransjene reduseres antall samtidig besøkende på kjøpesentre.

Tiltakene gjelder fra midnatt.

Må oppgi adresse

For å kontrollere hvem som trener eller drikker alkohol, må innbyggere dele personalia.

– Gjestene må oppgi navn, telefonnummer og adresse eller bostedskommune, som skal være Bærum. Vi syns dette er å foretrekke heller enn å stenge helt ned, sier kommunaldirektør Bente Herdlevær til NRK.

Han sier samtidig at kommunen stoler på at folk er ærlige.

Mistet nattesøvnen

- Tallet er svært bekymringsfullt og i tråd med den trenden vi ser både i Oslo, samt på resten av Østlandet.

Det sier kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, etter at kommunen det siste døgnet har fått påvist en rekke nye smittetilfeller.

Torsdag morgen kom nyheten om at 35 personer i kommunen Bærum hadde fått påvist coronaviruset. Det er dobling i antall smittede fra dagen før.

- Jeg fikk vite om smittetilfellene seint i går kveld. Det tok nattesøvnen fra meg, men nå har jeg fått mer informasjon og det viser seg at nesten alle de smittede er nærkontakter av tidligere smittetilfeller. Flere av de nye smittetilfellene har allerede vært i karantene en god stund.

BEKYMRET: Selv om kommuneoverlege i Bærum, Franz Leonard Nilsen sier at kommunen har kontroll, er han bekymret for utviklingen. Foto Terje Bendiksby / NTB .
BEKYMRET: Selv om kommuneoverlege i Bærum, Franz Leonard Nilsen sier at kommunen har kontroll, er han bekymret for utviklingen. Foto Terje Bendiksby / NTB . Vis mer

Nesten ingen festing

Ved Asker videregående skole, som ligger bare få kilometer fra Bærum, er 65 elever satt i karantene etter to fester i helga. Ifølge Nilsens kollega i Asker, Meera Grepp, kan enda flere bli satt i karantene.

- Det er foreløpig om lag 65, men vi sporer fortsatt, skriver Grepp i en melding til NTB.

Nilsen sier til Dagbladet at smitte knyttet til festing blant ungdom knapt har forekommet i Bærum siden pandemien traff landet.

- Bærums-ungdommene har ikke levd opp til sitt rykte. Nesten ingen av smittetilfellene vi har hatt i kommunen kan relateres til festing blant ungdom. Det vi har opplevd er at noen Bærums-ungdommer har blitt smittet i forbindelse med fester utenfor kommunen.

MÅNEDENE FRAMOVER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at man må belage seg på noen tøffe måneder, men at det finnes et lyspunkt. Reporter: Angelica Hagen. Video / Foto: Edward Stenlund / Håkon Mosvold Larsen. Vis mer

Bekymret

Selv om Nilsen hevder at ungdommene ikke står for hovedandelen av smittespredningen, er han på lik linje med eksperter bekymret for at smitten skal fortsette å øke.

- Det vi ser nå er muligens starten på en tredje bølge. Samtidig gjør det muterte viruset at vi kan få enda høyere smittetall enn det vi allerede har sett. Jeg vil ikke bli overrasket om det skjer.

Kommuneoverlegen vedgår samtidig at det vil bli aktuelt å stramme inn tiltakene i Bærum om trenden fortsetter. Vi følger situasjonen fra dag til dag og vil ikke nøle med å foreslå ytterligere nedstenginger hvis den kraftige smitteøkningen vedvarer.

- Jeg vil foreslå det for politikere, men inntil videre vil vi ikke stramme inn like mye som de har gjort i Oslo, Lillestrøm og på Lørenskog.

Totalt har 2 212 personer er bosatt i Bærum fått påvist covid-19 under pandemien den 4. mars.

Kommunen har så langt vaksinert 6 825 med første dose. 2 893 av disse har også fått andre dose med vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer