NYT: Ny teori

Etterretning tilsier at proukrainsk gruppe kan ha stått bak Nord Stream-sabotasje, skriver amerikansk storavis. - Absolutt ikke involvert, sier ukrainske myndigheter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etterretning forelagt for amerikanske myndigheter peker på muligheten for at en proukrainsk gruppe kan ha stått bak angrepet mot Nord Stream-gassrørledningene i fjor. Det skriver The New York Times.

Avisa skriver at deres ikke navngitte kilder understreker at ingenting tilsier at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller andre høyt oppe i det ukrainske myndighetsapparatet er involvert.

Både ukrainske myndigheter og ukrainsk militær etterretning avviser å ha hatt noe med saken å gjøre, skriver avisa.

Den angivelige etterretningsrapporten navngir ingen medlemmer av gruppa, og sier ingenting om hvem som tok initiativ til eller betalte for sabotasjen.

Zelenskyj-rådgiver Mykhajlo Podoljak sier til nyhetsbyrået Reuters at ukrainske myndigheter «absolutt ikke var involvert» i angrepet, og ikke har kunnskap om hva som skjedde.

«Enorme hull»

Mye er ukjent om de angivelige gjerningspersonene, og The New York Times' kilder sier til avisa at det er «enorme hull» i amerikanske og europeiske etterretningstjenesters kunnskap om handlingsforløpet, skriver avisa.

Det dreier seg like fullt potensielt om det første betydelige sporet i jakten på de ansvarlige for sabotasjen, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Det var i september 2022 at det ble oppdaget lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som eksporterte gass fra Russland til Tyskland.

Både eksperter og myndigheter tror lekkasjene skyldes en sabotasjeaksjon, men det er ennå uvisst hvem som står bak. Etterforskningen pågår fortsatt.

Tyske medier: Seks gjerningspersoner

Samme dag skriver den tyske avisa Die Zeit at tyske etterforskningsmyndigheter skal ha gjort funn som tyder på at aksjonen ble utført ved hjelp av en yacht leid fra et selskap med base i Polen - angivelig eid av to ukrainere. Avisa undersøkelser er utført i samarbeid med flere andre tyske medier.

Det har ikke lykkes den tyske etterforskningen å få klarhet i hvem som står bak sabotasjen - som ifølge avisas kilder skal ha blitt utført av et team bestående av seks personer.

Til tross for at sporene «peker mot Ukraina», utelukkes det ikke at det kan dreie seg om en «falskt flagg-operasjon» - altså at sporene er plantet med overlegg for å skape mistanke mot Ukraina, skriver avisa.

- Tøv

For tre uker siden hevdet den omstridte amerikanske journalisten Seymour Hersh i et blogginnlegg at eksplosjonen i Nord Stream 2-gassrørledningen var en CIA-operasjon.

Samtidig hevdet han at USA hadde samarbeidet med Norge om operasjonen. Påstandene baserer seg i all hovedsak på det Hersh hevder er én anonym kilde.

Seinere er påstandene gjentatt på russisk fjernsyn av den russiske TV-verten Dmitrij Kiseljov - og på kinesisk fjernsyn av Hersh selv.

- Disse påstandene er selvsagt bare tøv, sa Utenriksdepartementet (UD) til Børsen i februar.

Amerikanske myndigheter har også avvist påstandene fra Hersh - som gjentatte ganger har blitt møtt med kritikk for sin utstrakte bruk av anonyme kilder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer