NYT: Ny teori

Etterretning tilsier at proukrainsk gruppe kan ha stått bak Nord Stream-sabotasje, skriver amerikansk storavis. - Absolutt ikke involvert, sier ukrainske myndigheter.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etterretning forelagt for amerikanske myndigheter peker på muligheten for at en proukrainsk gruppe kan ha stått bak angrepet mot Nord Stream-gassrørledningene i fjor. Det skriver The New York Times.

Avisa skriver at deres ikke navngitte kilder understreker at ingenting tilsier at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eller andre høyt oppe i det ukrainske myndighetsapparatet er involvert.

Både ukrainske myndigheter og ukrainsk militær etterretning avviser å ha hatt noe med saken å gjøre, skriver avisa.

Den angivelige etterretningsrapporten navngir ingen medlemmer av gruppa, og sier ingenting om hvem som tok initiativ til eller betalte for sabotasjen.

Zelenskyj-rådgiver Mykhajlo Podoljak sier til nyhetsbyrået Reuters at ukrainske myndigheter «absolutt ikke var involvert» i angrepet, og ikke har kunnskap om hva som skjedde.

«Enorme hull»

Mye er ukjent om de angivelige gjerningspersonene, og The New York Times' kilder sier til avisa at det er «enorme hull» i amerikanske og europeiske etterretningstjenesters kunnskap om handlingsforløpet, skriver avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer