Nytt anslag: Corona-krisa koster minst 200 milliarder kroner

Regjeringen anslår at tiltakene knyttet til corona-krisen vil svekke statsbudsjettet med minst 140 milliarder kroner i år.

GIGANT-REGNING: Regjeringens ekstraordinære tiltak knyttet til coronakrisa innebærer en anslått svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GIGANT-REGNING: Regjeringens ekstraordinære tiltak knyttet til coronakrisa innebærer en anslått svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg kommer virkningen av reduserte skatter og økte utgifter i inntektssikrings­ordningene for permitterte, arbeids­ledige og syke.

Disse merutgiftene anslås å koste ytterligere 60 milliarder kroner. Det innebærer en samlet svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner, framgår det av en pressemelding fra regjeringen.

På toppen av dette har Finansdepartementet beregnet at hver ekstra måned med sterk nedsatt aktivitetsvekst i norsk økonomi vil øke underskuddet med 57 milliarder kroner. Dette anslaget er basert på tekniske forutsetninger om at midlertidige kompensasjonsordninger blir forlenget så lenge den akutte situasjonen vedvarer

Summen på 200 milliarder kan altså øke betraktelig gjennom året. Dette anslaget forutsetter nemlig at økonomien gradvis vender tilbake til normalen etter to måneder, altså innen utgangen av mai.

POSITIVE NYHETER: Mellom alle de dårlige nyhetene, finnes det også positive corona-nyheter. Foto: Shutterstock editorial Vis mer

Merutgiftene for staten skriver seg fra corona-tiltakene som regjeringen og Stortinget har vedtatt de siste tre ukene. De største endringene er knyttet til den såkalte kompensasjonsordningen for faste utgifter til kriserammede bedrifter og ekstrabevilgninger til kommunesektoren.

Effekten av krisepakkene er større enn under finanskrisen. For eksempel anslås den finanspolitiske impulsen å øke med 4,5 prosentenheter måt som andel av det som kalles trend-BNP for Fastlands-Norge. Til sammenligningn var anslaget 2,4 prosent under finanskrinsen i mai 2009.

For å finansiere tiltakene velger regjeringen å hente midler fra oljefondet. Fondsuttaket er beregnet å øke med rundt 1,5 prosentenheter til nær 4 prosent i 2020. Ved inngangen til 2020 var verdien av fondet på rundt 10 100 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer