Nytt anslag: Corona-krisa koster minst 200 milliarder kroner

Regjeringen anslår at tiltakene knyttet til corona-krisen vil svekke statsbudsjettet med minst 140 milliarder kroner i år.

GIGANT-REGNING: Regjeringens ekstraordinære tiltak knyttet til coronakrisa innebærer en anslått svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GIGANT-REGNING: Regjeringens ekstraordinære tiltak knyttet til coronakrisa innebærer en anslått svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I tillegg kommer virkningen av reduserte skatter og økte utgifter i inntektssikrings­ordningene for permitterte, arbeids­ledige og syke.

Disse merutgiftene anslås å koste ytterligere 60 milliarder kroner. Det innebærer en samlet svekkelse av den oljekorrigerte budsjettbalansen i 2020 på vel 200 milliarder kroner, framgår det av en pressemelding fra regjeringen.

På toppen av dette har Finansdepartementet beregnet at hver ekstra måned med sterk nedsatt aktivitetsvekst i norsk økonomi vil øke underskuddet med 57 milliarder kroner. Dette anslaget er basert på tekniske forutsetninger om at midlertidige kompensasjonsordninger blir forlenget så lenge den akutte situasjonen vedvarer

Summen på 200 milliarder kan altså øke betraktelig gjennom året. Dette anslaget forutsetter nemlig at økonomien gradvis vender tilbake til normalen etter to måneder, altså innen utgangen av mai.

Merutgiftene for staten skriver seg fra corona-tiltakene som regjeringen og Stortinget har vedtatt de siste tre ukene. De største endringene er knyttet til den såkalte kompensasjonsordningen for faste utgifter til kriserammede bedrifter og ekstrabevilgninger til kommunesektoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer