Fredag for to uker siden ble det klart at Erna Solbergs ektefelle, Sindre Finnes, har gjort over 3600 handler i aksjemarkedet i hennes statsministerperiode.
Solberg bedyret at oversikten måtte være «komplett og korrekt» før den ble publisert.
Men som Børsen har omtalt, er den full av hull og feil. Aksjeekspert Robert Næss i Nordea får ikke antall kjøp og salg til å gå opp i drøyt halvparten av aksjene.
I tillegg er det mye informasjon om Finnes' handler som er utelatt - blant annet handelsbeløp.
Børsen har i forbindelse med denne saken stilt flere spørsmål til Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred. I en epost skriver Skjelbred:
- På nåværende tidspunkt kan jeg ikke si annet enn at det ikke er forsvarlig for Finnes – eller meg – fortløpende å svare ut detaljspørsmål i saken med nødvendig presisjon og etterrettelighet som samtidig ivaretar Finnes grunnleggende rettssikkerhet.
- Jeg vil bistå Finnes med å utarbeide nødvendig oversikt og svar dersom Økokrim eller andre offentlige instanser ønsker det. Finnes har et ønske om å bidra til at alle fakta han rår over blir kjent for de instanser som måtte undersøke saken, men det vil ta tid, legger han til.
Over 90 000 mulige hull
Handelsbeløp er imidlertid ikke det eneste som mangler i Finnes' aksjeoversikt.
En vanlig utskrift fra Nordnet, en av to markedsplasser Finnes har handlet gjennom, gir nemlig langt mer informasjon om handler enn det som Finnes og Høyre har delt.
Finnes' liste over handler i perioden Erna Solberg var statsminister, inneholder 10 920 unike punkter med informasjon. Det kan høres vanvittig mye ut.
Men bildet endrer seg dramatisk dersom man sammenlikner med informasjonen man får av utskrifter fra en VPS-konto i nettopp Nordnet.
Dersom man legger informasjonen man får av utskrifter fra en VPS-konto i Nordnet til grunn, skulle Høyre og Finnes kunne delt så mange som 105 560 potensielle informasjonspunkter. Det vil si at Sindre Finnes’ aksjeliste potensielt inneholder 94 640 hull.

Ble advart: - Suspekt
- Vi fikk tre kolonner fra Finnes, og det Nordnet gir her er 29, og sånn sett kunne de ha delt 105 560 datapunkter, sier Nordeas investeringsdirektør Robert Næss til Børsen.
- Det mangler et stort antall rader. Radene med utbytte kan være interessante for å beregne gevinst, mens andre rader som uttak er kanskje mer personsensitive og naturlig å ikke dele, understreker han.
- Sindre Finnes har også handlet via Sbanken. Det er ikke kjent hvor mange av handlene som er gjennomført i henholdsvis Sbanken og Nordnet. Det har foreløpig ikke lyktes Børsen å få verifisert hvordan en tilsvarende utskrift i Sbanken ser ut. Tallet på 94 640 hull er derfor et anslag basert på tilgjengelig informasjon.
Under er eksempel på en utskrift fra Nordnet, sammenliknet med oversikten Høyre og Sindre Finnes har delt med offentligheten:


Av 29 mulige informasjonspunkter har Sindre Finnes og Høyre oppgitt tre: Dato, verdipapir og antall.
Det er samtidig ikke gitt at alle de 90 000 «hullene» er av vesentlig betydning. Det er også grunn til å tro at en del av radene ville vært blanke. Likevel sier Næss:
- Ingen av kolonnene er helt unødvendig. Det er ulike valuta-kolonner, men de har en ulik funksjon. Noen bruker de for fond, mens andre for aksjer, påpeker han.
- Kan være ti ganger så stort
Normalt er handelsbeløp å finne i utskrifter fra en VPS-konto. Dermed er de «bevisst fjernet» i Finnes' oversikt, ifølge Næss.
Han mener det aller viktigste som er utelatt i Finnes' liste, er nettopp handelsbeløpene.
- Dersom vi hadde hatt det, kunne vi i større grad analysert handlene samt at vi kunne ha unngått feil. Det gjelder spesielt i aksjer hvor det har vært en splitt. Da kan det reelle handelsbeløpet gjerne være ti ganger så stort eller lite som det vi kan estimere, sier Næss.
- Det nest viktigste er gevinsten per aksje. Her får vi med handelskostnader og da kan vi raskt finne ut hvilke handler det kan ha vært viktig å se nærmere på og samtidig også lære mer om handelsstrategien hans, tilføyer aksjeeksperten.
- Hva er det som er umulig å ettergå med manglene i Finnes’ liste?
- Det viktigste er hvor mye han har tjent og tapt på handlene. Med det datasettet vi har fått utlevert, kan vi ikke ettergå utsagnet om 1,8 millioner kroner i gevinst. Vi kan heller ikke vite om dette tallet baserer seg på realiserte gevinster eller om urealiserte gevinster også er inkludert.

Solberg deler selvangivelser
Hvor store er Finnes' veddemål?
I tillegg til vanlige aksjer har Finnes også handlet i verdipapirer med høyere risiko: Såkalte bull- og bear-derivater.
Her er beløpene helt umulig å anslå, har Næss påpekt, fordi det bare er oppgitt antall papirer - og ikke verdien på dem.
Børsen har henvendt seg til Nordea Markets, som tilbyr de aktuelle bull- og bear-produktene, i et forsøk på å finne ut hva papirene kostet da Finnes kjøpte dem.
Men siden ISIN-nummer mangler i Sindre Finnes' oversikt, er det en umulig oppgave. Nordea tilbyr nemlig flere ulike bull- og bear-produkter, og derfor trengs ISIN-nummer for å finne det riktige produktet.
ISIN-nummer er blant punktene som er utelatt i Sindre Finnes' liste.
Fiken beskriver ISIN slik:
- ISIN står for «International Securities Identification Number» og er en unik, internasjonal kode som består av tolv tegn.
- Denne koden identifiserer finansielle instrumenter, det vil si verdipapirer som aksjer, obligasjoner og derivater, som det handles med på verdipapir-, derivat- og valutamarkedene.»
Dermed er det fortsatt helt i det blå hvor store beløp det er snakk om når det gjelder bull- og bear-papirene, altså der Sindre Finnes har satset på opp- eller nedgang både på Oslo Børs og i enkeltaksjer.
- Plutselig ikke viktig
Hvorfor er beløp viktig? Jo, fordi størrelsene på Finnes' beholdninger er helt sentrale for å vurdere Solbergs habilitet. Hun har tidligere erkjent beløpenes betydning.

Aksjebombe: Foreslår totalforbud
Solberg sa i NRKs «Debatten» at Finnes' aksjer for under 50 000 kroner i Hydro, var under grensen for at hun var inhabil. I et intervju med Klassekampen sa hun at en eierandel på 180 000 kroner «kan» ha gjort henne inhabil. Det erkjente hun etter å ha blitt konfrontert med at professor Eivind Smith mente dette.
- Solberg har selv introdusert pengebeløp som et kriterium for om hun er å anse som inhabil eller ei. Men nå er det plutselig ikke lenger viktig å bidra til at beløpene i ektemannens transaksjoner blir kjent, har Rødts Marie Sneve Martinussen nylig sagt til Børsen.
- Status er fortsatt at Finnes, via sin advokat Thomas Skjelbred, sier at de vil bistå med å utarbeide en komplett oversikt bare dersom Økokrim eller andre offentlige instanser ønsker det.
- Videre sier Økokrim til Børsen at de ikke har bedt om noen komplett liste, fordi det vil innebære at de åpner en etterforskning.
- Samtidig som Høyre ikke vil bidra til at lista blir komplett, men viser til Finnes.