Ukraina-krigen:

Nytt betalingsgrep: - I motsatt retning

Russland klare med nytt grep for å kunne betale sin egen offentlige gjeld.

NYTT SYSTEM: Russland må omgå Vestens sanksjoner for å kunne betale sin egen gjeld. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP /NTB
NYTT SYSTEM: Russland må omgå Vestens sanksjoner for å kunne betale sin egen gjeld. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP /NTB Vis mer
Publisert

Russland har blitt møtt med kraftige sanksjoner fra Vesten etter invasjonen av Ukraina starta i februar.

For å holde landets økonomi i sjakk, har derfor Vladimir Putin og hans kompanjonger innført en rekke grep. Blant dem er at landet krever betaling for olje og gass i rubler.

Nå kommer Russland med et nytt grep for å kunne betale sin egen offentlige gjeld.

GJØR ENDRINGER: Russlands finansminister, Anton Siluanov. Foto: Reuters/Maxim Shemetov/NTB
GJØR ENDRINGER: Russlands finansminister, Anton Siluanov. Foto: Reuters/Maxim Shemetov/NTB Vis mer

Nytt grep

Til den russiske avisa Vedomosti sier landets finansminister, Anton Siluanov, at utenlandske investorer nå kan åpne kontoer i russiske banker i rubler og utenlandsk valuta for å motta betalinger.

- Det er slik det fungerer for gassbetalinger: vi får utenlandsk valuta, så konverteres den til rubler. Denne oppgjørsmekanismen vil fungere på samme måte, men i motsatt retning, sier han til nettstedet.

På denne måten vil betalingene omgå den vestlige finansielle infrastrukturen, som for det meste er sanksjonert på grunn av Ukraina-krigen, ifølge finansministeren.

Ifølge Bloomberg sa ministeren også på russisk tv fredag at de vil forberede systemet før neste betaling av dollarobligasjoner som forfaller 23-24 juni.

Mandag uttaler Kreml at den nye betalingsmåten har fungert, og at Russland nå er klare til å betale utenlandsgjelda si, ifølge Reuters.

Europa avhengige av russisk gass

Russlands olje- og gassforsyninger har foreløpig ikke blitt sanksjonert av EU, selv om det gir Russland store inntekter. Grunnen er at Russland forsyner Europa med 40 prosent av gassen de trenger hvert år.

EUs største økonomi, Tyskland, har hvert år importert opp mot to tredeler av gassen de trenger fra Russland. Flere land har likevel ikke villet etterkomme russernes krav om å betale for gassen i rubler, som har ført til at Russland har kuttet gassleveransene dit. Det gjelder så langt Polen, Bulgaria og Finland.

VIDEOMELDING: Tsjetsjenias fryktede diktator og Vladimir Putins nære allierte, Ramzan Kadyrov, kommer med en kryptisk beskjed til Polen. Video: Twitter Vis mer

EU jobber derfor for tida med beredskapsplaner som skal være klare dersom Russland bestemmer seg for å stenge gassforsyningen til Europa fullstendig, skrev Financial Times nylig.

Russlands andel av EUs gassimport er allerede på vei ned. Så langt i år har tallet falt til 26 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer